Élő Nagyvilág

Guardian: Orbán emberei zárt ajtók mögött próbálják leállíttatni az ukrajnai segélyeket

Felipe Dana / AP / MTI
Felipe Dana / AP / MTI
Élő hírfolyamunk az orosz–ukrán-háborúról.
  • Az ukrán elnök is elutazott Argentínába.
  • A háború szombati eseményeiről itt olvashat.

Orbán Viktor miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztetett

Javier Milei argentin elnök beiktatási ceremóniáján találkozott egymással Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A Buenos Aires-i törvényhozásban megrendezett ünnepségen készült felvételeken látszott, hogy Orbán és Zelenszkij néhány szót is váltottak egymással. Ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta: Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

Vlagyimir Putyin: Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televízió vasárnap sugárzott Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában.

Elapadt mindenük, nincsen saját bázisuk. Ha nincs saját bázisuk, nincs saját ideológiájuk, nincs saját iparuk, nincs saját pénzük, nincs semmijük, akkor nincs jövőjük. Nekünk azonban van

– mondta Putyin az MTI szemléje szerint azon a beszélgetésen, amelyet pénteken folytatott katonákkal a Kremlben, az Oroszország Hőse-kitüntetések ünnepélyes átadását követően.

Az önök harci teljesítményétől nagyon sok minden függ, vagyis Oroszország jövője, ez nyilvánvaló

– jelentette ki Putyin a jelenlevőknek. Úgy vélekedett, hogy az ukrán hatóságok arcátlanságot követtek el azzal, hogy nem sorolták az oroszokat az ország őshonos nemzetei közé a vonatkozó törvényben.

Mi soha ilyet nem teszünk. Ha nem kezdik el elpusztítani az oroszokat a történelmi területeinken, nem kezdik el elűzni onnan az embereket, ha nem nyilvánítják az oroszokat nem őshonos nemzetnek Ukrajnában… teljesen megőrültek

–  fogalmazott Putyin.

Putyin az ünnepségen, amelyre mintegy 200 embert, többségükben katonákat hívtak meg a Kremlbe, ígéretet tett arra, hogy el fog látogatni Oroszország új – Ukrajnától elcsatolt – régióiba. Szergej Lavrov külügyminiszter online üzenetet intézett a gázai övezeti háború ügyében folyó dohai fórumhoz. Ebben kijelentette: „Már látható az Egyesült Államok Ukrajna által Oroszország ellen indított háborújának végeredménye. Említés történt itt a NATO bővítéséről, de a fő eredmény számunkra és egyébként mások számára is, akik ezt csak később fogják látni, hogy Oroszország máris sokkal erősebb, mint amilyen a háború előtt volt”.

Lavrov szerint ugyanez történt, amikor Napóleon „szinte egész Európát összegyűjtötte, hogy megtámadja Oroszországot”, és amikor Adolf Hitler másfél évszázaddal később ugyanezt tette. „Oroszország mindkét háború után erősebb lett” – hangsúlyozta a miniszter.

Guardian: Orbán emberei zárt ajtók mögött próbálják győzködni a republikánusokat az ukrán segély leállításáról

Az amerikai kongresszus több republikánus tagjával fog megbeszéléseket folytatni a washingtoni magyar nagykövetség több munkatársa, valamint Ugrósdy Márton, a miniszterelnöki Politikai Igazgatói Irodát vezető helyettes államtitkár, illetve Demkó Attila biztonságpolitikus, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője is panelbeszélgetésen vesz részt. A The Guardian információi szerint a kormány emberei arról próbálják majd meggyőzni a republikánusokat, hogy állítsák le az Ukrajnának adott katonai segélyeket.

A brit lap cikke szerint Ugrósdy, Demkó és a nagykövetségi dolgozók a Heritage konzervatív agytröszt kétnapos konferenciáján vesznek részt, aminek részeként tartanak a második nap zárt ajtók mögötti megbeszéléseket, amikre republikánus politikusokat is meghívtak. A lapnak egy, a washingtoni magyar nagykövetséghez közel álló diplomáciai forrása azt mondta:

Orbán biztos benne, hogy az ukrán segélyt nem fogja megszavazni a kongresszus, ezért akarja blokkolni az EU-s segítségnyújtást is.

Mint írják, Orbán gyakran kritikát fogalmaz meg az Ukrajnának nyújtott segélyekkel összefüggésben. A Guardian cikke kitér rá, hogy az elmúlt években Vlagyimir Putyin orosz elnök EU-n belüli legközelebbi szövetségesének tekintik Orbánt, aki nemrég mosolyogva fogott kezet az orosz elnökkel Pekingben, ami miatt a NATO-tagországok nagykövetei is összeültek.

Az American Enterprise Institute nevű washingtoni szervezet egyik magas rangú tagja, Dalibor Rohac a Guardiannek elmondta, hogy a washingtoni magyar nagykövetség az utóbbi időben nagyon aktívvá vált, és igyekeznek javítani kapcsolataikat a republikánusokkal. Ám szerinte hiába van jó kapcsolata néhány republikánussal, „nem valószínű”, hogy Orbán Viktornak bármilyen befolyása is van az ukránoknak szánt amerikai segély sorsára.

Frissítünk!

A Guardian eredeti cikkéből kikerült Ugrósdy Márton, illetve Demkó Attila neve, egyelőre ismeretlen okokból.

Dél-Korea segíti az ukrán környezeti károk felszámolását

Az együttműködésről a szakminiszterek állapodtak meg.

Az ukrán környezetvédelmi tárca szerint a két ország közösen dolgozik a fenntartható vízkészlet- és hulladékgazdálkodás, a körforgásos gazdaságra való átállás kérdéseiben. Dél-Korea egyebek mellett segíti az ukrán erdők helyreállítását, az alkalmazkodást az éghajlatváltozás következményeihez, a környezetbarát technológiák fejlesztését is, írta a Kárpát.in.ua. Előzőleg Oroszország és Észak-Korea egyre erősödő együttműködéséről tárgyaltak az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán nemzetbiztonsági tanácsadói. A szöuli megbeszélésen biztosra veték, hogy Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúhoz.

24 óra alatt több mint 100 légicsapást mért Ukrajnára Oroszország

Egyetlen nap alatt száz légicsapást mért Ukrajna különböző pontjaira Oroszország, írja a CNN,

Volodimir Zelenszkij felesége, Olena Zelenszka arról beszélt, hogy az ország halálos veszélyben van a nyugati katonai segítség nélkül.

Az ukrán közlés szerint Moszkva támadta Kharkivot, Luhanszkot és Donyecket is az elmúlt 24 órában.

Vasárnapra virradóan négy civil meghalt és hét további megsebesült a légicsapásokban.

Csaknem tízezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Közülük 63 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodi engedélyt.

Az ukrán-magyar határszakaszon 5490-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4453-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. Az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az harminc napig érvényes, ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Argentínába utazott az ukrán elnök is

Volodimir Zelenszkij is Argentínába utazott, hogy ott legyen Javier Milei beiktatásán.

A látogatás célja, hogy biztosítsa a dél-amerikai országok támogatását az Oroszország elleni háborúhoz, írja a Reuters. Korábban a Korrespondent.net írt arról az argentin TN televíziós csatornára hivatkozva, hogy Zelenszkijt meghívták az új elnök beiktatására. A jelentés szerint ez az ukrán elnök első latin-amerikai útja a háború kitörése óta. Zelenszkij meghívását Javier Milei részéről többen a támogatás jeleként értelmezték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök már napok óta Argentínában tárgyal, szombat este kétoldalú egyeztetést is folytatott Javier Mileivel.

Olvasói sztorik