Belföld

Márki-Zay Péter: minden szabályosan történt a szülésnél, amelynél a feleségem közreműködött

Közleményben reagált Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester tegnapi cikkünkre. Arról számoltunk be, hogy a Budapest Környéki Törvényszéken folytatódott az L. Csaba és Ada elleni büntetőper: a házaspár kiskorú sérelmére elkövetett emberölés vádjával áll a bíróság előtt. A vádirat szerint csecsemőkorú gyermekük,  L. Endre azért halt meg öt évvel ezelőtt, mert a szülők nem adták be neki a véralvadáshoz szükséges, kötelezően előírt K-vitamint, és amikor agyvérzés miatt rosszul lett, nem hívtak hozzá orvost.

A pénteki tárgyaláson a bizonyítási eljárás során tanúként hallgatták meg a szülésznőt, Márki-Zayné Vincze Feliciát, aki a szülésnél egy gyakornokkal együtt segédkezett. Bár a protokoll szerint a szintetikus K1-vitaminból, az úgynevezett fitomenadionból a születéskor kell megkapni az első adagot az újszülöttnek, ezúttal ez nem történt meg. A bíró kérdésére a szülésznő azt felelte, csak akkor szokott K-vitamint adni, ha a szülő kéri, és ő ellátta azzal a tanáccsal L.-éket, hogy legkésőbb öt napon belül adjanak a babának K-vitamint, ez szerepelt a születés után átadott dokumentációban is. Cikkünkben azt is megemlítettük, hogy a Te Szülésed Kft. ügyvezetője ebben az időszakban a jelenlegi hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter volt.

A polgármester a Facebookon közzétett írásában kifogásolja, hogy lapunk nevesítette a feleségét, miközben a vádlottak vezetéknevének csak a kezdőbetűjét közöltük. Márki-Zay szerint így

az olvasó könnyen bennünket érezhet felelősnek az ügyben, pedig a hat évvel ezelőtti szüléskor semmilyen szabálytalanság nem történt.

Márki-Zay hangsúlyozza, hogy felesége, szülésznő társa és a neonatológus szakorvos a vonatkozó kormányrendelet előírásai szerint dokumentálták a szülést, és a gyermek tökéletesen egészséges volt.

A szülésnek a hat héttel későbbi tragédiához semmi köze.

Márki-Zay megjegyzi, hogy a K-vitamin hiánya még a vérzékenység számos lehetséges oka közül is csak az egyik. A K-vitamint pedig nem a szülésznő feladata volt beadni, az idézett irányelv csak a kórházi szülőszobai ellátásra vonatkozik.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint az ellene indított lejáratókampány „tendenciáját erősíti” cikkünk is, amit „a kormánypárti média nagy örömmel vett át és osztott meg”.

Márki-Zay teljes bejegyzése itt olvasható:

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik