Élő Nagyvilág

Aggódnak az orosz-észak-koreai közeledés miatt a szomszédos hatalmak

KCNA VIA KNS / AFP
KCNA VIA KNS / AFP

Zelenszkij: A kisebbségi törvény elfogadásával Ukrajna mindent megtett, amit az uniós ajánlások elvártak

Ukrajna mindent megtett, amit elvártak tőle az európai uniós ajánlások átültetésével kapcsolatban – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt követően, hogy az ukrán parlament az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez fontosnak tartott törvényjavaslatokat fogadott el, köztük a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új jogszabályt, amely az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait.

Zelenszkij mindhárom szóban forgó törvényjavaslatot azonnal aláírta, és azokat Ukrajna EU-csatlakozási kérelmével kapcsolatban kulcsfontosságú lépésnek nevezte. „Arra számítunk, hogy Ukrajna erőfeszítéseit az Európai Unió vezetői kellőképpen értékelni fogják, és az Ukrajnának tett ezekkel kapcsolatos európai ígéretek teljesülnek” – hangsúlyozta az államfő.

Irina Herascsenko parlamenti képviselő, a törvényjavaslat egyik beterjesztője úgy nyilatkozott, hogy a Velencei Bizottság ajánlásait követve megvédték a társadalmat az ukrán nyelv potenciális visszaszorulásától az oktatásban, a médiában és a könyvkiadásban, és az ország oroszosodásának veszélyét is elhárították. Bejegyzése szerint a törvényjavaslat lehetővé teszi az uniós nyelvek és a nemzeti kisebbségek nyelveinek használatát a politikai reklámokban, a magániskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségekből álló diákcsoportokban és a médiában. Hozzáfűzte, hogy az ukrán mint államnyelv tanulása kötelező lesz minden oktatási intézményben, bár az oktatás uniós nyelveken is folyhat.

Körözik az oroszok Masha Gessent

Az orosz rendőrség körözi Masha Gessent, az ismert orosz-amerikai újságírót, miután büntetőeljárást indítottak ellene, mert az orosz kormány szerint álhíreket terjesztett az orosz hadseregről. Azt nem tudni, Gessent mikor adták hozzá a körözések online listájához. A vádemelés egy interjú miatt történt, amelyet Yury Dud, egy ismert orosz újságíró készített vele 2022 szeptemberében, és azóta 6,5 millióan nézték meg Oroszországban. Ebben Gessen a Bucsa környékén elkövetett bűntettekről is beszélt.

84 ember kért tartózkodási engedélyt Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5818-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4498-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 84 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

(MTI)

Oroszország és Észak-Korea erősödő együttműködéséről tárgyaltak az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán nemzetbiztonsági tanácsadói

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán nemzetbiztonsági tanácsadói Oroszország és Észak-Korea megerősödő együttműködéséről tárgyaltak – közölte szombaton Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, aki a háromoldalú találkozóra érkezett Szöulba.

Sullivan a két kollégájával, a japán Akiba Takeóval és a dél-koreai Cso Te Jonggal lezajlott háromoldalú találkozót követően újságíróknak elmondta, hogy Washington, Szöul és Tokió biztos abban, hogy Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszországnak, amelyeket Moszkva az Ukrajna elleni háborúban akar használni.

Sullivan azt is bejelentette, hogy Amerika, Dél-Korea és Japán új kezdeményezésekről állapodott meg az észak-koreai kiberfenyegetések – köztük a kriptovalutával kapcsolatos visszaélések és a kémműholdak telepítése – elleni fellépésként.

A három ország nemzetbiztonsági tanácsadóinak találkozójára azt követően került sor, hogy Phenjan bejelentette további kémműholdak telepítését.

Sullivan közlése szerint azokat a kötelezettségeket is áttekintették a találkozón, amelyeket a három ország vezetői az augusztusi Camp David-i csúcstalálkozójukon fogadtak el.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Japán kollégája, Akiba Takeo elmondta, hogy Észak-Korea illegális kibertevékenysége újabban komoly kihívást jelent, és hozzátette, hogy Phenjan ezzel a kibertevékenységgel teremti meg a forrást elszigetelt országa nukleáris rakétafejlesztési programjához.

Phenjan korábban tagadta, hogy köze lenne hackertevékenységhez vagy kibertámadásokhoz. Sullivan hangsúlyozta, hogy országaik továbbra is kiállnak a Tajvani-szoros békéje és stabilitása mellett, valamint a Kelet- és Dél-kínai-tengeren való szabad hajózás biztosításáért.

Az észak-koreai állami média szombaton arról adott hírt, hogy Phenjan hamarosan újabb kémműholdakat indít, és hangsúlyozta, hogy országa védelme érdekében éppen annyi joga van az űripari fejlesztésekhez, mint más országoknak.
Sullivan szerint azonban az észak-koreai műholdak indításához ballisztikus rakétatechnológiát használnak, amely sérti az ENSZ határozatait.

(MTI)

Olvasói sztorik