Belföld

Változhat a vád az oltásellenes szülőkkel szemben

A Budapest Környéki Törvényszéken szerdán folytatódott az oltásellenesként ismert házaspárral szembeni büntetőeljárás; az ügyészség 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szándékos emberöléssel vádolta meg őket. Mint korábban beszámoltunk róla: L. Csaba és L. Ada Rózsa gyermeke, Endre 8 hetesen agyvérzés következtében hunyt el, a vádirat szerint azért, mert a szülők

  • szándékosan elmulasztották neki beadni a csecsemőkori agyvérzés megelőzésére szolgáló K-vitamint,
  • amikor a baba rosszul lett, nem hívtak időben orvost,
  • később pedig a gyermek életéért küzdő egészségügyi személyzet munkáját akadályozták.

Az előírások szerint a megelőzést szolgáló Konakion (K-vitamin) gyógyszert a születéskor, aztán egyhetes korban, majd pedig egy hónaposan kell beadni a kisbabáknak. Mindössze néhány csepp, adott esetben életmentő folyadékról van szó, amit a gyermek szájába helyeznek.

Endre 2012 novemberében, otthonszülés keretében született a Márki-Zay Péter tulajdonában álló A Te Szülésed Kft.-nél, Márki-Zayné Vincze Felícia vezetésével.

Itt nem kapta meg az első, majd a második adag előírt gyógyszert, ám a szülők figyelmét szóban és írásban is felhívták erre a kötelezettségre. Ezt a szülők a tárgyalásokon tagadták: azt állították, hogy egészen Endre haláláig semmit sem tudtak a K-vitaminról.

A mintegy másfél évig tartó, számos megrázó fordulattal teli bizonyítási eljárás során igazolódott, hogy az apa masszívan orvos- és egészségügy-ellenes, a szülők az alternatív gyógyászat hívei. Az apa korábban számos oltásellenes előadást tartott, és egy ideig vezetője volt az Oltáskritikus Életvédők Szövetsége nevű ezoterikus szervezetnek. A másodrendű vádlott, vagyis az anya terhesgondozásra sem járt, a védőnői szolgálatot nem vette igénybe.

2013. január 1-jén a család vendégségben volt Érden, az apa a diósdi házukban a cserépkályhát javította. A vendéglátók több alkalommal hívták telefonon, hogy a baba rosszul van, hány, szakszerű ellátásra lenne szüksége.

L. Csaba nem akarta, hogy orvost hívjanak a gyermekhez. Délután, amikor hazaért, még mindig nem akart orvost hívni, és mielőtt megnézte volna a gyermeket, evett egy tányér lencsefőzeléket. Később „ölelésekkel és szeretetenergiákkal” próbálta megnyugtatni a a babát, aki addigra kiszáradt. Végül a házigazdák hívtak orvost, akivel szemben az apa ellenségesen viselkedett, kétségbe vonva a szakszerűségét. A kiérkező egészségügyi személyzet szerint a gyermek nagyon rossz állapotban volt.

Agyvérzést kapott és kiszáradt az oltásellenes házaspár kisbabája
A gyermekük haláláért felelős szülők mindenkit vádolnak. Az apa műanyag babán mutogatta, szerinte hogyan okozott az orvos sérülést a kisfiúnak. Folytatódik az év egyik legmegrázóbb pere.

Az együttműködés hiányáról, sőt agresszív fellépésről számoltak be a mentősök, majd a kórházi orvosok is. Végül hiába küzdöttek a kisfiú életéért, aki a kórházi ápolás ellenére 2013. január 8-án elhunyt. Később a szakértői vizsgálat azt állapította meg, hogy ha L.-ék időben hívnak orvost, a baba életét már akkor sem lehetett volna megmenteni.

Az apa később  feljelentette a kórházi orvosokat és az egészségügyi szakszemélyzetet. Úgy vélte, a „fasisztoid orvostudomány” és a „tűs gyilkosok” szándékosan rabolták el, majd tették el láb alól a kisbabájukat, hogy a belső szerveit megszerezhessék.

Később ezért többször is bocsánatot kért, ám a jelenlegi eljárásban is folyamatosan hangoztatta, hogy ilyesmi történhetett.

L. Csaba többször utalt arra is, hogy a bűnüldöző szervek, az egészségügy és a média összehangoltan dolgozik a családja ellen. A tárgyalásokon rendszeresen kéri, hogy lapunk munkatársait tiltsák ki a teremből, mivel szerinte a tudósítók egy „bűnözői csoport tagjaiként” hadjáratot folytatnak ellene.

Holdampf Gusztáv bíró már júliusban le akarta zárni a bizonyítási eljárást, és októberre perbeszédeket és ítélethirdetést helyezett kilátásba, ám a vádlottak azt állították, hogy nem a K-vitamin hiánya, hanem az anyától örökölt vérzékenység okozta a kisfiú halálát. Akkor az ügyész elrendelt egy erre vonatkozó genetikai szakértői vizsgálatot. Ennek a szerdai tárgyaláson ismertették az eredményét, mely szerint

egyik szülő sem szenved olyan örökletes betegségben, ami a kisfiúnál vérzékenységet okozott volna, és Endre halála szinte bizonyosan a K-vitamin be nem adásával függ össze.

Fotó: Mohos Márton/24.hu

Hosszas válaszában az apa szakszerűtlennek és irrelevánsnak nevezte a szakvéleményt, és tiltakozott amiatt, hogy egy nézete szerint irreleváns vizsgálathoz vért vettek tőlük, mert az „szerinte a testükbe való erőszakos behatolás volt”.

A bíró a szerdai tárgyaláson váratlanul azt közölte: megnyitja a lehetőségét annak, hogy a vádhatóság a cselekmény minősítését szándékos emberölés bűncselekményéről – mindkét vádlott esetében – gondatlanságból elkövetett emberölés vétségére változtassa. Erre az ügyész egyelőre nem reagált.

A Budapest Környéki Törvényszék közleménye szerint a bíróság a bizonyítás eredményeként állapította meg, hogy a vádlottak terhére rótt bűncselekmény minősítése a vádtól eltérően, enyhébben, gondatlan emberölés vétségeként is minősülhet.

A gondatlanságból elkövetett emberölés büntethetősége jóval csekélyebb. Míg az eredeti vádiratban szereplő szándékos emberölés kiskorú sérelmére akár 10 és 20 év közötti fegyházzal  vagy akár életfogytiglannal is járhat, a halált okozó gondatlanságot „csupán” egy és öt év közötti szabadságvesztéssel rendeli büntetni a büntető törvénykönyv.

A büntetőeljárás 2020. február 4-én és 5-én folytatódik, a bíró kinyilvánított szándéka szerint perbeszédekkel és ítélethirdetéssel.

Mindkét vádlott panaszkodott ara, hogy extrém mértékben megviseli őket és családjukat a nyilvános tárgyalássorozat. L. Csaba hangsúlyozta, hogy szerinte az eljárásról szóló tudósítások miatt vesztették el a munkájukat, maga az épület is traumatizálja, és elpanaszolta, hogy kényelmetlennek találja az ülőhelyeket.

Az elsőrendű vádlott bejelentette: Luxemburghoz (vagyis az Európai Unió Bíróságához) fordul annak érdekében, hogy állítsák le a büntetőeljárást.

A 24.hu a kezdetektől figyelemmel kísérte az eseményeket. Korábbi cikkeink a legfrissebbtől a kezdetekig:

Kiemelt képünk egy korábbi tárgyaláson készült. Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik