Nagyvilág

Gulyás Gergely követelőző levelet írt Junckernek

Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét, az Európai Szocialisták választási csúcsjelöltjét ki kell vonni az Európai Bizottság munkájából arra az időre, amíg aktívan részt vesz az európai választási kampányban – tudatta az Eurológus cikke szerint a magyar kormány álláspontját Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben Jean-Claude Junckerral, a bizottság elnökével.

A miniszter azután írt levelet, hogy Timmermans képviselte a bizottságot a magyar jogállamiságról szóló vitában az Európai Parlament január 30-ai plenáris ülésén. Gulyás levele szerint az alelnök „Magyarország régi bírálója a felszólalását a saját választási kampánya céljából használta fel a magyar baloldali ellenzék kijelentéseit hangoztatva”.

Kovács Zoltán államtitkár a Twitterre is kirakta a levelet.

A miniszter azt is írta Junckernak, hogy a bizottság tagjainak teljes függetlenséggel, integritással, méltósággal, hűséggel és diszkrécióval kell ellátniuk feladataikat, megfelelve az uniós szerződésekben és a bizottsági magatartási kódexben lefektetett szabályoknak. Ezen túlmenően feladatuk ellátása során a hivatásetika legmagasabb szintjét indokolt szem előtt tartaniuk. „Hisszük, hogy ezeket az elveket minden esetben alkalmazni kell, különösképp a választási kampányok során” – tette hozzá.

Az uniós bizottság 2018 januárjában módosította a magatartási kódexet annak érdekében, hogy az uniós biztosok – akár az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó csúcsjelöltként – tevékenyen részt vehessenek az európai parlamenti választási kampányban anélkül, hogy ideiglenesen le kellene mondaniuk a bizottságban betöltött tisztségükről.

Érdekes módon amennyiben egy biztos nemzeti választásokon indul jelöltként, a bizottsági munkavégzéstől köteles tartózkodni, illetve legalább a nemzeti kampány teljes időtartamára fizetés nélküli választási szabadságot kell részére

– jegyezte meg a miniszter.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik