Belföld

Több mint 70 millió forinttal támogatja a Telex indulását egy nagy cseh médiacég

200 ezer euróval, mai árfolyamon mintegy 72 millió forinttal támogatja az Indextől távozó újságírók és szerkesztők által alapított telex.hu működését az egyik legnagyobb cseh médiacég, az Economia – írja a Reuters.

A hírügynökség hangsúlyozza: a legnagyobb magyar hírportálnál történteket a szabad sajtó ellen irányuló kormányzati nyomás idézte elő nyáron, ugyanakkor az Orbán-kormány tagadta a beavatkozást.

Ez történt az Index szerkesztőségével
Pénteken az Index több mint nyolcvan munkatársa kezdeményezte a felmondását, miután szerdán az igazgatóság elnöke, Bodolai László kirúgta a lap főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. Videónkban bemutatjuk, mi történt az elmúlt egy hónapban az Index körül.

Az Economia, amely napilapot és hetilapot is kiad, Zdenek Bakala vállalkozó tulajdonában áll.

A Telex csapata elkötelezett a minőségi újságírás mellett, egy olyan időszakban, amikor erre különösen szükségünk van – ez kölcsönös bennünk

– mondta az Economia ügyvezetője, Zuzana Reznickova.

A Reuters megemlíti, hogy a Telexet eddig 32 ezren támogatták anyagilag.

Kárpáti Márton, a hírportált kiadó cég tulajdonosa azt mondta: az Economia támogatásának részleteit még ki kell dolgozni, de a cég ezért cserében részesedést nem fog kapni a hírportálban.

A Telex saját Facebook-oldalán számolt be arról, hogyan kerültek kapcsolatban az Economiával.

Munk Veronika a felmondásunk után – ahogy sok más nemzetközi lapnak – interjút adott Bakala egyik kiadványának, a Respekt nevű újságnak is. Ezután megkereste az anyagot készítő újságíró, hogy olvasta a tulaj a cikket, és érdekelné a Telex, meg úgy általában a történetünk. Felvettük egymással a kapcsolatot, és a napokban felgyorsultak az események, kiderült, hogy Csehország egyik leggazdagabb vállalkozója, Zdenek Bakala, illetve az Economia kiadó szeretné nagy összegű adománnyal segíteni az újságunk elindulását. Legjobb szakmai tudásunk szerint meggyőződtünk róla, hogy a szándék valós, az adományozó személye nem kockázatos. Az adomány egyelőre nincs nálunk, itt pusztán a szándék kinyilvánításáról van szó, az egésznek az előfeltétele, hogy a mi pénzügyi és jogi szakértőink az ő szakértőikkel együtt kidolgozzák, miként lehet ezt transzparensen és jogszerűen levezényelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik