Közélet

A születésnapos Mészáros Lőrincet ünnepli csapata – fotó

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
57 éves lett a kemény kun sportvezető, milliárdos üzletember, Orbán Viktor barátja.

Mészáros Lőrinc születésnapján – a háború évfordulóján – a cégei (péntek délelőtt) még nem nyertek el közbeszerzést (tegnap igen), de így sem lehet oka panaszra, évek óta ő az ország egyik leggazdagabb (és legbefolyásosabb) embere.

Noha a Forbes magazin szerint tavaly év végén megtört évekig tartó egyeduralma, A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány tavalyi listáját még ő vezette. Korábban e kötetek szerkesztője, Szakonyi Péter a magyar gazdaságtörténetben példátlannak, szabad szemmel követhetetlennek nevezte Mészáros Lőrinc gazdagodását.

Ezt sokan fideszes politikai kapcsolataival indokolják, de ő az azóta megszűnt Heti Válaszban (2014-ben) azt mondta, mindenhez törvényesen jutott, nincs miért magyarázkodnia, kemény kun emberként nem szokása megtörni. Vissza is utasított minden bírálatot.

Azt mondta, abban, hogy idáig eljutott,

bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye,

de soha nem privatizált, nem nyúlt le semmit, mindent a munkájával és az eszével szerzett meg. Azt mondta, noha a kormányfővel egy iskolába járt, de csak ’99-ben találkoztak, amikor Orbán Viktor újra igazolt futballista lett náluk.

Akkor arra a kérdésre, hogy a polgármester (korábban ő volt Felcsút fideszes polgármestere) Mészáros Lőrinc vagy az alapítványi elnök Mészáros Lőrinc bízta-e meg az építési vállalkozó Mészáros Lőrincet a stadion felépítésével, azt felelte, a pályázatokat független bizottság bírálta el, és természetes, hogy ők koordinálták a munkát, hiszen az akadémia, a stadion a szíve csücske.

Születésnapján a Puskás Akadémia közösségi oldalán így köszöntötte fel kuratóriumi elnökét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik