Belföld
Fotó: Marjai János/24.hu

Akár meg is úszhatják a börtönt a gyermekük megölésével vádolt szülők

A szakértők szerint a baba akkor is meghalt volna, ha jobban együttműködnek az orvosokkal. A kizárólagos felelősségük a K-vitamin-adagolás elmaradásában további bizonyítást igényel. És van egy új körülmény is.
Korábban a témában:

Igazságügyi orvosszakértők meghallgatásával folytatódott csütörtökön az oltásellenesként elhíresült L. Csaba és Ada büntetőpere a Budapest Környéki Törvényszéken. Mint korábban hírt adtunk róla, a házaspár azért áll bíróság előtt, mert a vád szerint 2013-ban

  • elmulasztották beadni gyermeküknek a váralvadást segítő, kötelezően előírt K-vitamint,
  • majd amikor a baba rosszul lett, késlekedve hívtak orvost, és az ellátását akadályozták.

A csecsemőt, Endrét már a gondos kórházi ápolás sem tudta megmenteni, nyolchetesen agyvérzés következtében elhunyt. Amennyiben az eljárás során bizonyítást nyer, hogy  a szülők viselkedése vezetett a baba halálához,

14 év alatti személy sérelmére elkövetett emberölésért kell felelniük, és akár húsz év fegyházbüntetést is kaphatnak.

A csütörtöki tárgyaláson az Egészségügyi Tudományos Tanács (EET) tagjai azonban az összes adat gondos mérlegelése nyomán kijelentették, hogy a kisbaba már akkor menthetetlen volt, amikor sugárban hányni kezdett. Ugyanis az ún. sugárhányást eleve az agyvérzés nyomán fellépő koponyaűri nyomás okozta, és a  szülők – bár valóban nem működtek maradéktalanul együtt, sőt, ellen is álltak bizonyos helyzetekben az egészségügyi szakszemélyzetnek – nem tudták olyan mértékben akadályozni az orvosi munkát, hogy kétséget kizáróan kijelentő legyen: az ő viselkedésük miatt halt meg a baba. (Miként a négytagú igazságügyi szakértői testület fogalmazott: a gyermek gyakorlatilag kiszáradt és kivérzett állapotban volt, mire a mentőbe került, és az első vizsgálatra a vére felét már elvesztette.)

Fotó: Marjai János/24.hu
Agyvérzést kapott és kiszáradt az oltásellenes házaspár kisbabája
A gyermekük haláláért felelős szülők mindenkit vádolnak. Az apa műanyag babán mutogatta, szerinte hogyan okozott az orvos sérülést a kisfiúnak. Folytatódik az év egyik legmegrázóbb pere.

Ezzel a vád első pillére gyakorlatilag kidőlt. A vádhatóság kezében a K-vitamin hiánya maradt, amit a vádirat elsődleges okként említ.

Azoknál a kisbabáknál, akik csupán anyatejes táplálást kapnak, a K-vitamin adagolása kötelező: a véralvadást segítő szert meg kell kapniuk a szüléskor, később egyhetes, majd egy hónapos korban. Ezt az  általános protokoll és egyéb orvosi szabályok szerint a szüléskor a szülész vagy az újszülöttgyógyász adja be, később a háziorvos helyezi a baba szájába néhány csepp folyadékot, vagy – és ez a gyakoribb – felírja recepten a szülőknek.

Mikor Endre kórházba került, az osztályvezető főorvos, Tóth-Heyn Péter vallomása szerint azt az információt kapták, hogy a gyermek egyáltalán nem kapott addig K-vitamint, ám később Mile Gabriella, a gyermek háziorvosa közölte, hogy a K-vitamint a csecsemő négyhetes korában  személyesen adta be.

A doktornő vallomását mind a bíró, mint az ügyész erős kétségekkel fogadta, tekintve, hogy Mile Gabriellát korábban már elmarasztalták foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, és jelenleg is folyik ellene eljárás közokirathamisítás vádjával. Azonban a csütörtöki tárgyaláson kiderült: nem bizonyítható kétséget kizáróan, hogy az egyszeri K-vitamin beadása a gyermekorvos részéről elmaradt volna.

Az igazságügyi szakértők ugyanakkor hangsúlyozták:

  • ahhoz, hogy K-vitamin kifejthesse a protektív hatást, nemcsak egy, hanem a protokollban előírt mindegyik adagra szükség van (vagyis Endrének már legalább hármat meg kellett volna kapnia);
  • egyértelműen kijelenthető, hogy a megfelelő K-vitamin-adagolással a baba agyvérzése megelőzhető lett volna.

Ezen a ponton azonban újra felmerül, hogy kinek van nagyobb felelőssége a profilaxis elmaradásában: a laikus szülőknek, vagy az egészségügyi szakszemélyzetnek. Mint ismert, Endre a Márki-Zay Péter által vezetett A Te Szülésed Kft.-nél született, ahol a későbbi politikus felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia volt a szülésznő. Az újszülöttgyógyász szakorvos, aki a szülés utáni napon megvizsgálta a babát, szintén e a céggel volt szerződésben, és a protokoll ellenére egyikük sem adott K-vitamint a csecsemőnek, hanem dokumentálták, hogy a profilaxis elmaradt. A januári tárgyalás során végig a születés körül segédkező egészségügyi személyzet felelőssége volt a téma, és a bűncselekmény lehetősége mindegyikükkel kapcsolatban elhangzott.

Fotó: Marjai János/24.hu
Döbbenetes fordulatok a gyermekük megölésével vádolt oltásellenes házaspár perében
Az ügyben érintett Márki-Zay Péter és a felesége is, aki az intézményen kívüli szülést levezette.

Később lapunknak azt nyilatkozta a szülésznő, hogy nem volt jogi lehetősége sem neki, sem az újszülöttgyógyásznak K-vitamint adni. Ez azonban téves állítás, és ezt az is alátámasztja, hogy a szülésznő elmondása alapján a baba halála után már minden újszülöttnek beadták ezt a gyógyszert. Az ügyet ismerő jogi forrásaink szerint minden lehetőség megvolt arra, hogy a gyermek megkapja az egészségügyi szolgáltatótól a vitamint, ha be akarták volna adni.

A csütörtöki tárgyaláson a szakértők is megerősítették, hogy a szakszemélyzetnek nemcsak  joga és lehetősége, de kötelessége is lett volna ez, kivéve, ha a szülők határozottan megtiltják vagy megakadályozzák – ilyen esetben a szolgáltatónak dokumentálni kell a történteket, és ellátni azzal az információval a szülőt, hogy mit okoz a K-vitamin profilaxis elmaradása.

A szülők azonban azt vallották korábban, hogy (szemben azzal, amit Márki-Zayné Vincze Felícia állított) nem hallottak a K-vitaminról, és nem voltak tudatában annak, hogy be kellett volna adatniuk.

Ráadásul a vádlottak előhúztak a tárgyaláson még néhány érvet. Először azt állították, hogy a gyermekük vagy a mentőautóban, vagy a kórházban szerzett olyan sérülést, ami az agyvérzést okozhatta – ezt a lehetőséget a szakértői bizottság egyértelműen kizárta.

Azonban a másik állítást, hogy esetleg mégsem K-vitamin-hiány, hanem öröklött vagy szerzett vérzékenység (hemofília) következtében kaphatott agyvérzést a gyermek, a szakértők nem tudták száz százalékosan kizárni. Bár minden jel a K-vitamin hiányos vérzésre utal, lehet valamennyi elméleti esélye annak, hogy a gyermek ettől függetlenül  is vérzékeny volt. Mint elhangzott, ilyen irányban nem végeztek vizsgálatot.

Mivel azonban a bizonyítás nem tekinthető lezártnak, ha más lehetőség is fennáll, az ügyész indítványára  a bíróság elrendelte igazságügyi hematológus szakértő bevonását, hogy megállapítsa vagy kizárja a hemofília lehetőségét.

Jogi forrásunk szerint a vádlottak – legalábbis elvileg – a továbbiakban kétféleképp is elkerülhetik a felelősségre vonást:

  • ha a vádnak nem sikerül bizonyítani, hogy teljesen tudatában voltak annak, hogy a K-vitamin-profilaxis elmaradása halálos vérzéshez vezethet;
  • ha nem sikerül kizárni annak lehetőségét hogy (akármilyen csekély eshetőséggel), hogy az agyvérzést szerzett vagy öröklött hemofília, nem pedig K- vitamin hiány okozta a gyermeknél.

A bizonyítási eljárás június 28-án nyílt tárgyalás keretében folyatódik a Budapest Környéki Törvényszéken.

(Archív fotó: Marjai János / 24.hu)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
BERLIN, GERMANY - AUGUST 24:  Defense Minister Ursula von der Leyen (CDU) arrives for the weekly German federal Cabinet meeting on August 24, 2016 in Berlin, Germany. High on the meeting's agenda was discussion of federal policies towards civil defense.  (Photo by Adam Berry/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.