Nagyvilág

Ma elárasztják a jó cselekedetek a világot

Az ENSZ és Beyoncé amerikai énekesnő összefog a világ eddigi legnagyobb közösségi médiakampányában. Ma van a Humanitárius Világnap.

Idén óriási, globális kampányt indított útjára az ENSZ több szervezete, amelyekhez a kampány arcaként az amerikai popdíva, Beyoncé is csatlakozott „I was here” (Itt voltam) című dalával. A kampánnyal a szervezők egymilliárd embert kívánnak elérni azzal a céllal, hogy a világnapon legalább ennyien segítsenek önkéntes, humanitárius alapon valakinek, és erről a kampány közösségi oldalán keresztül beszámoljanak a világnak.

A kampányban bárki részt vehet a www.whd-iwashere.org honlapon keresztül, ahol az „Add your voice” / „Csatlakozz” gombra kattintva egy rövid szöveges üzenet tehető közzé a támogatók saját Twitter, Facebook profilján, vagy mindkettőn egyszerre. Ebben mindenki megfogalmazhatja, kinek, milyen módon nyújt segítséget (pl. akár a szomszédnak, vagy egy helyi civil szervezetnek). Az üzeneteket aztán a rendszer a világnapon automatikusan megosztja valamennyi résztvevő közösségi média profilján.

Szintén e napon – a közösségi oldalakon futó üzenetekkel együtt – debütál az amerikai popdíva, Beyoncé új videoklipje, amely a kampány címadó dalához (I was here) készült, és augusztus 10-én forgatták le az ENSZ-közgyűlés üléstermében.

A Grammy-díjas énekesnő hangsúlyozta, hogy a humanitárius világnap remek lehetőség az együttműködésre, és “a legjobb alkalom arra, hogy otthagyjuk kézjegyünket a világban”.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a humanitárius munkát végző szakemberekre, akik a világ minden pontján, akár a saját életük kockáztatásával segítik a rászorulókat. Augusztus 19-ét 2008-ban nyilvánította az ENSZ Közgyűlése Humanitárius Világnappá, emléket állítva a szervezet 22 humanitárius munkatársának, akik 2003. augusztus 19-én az ENSZ bagdadi irodaépülete elleni robbantásos merényletben haltak meg. (Csak az elmúlt másfél évben összesen 112-en haltak meg különböző segélyszervezeteknél végzett humanitárius munka közben.)

„A humanitárius munkatársak szerények, ám eredményeik nem azok: mindegyikük több száz ember sorsán változtathat, a halál helyett az élet, az éhínség és nélkülözés helyett a remény és az önellátás felé vezetve őket” – jelentette ki Krisztalina Georgieva, az Európai Unió nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa a tavalyi világnap alkalmából tartott beszédében.

Minden segítség számít!

Becslések szerint 62 millió ember van jelenleg a világon, aki humanitárius segítségre  szorul. A hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen, hogy a szervezetek tevékenységét az érintett kormányok mellett az üzleti szféra és a közvélemény is támogassa.

Az azonnali segítségnyújtás mellett a humanitárius munkások abban is segítik a rászorulókat, hogy újrakezdjék életüket, valamint hatékonyabban tudják magukat megvédeni esetleges jövőbeni válsághelyzetek, környezeti katasztrófák esetén.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága jelenleg a világ 126 országában összesen 7.700 alkalmazottal végzi humanitárius munkáját, több mint 42 millió menekült és menedékkérő, hontalan személy és belső menekült érdekében. Az UNHCR alkalmazottainak 85 százaléka közvetlenül a rászoruló menekültek és menedékkérők között, terepen dolgozik.

Az UNHCR Közép-Európai Regionális Képviselete és civil partnerszervezetei itt, valamint itt várják mindazok jelentkezését, akik önkéntes munkával vagy adománnyal szeretnék a Magyarországon és a környező országokban élő menekülteket, menedékkérőket segíteni. Lehetőség van például nyelvi- vagy iskolai korrepetálást felajánlani a menekültek számára, vagy segíteni őket abban, hogy albérletet, munkát találjanak, beilleszkedjenek a helyi közösségbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik