Közélet

Márki-Zay Péter feleségét hibáztatják a kisbabájuk haláláért felelősségre vont oltásellenes szülők

Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
A Fővárosi Ítélőtáblán pénteken folytatódott a megrázó büntetőeljárás. A másodrendű vádlott, az anya szerint a szülésznő, Márki-Zayné Vincze Felícia nem tájékoztatta őt a K-vitamin fontosságáról, ezért nem adatta be a kisfiának. A kisbaba K-vitaminhiányos agyvérzésben hunyt el.

Pénteken a Fővárosi Ítélőtáblán másodfokon folytatódott annak a diósdi házaspárnak a büntetőpere, akiket 2018-ban állítottak bíróság elé gyermekük megölésének vádjával. Az elsőrendű vádlott az apa, L. Csaba, aki egy oltásellenes csoport, az  Oltáskritikus Életvédők Szövetsége egykori vezetője. A másodrendű vádlott az anya, L. Ada Rózsa.

Nem hívtak orvost a beteg gyerekhez

A megrázó eset még 2012. december 31-én történt: a házaspár kisbabája, Endre rosszul lett, bőre elszíneződött, és sugárban hányt. A szülők mégsem hívtak hozzá orvost, a mentőt a család egyik barátja értesítette. A szülők tiltakoztak az ellátás ellen, az egészségügyi dolgozókkal ellenségesen viselkedtek.

A kórházban derült ki, hogy a gyermek nem kapta meg a gyermekkori agyvérzés megelőzésére szolgáló, kötelezően előírt K-vitamin adagolást.

A csecsemő, L. Endre életéért napokig küzdöttek az orvosok, ennek ellenére 2013. január 8-án, nyolchetesen elhunyt. Az apa később azt állította: a gyermeket az orvosok ölték meg, hogy megszerezhessék a szerveit, de volt egy másik verziója is, miszerint a mentőautóban szerzett halálos sérülést a kisbaba. Ezt fenntartotta a pénteki tárgyaláson is.

A Budapest Környéki Törvényszéken csaknem két éven át zajló bizonyítási eljárás végén az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) szakvéleményében leszögezte, hogy egyenesen következett a gyermek halála a K-vitamin adagolás elmaradásából.

Az első fokon eljáró bíró megállapította, hogy ez a szülőknek róható fel; az apának és az anyának tudnia kellett a K-vitamin szerepéről és a kötelezettségükről is, azonban azt világnézeti okokból szándékosan figyelmen kívül hagyták. A törvényszék bűnösnek találta a szülőket gondatlanságból elkövetett emberölésben.

Az ügyészség eredetileg szándékos emberöléssel vádolta a szülőket, így akár tíz és húsz év közi fegyházbüntetést is kaphattak volna.

Nem nyugodtak bele az enyhe ítéletbe

A Budapest Környéki Törvényszék azonban végül igen enyhe szankció mellett döntött: az elsőrendű vádlott (az apa) egy év hat hónap, a másodrendű (az anya) egy év fogházbüntetést kapott, s a végrehajtást mindkettejük esetében egy évre felfüggesztette. Sőt, a bíró további gesztusokat is tett feléjük:

  • a többmilliós perköltségnek csak töredékét kellett volna megtéríteniük,
  • és úgynevezett előzetes mentesítést is elrendelt a bíró, ami azt jelenti, hogy ha az elsőfokú ítélet emelkedett volna jogerőre, nem számítanának büntetett előéletűnek, kaphattak volna például erkölcsi bizonyítványt.
Kapcsolódó
„Néhány csepp folyadékot kellett volna a baba szájába helyezni” – megszólalt a gyilkossággal vádolt anya ügyvédje
Várdai Viktória Jáde az év egyik legmegrázóbb perében a másodrendű vádlott, L. Ada Rózsa védője. A házaspárt csecsemőkorú gyermekük megölésével vádolják, akár tíz év fegyház is várhat rájuk.

A szülők azonban felmentésért fellebbeztek, az ügyész pedig súlyosításért. Mivel a vádlottak és képviselőik bűncselekmény hiányára hivatkoztak, a bíróság másodfokon nemcsak az ítélet jogszerűségét, hanem a teljes bizonyítási eljárást – beleértve a nyomozati szakot is – újra vizsgálta. Mint a Fővárosi Ítélőtábla lapunkkal közölte: eredetileg zárt tanácsülésen tárgyaltak volna – ez olyan döntéshozatali forma, amelyen csak a bíróság tagjai, szükség esetén jegyzőkönyvvezető vehet részt. Azonban az eljáró tanács felvilágosítása szerint a vádlottak nyilvános ülés tartását kérték.

Ami azért különös, mert az évekig tartó bizonyítási eljárásban az apa minden egyes tárgyaláson tiltakozott a nyilvánosság ellen: azt követelte, hogy a bíró utasítsa ki a hallgatóságot, különösen a média munkatársait a tárgyalóteremből. 

A pénteki nyilvános tárgyaláson kiderült, hogy januárban új bizonyítási eljárást rendelt el a bíró, mivel a védelem szerint nem volt teljes körűen bizonyított, hogy a gyermek halálához vezető agyvérzést a K-vitamin hiánya okozta: a vádlottak egy ritka genetikai elváltozás lehetőségét vetették fel. A szakvélemények szerint az újszülött szervezete nem képes a véralvadást segítő K-vitamint előállítani, ezért irreleváns, hogy a baba milyen genetikai adottságokkal rendelkezett: a K-vitamin profilaxis (adagolás) megakadályozhatta volna a halálát.

Szándékosság vagy tévedés?

L. Csaba vádlott indulatosan viselkedett, kiabált a bíróságon. Szerinte a K-vitamin pótlás szükségessége nem köztudomású. Úgy vélte, hogy az egészségügyi szakemberek utólag írták át a kórházi dokumentációt, a hatóságok nem vizsgálták megfelelően az egészségügy felelősségét. Újra azt hangoztatta, hogy a szervdonációt akarták kikényszeríteni tőlük, mikor még élt a gyermek.

Azért vagyunk bíróság előtt, mert anyatejjel tápláltuk a gyermekünket, és ez ma már meghurcolandó, mondta L. Csaba. Később hozzátette, hogy a K-vitamin mesterséges adagolása leukémiát, illetve daganatokat okozhat.

Az elsőrendű vádlott védője azt állította, hogy a K-vitamin hiánya, mint a halál oka, csak lehetőség, és ha csak szemernyi esély is van rá, hogy a nyolc évvel ezelőtti halálesetet más tényező is okozhatta, akkor felmentő ítéletet kell hozni. Amennyiben viszont ez a mulasztás okozta a baba halálát, akkor azt a szülők nem láthatták előre, tehát nem marasztalhatók el emiatt. Az ügyvéd ezt többek közt abból vezette le, hogy saját ismerősei körében is közvélemény-kutatást tartott, és senki nem tudta, hogy a K-vitamin elmaradása életveszélyes lehet. Az ügyvéd szerint nem igazolható, hogy erre nézve a vádlottak tájékoztatást kaptak. Amennyiben viszont csakugyan a szülők mulasztása okozta volna a halálesetet, az nem szándékosság, hanem tévedés volt, tehát nem lehet szándékosságért felelősségre vonni őket.

Az anya azt hangsúlyozta: jó szülőként biztosan beadta volna a gyógyszert, ha annak fontosságáról felvilágosítják. Mint hangoztatta, a Te Szülésed Kft.-nél, ahol a baba született, nemcsak hogy nem  adták be a K-vitamint, de nem is adtak tájékoztatást arról, hogy annak elmaradása életveszélyes. Az anya szerint a születésház alkalmazásában álló újszülöttgyógyász, Csenki Mariann sem beszélt ilyen veszélyről az első vizsgálatkor. (A K-vitamin első adagját közvetlenül a születéskor, a másodikat az első vizsgálat alkalmával kell beadni.)

Mint arról korábban hírt adtunk: az egészségügyi cég, amelynél magánúton a gyermek világra jött, akkor Márki-Zay Péter tulajdonában volt, a későbbi politikus volt a cég ügyvezetője. A 2019-es eljárásban Márki-Zay feleségét a bíróság tanúként hallgatta meg.

Lapunknak akkor Márki-Zayné azt állította, nem volt törvényi lehetősége beadni a K-vitamint, és azt a szülők sem kérték, de a haláleset után nála született gyermekeknek már beadta. A pénteki tárgyaláson a másodrendű vádlott már határozottan Márki-Zayné és Csenki Mariann felelősségét hangsúlyozta: szerinte igazságtalan, hogy a laikus szülőt marasztalják el, nem pedig az egészégügyi személyzetet.

Elmondása szerint a szülés után semmi más papírt nem kapott a szülésznőtől, mint egy fizetési számlát.

Kapcsolódó
Márki-Zay Péter: minden szabályosan történt a szülésnél, amelynél a feleségem közreműködött
Közleményben reagált a hódmezővásárhelyi polgármester pénteki cikkünkre.

Az ügyészség a vádlottak büntetésének súlyosítását kérte, a felfüggesztett büntetések időtartamának emelését, illetve az előzetes mentesítés hatályon kívül helyezését. Ezt lapunknak azzal indokolta a vádhatóság képviselője, hogy a sértett képviseletében jár el, aki nem kaphatott esélyt az egészséges élethez, mert a protektív gyógyszert szerinte elutasították a szülei. Azon kívül egy ilyen ügy az ügyész szerint fontos üzenet a társadalom felé az egészségügyi előírások betartásáról is.

A bíróság döntése értelmében június 2-án, zárt tanácsülésen kerül sor az ítélethozatalra.

A 24.hu a kezdetektől figyelemmel kísérte az eseményeket. Korábbi cikkeink a témában: 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik