Nagyvilág

Otthagyták Szíriát az ENSZ-megfigyelők

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa véget vet a szíriai katonai megfigyelő missziónak (UNSMIS) - jelentették be csütörtökön New Yorkban.

“A feltételek nem adottak a folytatáshoz” – mondta Gerard Araud francia ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács Szíriának szentelt ülése után. A missziónak vasárnap éjfélkor véget kell érnie – közölte a diplomata. Azt is elmondta: a Biztonsági Tanácson belül megvan a közös szándék, hogy az ENSZ továbbra is jelen legyen Damaszkuszban, mégpedig egy összekötő iroda révén.

Edmond Mulet, a főtitkár békefenntartásért felelős helyettese az AFP-nek elmondta: a misszió utolsó tagja augusztus 24-én hagyja el az országot. Jelezte: a jövőben a világszervezet Damaszkuszban kisebb csoportot működtetne, amely 20-30 emberből állna.

Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete nem értett egyet a misszió felszámolásáról szóló döntéssel. Panaszolta, hogy egyes országok – mint fogalmazott – nem tanúsítottak megfelelő elkötelezettséget a konfliktus rendezése iránt.

Bejelentette: Oroszország javasolja, hogy pénteken New Yorkban üljenek össze nagyköveti szinten a Szíriáért Akciócsoport tagjai. Az orosz diplomata szerint közös felhívást kellene intézni a viszályban érintett felekhez, hogy hagyjanak fel az erőszakkal, és maguk is vegyenek részt egy politikai megoldást kereső tárgyalásban. Csurkin indítványozta, hogy e közös felhíváshoz csatlakozzon Szaúd-Arábia és Irán is, mivel mindkettő – mint az orosz diplomata hangsúlyozta – kulcsszereplő abban a térségben.

A Szíriáért Akciócsoport júniusban ült össze Genfben Kína, Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Törökország, az Arab Liga, az ENSZ és az Európai Unió képviselőinek a részvételével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik