Nagyvilág

Ilyen borús háborús jóslatot rég hallottak az orosz tévézők

Rosszija 1 / Steve Rosenberg / Twitter
Rosszija 1 / Steve Rosenberg / Twitter
Egy nyugalmazott ezredes kijelentette, Oroszország el van szigetelve, az ukránok pedig a szülőföldjüket védik, ez így kudarcszagú.

Ritka eset történt az orosz állami tévében a BBC News szerint: nem diadalmenetként írták le a háborút (amit annak sem lehet jogilag nevezni, börtön jár az ilyen elszólásért) az adásban. A 60 Perc című politikai, és persze minden téren Vlagyimir Putyin orosz elnököt támogató talkshow egyik vendége, Mihail Hodarenok katonai elemző és nyugalmazott ezredes arról beszélt, hogy

a helyzet [Oroszországnak] tisztán egyre rosszabb lesz.

Szerinte ugyanis egyre több nyugati fegyvert kap Ukrajna, amivel „az ukrán hadsereg egymillió embert is fel tud fegyverezni”. Elmondta, tény, hogy az ukrán katonák a szülőföldjüket védik, ezért csak az ideákban nagyon hívő, magas morálú katonák tudnak szembeszállni velük. Szokatlan nyíltsággal beszélt arról, hogy Oroszország ellen van most a világ, „teljes politikai elszigeteltségben vagyunk”, még ha nem is akarják ezt sokan beismerni. Hozzátette realistán:

A helyzetre nem tekinthetünk normálisként, ha ellenünk van 42 ország koalíciója, és amikor az erőforrásaink, katonai-politikai és katonai-technikai értelemben is korlátozottak.

Ennél sokkal meglepőbb, hogy a már-már pesszimista hangnemet megütő Hodarenoknak nem estek neki beszélgetőpartnerei, a BBC beszámolója szerint a Kreml mindig hűséges és hangos védelmezője, Olga Szkabejeva műsorvezető is csendben hallgatta az okfejtést.

Érdekesség, hogy Hodarenok már az orosz offenzíva előtt, februárban kételkedett az Ukrajna elleni gyors sikerben, valamint kritizálta a „lelkes sólymokat és kapkodó kakukkokat”, akik sima meccsként tekintettek a háborúra. Mindenesetre a februári kételkedés még csak írásban történt meg, most viszont a totális állami kontroll alatt lévő médiában, egy tévéadásban. Hogy mi áll a háttérben, esetleg az orosz közvélemény felkészítése egy kudarcra, az rejtély.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik