Belföld

Egyértelműen a K-vitamin hiánya okozta az oltáskritikus szülők kisbabájának halálát

Szándékos emberölés vádjával állnak a bíróság előtt az oltáskritikus, alternatív gyógyászatban hívő szülők. A bizonyítási eljárás eddig számos döbbenetes fordulattal kavarta fel a közvéleményt. Most kiderült: a kisfiú agyvérzése már napokkal a kórházba kerülése előtt  megkezdődhetett.

A szakértők és tanúk utolsó meghallgatásával gyakorlatilag befejeződött csütörtökön a bizonyítási eljárás az oltásellenesként elhíresült L. Csaba és Ada büntetőperében a Budapest Környéki Törvényszéken. Mint folyamatosan beszámolunk róla: a házaspár azért áll bíróság előtt, mert a vádirat szerint

  • elmulasztották beadni gyermeküknek a váralvadást segítő K-vitamint,
  • amikor a baba rosszul lett, nem  hívtak orvost, később pedig az ellátását akadályozták.

A csecsemőt, Endrét, a gondos kórházi ápolás sem tudta megmenteni, nyolchetesen agyvérzés következtében elhunyt.

Amennyiben a bíróság úgy értékeli, hogy a szülők viselkedése vezetett a baba halálához, tíz és húsz év közötti fegyházbüntetést is kaphatnak. 

L. Csaba elsőrendű vádlott – aki a korábbi tárgyalásokon gyakran dühkitöréseket produkált, nem egyszer agresszív hangnemben oktatta ki a tanúként meghallgatott orvosokat, és lapunk munkatársának is gyalázkodó üzeneteket küldött – ezúttal viszonylag nyugodtan viselkedett. Igaz, a tárgyalás elején kérte a bíróságot, hogy a 24.hu tudósítóit utasítsa ki a teremből, mivel szerinte évek óta „egy gyűlöletcsoport tagjaiként bűncselekményeket követünk el ellene.”

Egy korábbi tárgyaláson az igazságügyi elmeszakértő azt állapította meg az apáról, hogy az elmeállapota nem kóros. 

Csütörtökön a bíróság szakértőként meghallgatta az Egészségügyi Tudományos Tanács tagját, Dr. Varga Tibort, aki az eddigi leleteket és szakvéleményeket összegezve kimondta:

klinikailag egyértelműen a K-vitamin hiánya okozta a baba halálát.

Az egészségügyi előírások szerint a véralvadást segítő K-vitamin kötelező adagolása (profilaxisa) anyatejes újszülötteknél a következő:

  • a születéskor kell beadni az első adagot,
  • egy héten belül a másodikat,
  • négyhetesen pedig a harmadikat.

L. Endre nyolchetesen, egy hét agónia után halt meg úgy, hogy valószínűleg egyetlen alkalommal sem kapott K-vitamint.

A mostani és a korábbi tárgyaláson is elhangzott a szakértőktől: a profilaxis elmaradása vérzékenységet okoz, ami agyvérzésben nyilvánulhat meg a csecsemőknél, ezért kötelező a K-vitamin beadása már évtizedek óta. Varga Tibor azt hangoztatta: „a bába táskájában ott kell lennie a K-vitaminnak.”

Fotó: Marjai János /24.hu

Endre 2013 novemberében az A Te Szülésed Kft.-nél született, amely akkoriban Márki-Zay Péter tulajdonában, Márki-Zayné Vincze Felicia szülésznő keze alatt működött.

Márki-Zayné korábban tanúként azt állította, hogy nem volt módja K-vitamint adni a törvényi szabályozás hiányosságai miatt, ám megadták az erre vonatkozó tájékoztatást a szülőknek. De a szülők erre a tájékoztatásra nem emlékeznek.

A kft.-vel szerződésben álló újszülöttgyógyász sem adta be az életmentő gyógyszert, majd amikor a  csecsemő kórházba került, az osztályos orvos a vallomása szerint azt a tájékoztatást kapta, hogy  a gyermek háziorvosa, Mile Gabriella sem adta azt be neki.

Mile négyhetes korában látta először a babát, későbbi elmondása szerint akkor adott neki egy alkalommal K-vitamint; ezt az állítást azonban a bíró a januári nyilvános tárgyaláson kétségbe vonta. Mint ismertette, Mile Gabriellát már elmarasztalták gondatlan veszélyeztetés miatt (az úgynevezett fényevők perében, ahol egy agárdi kisfiú volt az áldozat), és jelenleg is folyik ellene eljárás közokirathamisítás vádjával. A bíró azt vélelmezte, hogy a doktornő utólag próbálta kozmetikázni az adatokat, hogy mentse magát.

A csütörtöki tárgyaláson tanúként meghallgatták Kovács Endre informatikus szakembert, a háziorvosok tevékenységét segítő szoftver fejlesztőjét. Ő egy korábbi mentést mutatott, miszerint 2013 december 4-én a rendszer rögzítette, hogy vizsgálat és K-vitamin beadása történt Mile rendelőjében. Arra a kérdésre, hogy ez az adat bekerülhetett-e később, amikor a baba már kórházba került, a tanú azt felelte: elvileg lehetséges, bár erre utaló jelet nem talált.

A legutóbbi tárgyaláson az orvos szakértők elmondták: a teljes védettséghez a teljes adagolásra van szükség, tehát amennyiben Mile mégis beadta a gyógyszert, az első két adag elmaradása akkor is tragikus következménnyel járhatott volna.

Amikor a vádlottak szót kaptak, szerették volna kimondatni a szakértővel, hogy valamilyen örökletes vérzékenység okozhatta a kis Endre halálát. Varga Tibor kifejtette: ha van is rá elméleti lehetőség, ennek esélye annyira kicsi, hogy százalékosan ki sem fejezhető.

A szakértő ismét kitért rá, hogy ha valamivel hamarabb hívnak orvost, a kisfiú élete már akkor sem lett volna megmenthető: a vérzés már napokkal korábban megkezdődhetett a koponyaűrben, és ennek eleinte nem feltétlenül voltak külső jelei.

A tárgyalás végén a bíró kérdésére, hogy kívánja-e bárki újabb tanúk vagy szakértők bevonásával folytatni az eljárást, mind az ügyész, mind a védelem, mind a vádlottak nemmel válaszoltak (illetve L. Ada nyolc nap gondolkodási időt kapott, mert azt jelezte, hogy „volna még ötlete”).

Fotó: Marjai János /24.hu

A vádlottak ugyanakkor határozottan kérték, hogy legyen vége a másfél éve tartó  eljárásnak, amelybe elmondásuk  szerint már belefáradtak, és mind lelkileg, mind egzisztenciálisan megviseli őket.

A bíró a tárgyalás következő dátumaként 2019 október 10-ét tűzte ki, és kifejezte a szándékát, hogy ősszel a tárgyalássorozatot le is kívánja zárni.

A tárgyalás szünetében szerettük volna megkérdezni a vád képviselőjét, hogy a K-vitamin profilaxis elmaradásért a szülők mellett megvizsgálják-e az egészségügyi szakszemélyzet büntetőjogi felelősségét is, azonban az ügyész nem kívánt nyilatkozni.

Az ügyet követő cikksorozatunk eddigi részei itt olvashatók:

Akár meg is úszhatják a börtönt a gyermekük megölésével vádolt szülők

Az igazságügyi szakértő szerint beszámíthatók a gyermekük megölésével vádolt szülők

A gyermeke megölésével vádolt apa a kórházi orvosok felelősségéről beszélt

Néhány csepp folyadékot kellett volna a baba szájába helyezni” – megszólalt a gyilkossággal vádolt anya ügyvédje

Márki-Zay Péterék nem tartják felelősnek magukat a cégüknél született kisbaba halála miatt

Döbbenetes fordulatok a gyermekük megölésével vádolt oltásellenes házaspár perében

Agyvérzést kapott és kiszáradt az oltásellenes házaspár kisbabája

Gyermekgyilkossággal vádolt házaspár pere: a tanú azt állítja, halállal fenyegették

Emberöléssel vádolják a magyar oltásellenes mozgalom vezetőjét

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik