Nagyvilág

Megszólal a cseh Telex-támogató: „Nonszensz, hogy ő lenne a cseh Soros”

Interjút adott az azonnali.hu-nak Zuzana Řezníčkova, a cseh milliárdos Zdeněk Bakala médiacégének vezérigazgatója.

Bakala szervezete azzal került be a magyar hírekbe, hogy mintegy 70 millió forinttal segíti a telex.hu elindulását, ennek apropója volt ez a beszélgetés is. Arra a kérdésre, hogy egy cseh üzletember miért támogat egy újonnan induló magyar projektet, Řezníčkova azt mondta:

Zdeněk Balaka jelenleg leginkább a filantrópiára fókuszál. Az ő tulajdonában áll ez a kiadóvállalat, az Economia, de arra nem is üzleti vállalkozásként, hanem közszolgálatként tekint. Ez a hozzáállás tőlünk is azt követeli meg, hogy független és minőségi tartalmakat állítsunk elő. A filantrópiában is ez Bakala egyik prioritása: támogatni a független újságírást.

A magyar kormánymédia cseh Sorosként hivatkozott Bakalára, mire a vezérigazgató csak azt mondja:

Mindenki, akinek akár egy minimális rálátása is van a cseh médiapiacra, erre csak annyit mond, hogy nonszensz. Mi is, meg a cseh médiapiac is ismerjük már Zdeněk Bakalát és azt, hogy mit csinál. Innentől az, hogy mit gondol a magyar kormánypárti média, már bocsánat, de nekünk nem számít.

A pénzt egyelőre nem küldték el, indulásként pedig azt üzeni a telexeseknek Řezníčkova, hogy „maradjanak erősek. Higgyék el, hogy van értelme és van értéke. Tudjuk, hogy nem könnyű minőségi és független tartalmat gyártani, de lehetséges. Sok ember, köztük mi is, figyelünk és szurkolok, és ha kell, készek vagyunk segíteni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik