Nagyvilág

Svájcba mennek meghalni a britek

A britek túlnyomó többsége támogatja az eutanázia hazai legalizálását – inkább otthon, mint Svájcban halnának?

Nagy-Britanniában időről időre nagy port kavar az eutanázia kérdése. A brit jogszabályok jelenleg 14 év börtönnel szankcionálják azokat az egészségügyi dolgozókat, akik segítenek a gyógyíthatatlan betegek öngyilkosságában – derül ki az ELTE Társadalomtudományi Kar hírleveléből.

Ehhez képest Svájc engedélyezi a halálba kísérést (amennyiben ahhoz nem kötődik önérdek), akár külföldi állampolgár esetén is. Ennek köszönhető, hogy a két ország között „virágzik az öngyilkosság-turizmus”: a szigetországból svájci klinikákra utaznak meghalni a kilátástalan helyzetű, a küzdelembe belefáradt emberek – akik akár 7000 angol fontot is fizetnek a „szolgáltatásért”.

Most azonban mindez megváltozhat. A 2010-ben, független szervezetként létrejött brit Commission on Assisted Dying (Segített Öngyilkosság Bizottsága) javaslatot tett arra, hogyan és milyen körülmények között segíthetnének az orvosok a végső stádiumban lévő betegeiknek meghalni. A kezdeményezés nagy támogatásnak örvend az országban: a YouGov piackutató által készített felmérésben a megkérdezettek 73 százaléka értett egyet azzal, hogy az orvosok a beteg kérésére segíthessenek meghalni azoknak, akiknek már csak kevesebb, mint egy évük lenne hátra. A válaszadók mindössze 12 százaléka utasította el a felvetést, 14 százalék pedig nem foglalt állást a kérdésben.

A tervezet legálissá tenné, hogy – bizonyos körülmények között – az orvos halálos mennyiségű gyógyszert írhasson fel azon halálos betegeinek, akiknek már csak kevesebb mint egy évük lenne hátra az életükből. Ehhez két orvos egyirányú álláspontjára és a beteg beszámítható döntésére lenne szükség, valamint kikötnék, hogy a gyógyszert a betegnek saját kezűleg kéne bevenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik