Belföld

Az igazságügyi szakértő szerint beszámíthatók a gyermekük megölésével vádolt szülők

Bár a szülők ártatlannak vallják magukat, nagyon súlyos ítéletet kért rájuk a vádhatóság. Az elhunyt kisbaba utolsó napjairól sokkoló felvételeket mutatott be a bíróság a bizonyítás során.

Szakértői meghallgatásokkal, majd az elsőrendű vádlott által készített kép- és hangfelvételek bemutatásával folyatódott L. Csaba és L. Ada Rózsa büntetőpere csütörtökön a Budapest Környéki Törvényszéken. A házaspár azért áll a bíróság előtt, mert a vádirat szerint

  • elmulasztották kisbabájuk, L. Endre K-vitamin adagolását,
  • amikor hányás és kiszáradás miatt rosszul lett, nem értesítették idejekorán az orvosokat,
  • majd a kicsi ellátását magatartásukkal akadályozták.

Endre 2013 januárjában hathetesen halt meg agyvérzés következtében, miután a kórházi orvosok még napokig küzdöttek az életéért. Kiskorú sérelmére elkövetett szándékos emberölés a vád.

A szülők ezoterikus személetűek, az apa ebben az időben egy radikális oltásellenes mozgalom vezetője volt. Állításuk szerint a K-vitamin jelentőségéről nem volt tudomásuk, és úgy emlékeznek, messzemenőkig együttműködtek az egészségügyi személyzettel. A keddi tárgyaláson az orvosok arról számoltak be, hogy a szülők akadályozni próbálták a munkájukat, egyikük szerint olyannyira, hogy biztonsági őröket kellett hívni.

A tárgyalás kezdetén az elsőrendű vádlott arra kérte a bíróságot, hogy a 24.hu munkatársát utasítsa ki a teremből, mert nézete szerint korábbi cikkünk  őt rossz színben tünteti fel.  A bíró a kérést elutasította. (Szerdán e cikk szerzője jelzőkben gazdag üzeneteket kapott L. Csabától; „kiiratkoztál az ember kategóriából” – írta többek közt a vádlott a tudósítónak.)

A csütörtöki bizonyítási eljárásban igazságügyi pszichológus, illetve pszichiáter szakértőt hallgattak meg, akik korábban  megvizsgálták a vádlottakat. A pszichológus L. Csaba vonatkozásában azt emelte ki, hogy a vádlott szenzitív (érzékeny) személyiség, jó értelmi képességekkel, akinek fontosak a társas kapcsolatok. Kapcsolataiban domináns szerepre törekszik. Kialakult meggyőződését képes akár a mások által racionálisnak tartott tényekkel szemben is védeni, szenvedélyesen harcol az igazáért. Nehezen enged be olyan információkat, amelyek a meggyőződéséből kibillentenék.

Azokkal szemben, akik nem osztják a nézeteit, alapvetően ellenséges és bizalmatlan, akár agresszív is tud lenni. E vonásai miatt nehéz lehet vele az együttműködés olyan dolgokban, amikkel nem ért egyet.

A pszichológus  jelezte, hogy a vádlott életkorához képest érzelmileg éretlen személyiség: érzelmi életének középpontjában önmaga áll. A szakértő rejtőzködő, hárító attitűdökről beszélt, és arról, hogy a vádlott képes a környezetét manipulációkkal rábírni, hogy értsenek vele egyet. A felelősséget elhárító attitűd miatt bűntudata jellemzően nincs; mindenért a környezetét hibáztatja. A pszichológus utalt rá, hogy a vádlott képes szakértői szerepbe helyezni magát olyan kérdésekben is, amikről felületesek az ismeretei.

Arra a kérdésre, hogy gyermekének elvesztését vajon hogyan dolgozza fel, a gyászfolyamatot a szakértő kissé felületesnek nevezte, szerinte nem volt a babával olyan mély érzelmi kapcsolata, mint az anyának.

Az elsőrendű vádlott a válaszában azt firtatta, hogy lehetséges-e egyáltalán, hogy neki, mint előadóművésznek, aki „a lelkét tárja ki mások előtt”, ilyen vonásai legyenek. Ezután ingerült hangnemben rátért a szakértői vélemény, illetve a pszichológus által alkalmazott tesztek tudományos kritikájára, számon kérve tőle a szakszerűséget. Ebbe a vitába az igazságügyi szakértő nem ment bele. (A keddi tárgyaláson L. Csaba a kórházi orvosoknak tartott lendületes előadást a K-vitamin profilaxisról és az infúzióról.)

A gyermeke megölésével vádolt apa a kórházi orvosok felelősségéről beszélt
Feszült hangulatban folytatódott a gyermekük meggyilkolásával vádolt házaspár pere a Budapest Környéki Törvényszéken. A szembesítések nem vezettek eredményre.

A bíró emlékeztette az elsőrendű vádlottat, hogy a viselkedésével éppen a szakvéleménynek megfelelően cselekszik.

A másodrendű vádlott, L. Ada Rózsa tekintetében a pszichológus azt mondta, szintén érzékeny személyiség, aki egy kapcsolatban inkább alkalmazkodó típus, sőt hajlamos kapcsolati függőségre is. (A vádirat kifejezetten alárendelt szerepről beszél, bár a vádlottak és védőik ezt vitatják.) L. Ada képes bűntudatra, sőt szorongásos bűntudat is gyötörheti. A gyermek elvesztését mély fájdalommal élte meg.

A pszichológus mindkettejükkel kapcsolatban azt állította, hogy jók az értelmi képességeik,

ugyanakkor hajlamosak az úgynevezett élménymódosításra, vagyis a korábbi emlékeiket átszínezhetik, és az aktuális érdekeiknek megfelelően már másként emlékezhetnek rájuk.

Az ügyész azt a kérdést tette fel a szakértőnek, hogy a vádlottak, akik jelenleg is két gyermeket nevelnek, képesek-e felismerni a gyermekeik szükségleteit, és azokra megfelelően reagálni. A pszichológus erre igennel felelt, hozzátéve, hogy valószínűleg minden döntést a saját világnézeti meggyőződésük alapján hoznak.

Mindazáltal a pszichológus hozzátette, hogy a vádlott érzékenysége képes „paranoid irányba elmozdulni”, de kórosnak nem tekinthető, sőt ezek a személyiségjegyek nem is ritkák. A pszichiáter szakértő megerősítette, hogy elmeállapota alapján a vádlottak egyike sem nevezhető betegnek.

Ezek után a bíró lejátszotta az L. Csaba által készített hang- és videofelvételeket a kisgyermek kórházban töltött utolsó napjairól, és az orvossal, Tóth-Heyn Péterrel történt beszélgetéseikről. (A beszélgetéseket többnyire az orvos tudta és engedélye nélkül rögzíthették.)

A helyenként sokkoló felvételek láttán az anya zokogásban tört ki. Ezt a körülményt az ügyész külön kérésére a jegyzőkönyvbe is bevezették.

A több mint egy órás lejátszást a hallgatóság döbbent csentben ülte végig. A felvételeket L. Csaba saját kommentárjaival feliratozta, így kitűnt, azzal vádolja a kórházi orvosokat, hogy a halálához vezető sérüléseket a gyermek a kórházban szerezte, és az orvosok a szerveit akarták megszerezni. (Különös módon a keddi tárgyaláson  még elnézést kért ezért a korábbi feltételezésért.)

Az egyik felvételen hallható volt, hogy amikor a gyermek már az agyhalál állapotába került, Tóth-Heyn Péter tapintatosan közölte a szülőkkel: rövidesen kénytelenek lesznek lekapcsolni Endrét a lélegeztetőgépről. Az orvos ekkor valóban elmondta, hogy a szerveit felajánlhatják olyan célból, hogy más gyermek életét esetleg megmenthessék vagy meghosszabbíthassák. L. Csaba erre közölte: a gyermek kórházba szállítása óta tudta, hogy ezt fogják kérni; elutasították a donáció lehetőségét, sőt a protokoll szerint előírt boncolást is meg akarták tiltani.

A tárgyalássorozat április 4-én orvosszakértők meghallatásával folytatódik a Budapest Környéki Törvényszéken. Az ügyre rálátó jogi forrásunk szerint a bizonyítás még idén tavasszal lezárulhat, és ha a bíróság megalapozottnak tartja a vádakat, a szülőket akár tizenöt év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre is ítélheti. (Archív fotó: 24.hu / Marjai János)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik