Élet-Stílus

Csókolózzon még ma!

Július hatodika a csókolózás világnapja. Készítse fel ön is musculus orbicularis orisát!

Vannak országok, ahol rituális szokás, van ahol információcsere vagy kóstolgatás. Egy biztos, a csóknak különleges és fontos szerep jut az egymás közti érintkezésben.  A Wikipédia szerint a meghatározása a következő: “A csók az ajkak összeérintése valamivel.” És tényleg.

A csókolózással kutatói berkekben is foglalkoznak, külön tudományág szakosodott rá, ennek a neve filematológia. Érdekes tény, hogy a csókolózás feltehetőleg tanult viselkedés, több emlősállatnál is előfordul. Az embereknél nem minden kultúrában hasonló: az eszkimó és maori kultúrákban például az orrokat dörzsölik össze az ajkak helyett.

Szintén a Wikipédia említi “A csókolózás fiziológiája” című idevágó fejezetében, hogy a csókolózás (továbbiakban smárolás) egy bonyolult fizikai folyamat, melyhez jelentős izomkoordináció kell. Egy smár összesen 34 arcizmot és 112 tartóizmot vesz igénybe – leginkább a száj körüli izmot (neve musculus orbicularis oris), mely a száj gyűrődéséről gondoskodik. Francia csók esetén, a nyelv is egy jelentős szerepet kap.

Július 6-án tartják a csók világnapját. A Hír24 a filmtörténelem talán legnyálasabb csókjelenetével köszönti e jeles eseményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik