Nagyvilág

Magán kezdi a takarékoskodást a NATO

Afganisztánról, a takarékosság jegyében végrehajtandó reformokról, valamint a rakétavédelemről szól majd elsősorban a NATO-országok védelmi minisztereinek értekezlete.

Tájékoztatása szerint az ülésen meg fogják vitatni, miként adja át fokozatosan az atlanti szövetség által vezetett afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) az ország biztonságáért viselt felelősséget maguknak az afgánoknak.

Az átadás kulcsfeltétele az afgán hadsereg és rendőrség megfelelő kiképzése: 2300 külföldi kiképzőhöz még 450-nek kellene csatlakoznia, a tagállamoknak ezt az elmaradást pótolniuk kell. A korábban tervezettnél három hónappal hamarabb éri majd el az afgán hadsereg az idei tervezett létszámot, a 134 ezer kiképzett főt. Ha ehhez hozzáveszik az afgán rendőrség fejlesztését, akkor nagyjából egy év múlva összesen mintegy 300 ezer afgán katona és rendőr áll majd rendelkezésre.

A gazdasági-pénzügyi válságot a katonai költségvetések is megérzik, takarékoskodni kell, reformokat kell végrehajtani, és csak ésszerű célokra szabad költeni.A NATO szervezete is átalakításba kezdett, a napokban vették tervbe, hogy mintegy másfél milliárd eurót megspórolnak a költségvetési felülvizsgálat nyomán.

A harmadik fő téma a rakétavédelem ügye lesz, amelyről döntés egyelőre nem születik, ez a tagországok csúcsvezetőire vár novemberben. Rasmussen szerint elfogadható áron megoldható lenne, hogy egymással összekapcsolják az egyes tagországok azon rendszereit, amelyek a katonai egységek számára nyújtanak hadszíntéri rakétavédelmet, és az összekapcsolás révén lényegében a NATO-országok teljes lakosságát oltalmazni lehetne.

A csütörtök-pénteki védelmi miniszteri találkozón áttekintik majd a koszovói helyzetet, az ottani NATO-művelet létszám és feladatkör szerinti további szűkítésének lehetőségeit. Lesz emellett NATO-ukrán és a NATO-grúz kétoldalú találkozó is. E két országnak a NATO a 2008-as bukaresti csúcstalálkozón kilátásba helyezte a majdani tagságot, de Grúzia ugyanazon év augusztusában háborúba bonyolódott Oroszországgal a szakadár területek miatt, Ukrajnában pedig az új államfő megváltoztatta elődje prioritásait, Kijev a közelmúltba hivatalosan is levette a napirendről a NATO-csatlakozás célkitűzését. A partneri együttműködést azonban mindkét fél továbbra is fontosnak tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik