Belföld

Gyermekgyilkossággal vádolt házaspár pere: a tanú azt állítja, halállal fenyegették

Az oltáskritikus házaspár ellenezte a beteg gyermek orvosi ellátását. Kiskorú sérelmére elkövetett szándékos emberölés áll a vádiratban. Ma először hallgatja meg a bíróság a tanúkat.

A Budakörnyéki Törvényszéken folytatódik ma annak a házaspárnak a pere, akiket kisbabájuk szándékos megölésével vádolnak. A vádlottak második gyermeke hunyt el, további két gyereket nevelnek budakörnyéki otthonukban. A feleség, L. Ada a vádirat szerint a gyermekével való várandósság idején sem vette igénybe a védőnői szolgálatot, terhesgondozásra nem járt.

A kisgyermek, Endre a születését követően nem kapott úgynevezett K-vitamin-profilaxist, ami a vérzékenység megakadályozására hivatott. Bár az apa, L. Csaba elmondása szerint természetgyógyász, a szülők a korábbi tárgylásokon azzal védekeztek, hogy nem tudták, mi a K-vitamin. Ezt a vitamint egészségügyi intézményben történő szülést követően beadják az újszülöttnek. A gyermeket az előírásoknak megfelelően újszülött-gyógyász megvizsgálta, és tájékoztatta a szülőket a K- és D-vitamin adásával kapcsolatos teendőkről, a kötelező szűrővizsgálatról és a kötelező BCG-oltásról. A szülők elutasították,  hogy az anyagcsere-szűrővizsgálathoz a vért az újszülött-gyógyász levehesse.

A K-vitamint a szülést követően második alkalommal, egyhetes korban kellett volna megkapnia a gyermeknek. Az ügyész szerint a vádlottak a gyermek 2013. január 1-jén történő kórházba szállításáig egészségügyi ellátást nem vettek igénybe, de L. Csaba és Ada ezt tagadja, azt állítják, hogy tartották a kapcsolatot a védőnőkkel és egészségügyi intézményekkel, azonban a kis Endre nem volt beteg.

A képek egy korábbi tárgyaláson készültek Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

2012 decemberében a vádlottak otthonában elromlott a cserépkályha , ezért később ismerősök – Cs.-ék – fogadták be érdi házukba őket és gyermekeiket. 2013. január 1-én L. Csaba elment a kályhát megjavítani.

Közben a csecsemő gyakran sírt, enni nem akart, majd sugárban hányt. A vendéglátó Cs. Zoltán orvoshoz akarta vitetni, ezért felhívta L. Csabát, aki ezt elutasította, azt mondta, várjon. Majd jön, ha befejezte a munkát.

A gyermek rövidesen ismét sugárban hányt, bőrének színe megváltozott. L. Ada nem rendelkezett mobiltelefonnal, nem tudta értesíteni a férjét, aki az első rosszullét után órákkal ékezett, és öleléssel, „szeretetenergiákkal” és személyes jelenlétével akarta  – saját szavaival élve – megnyugtatni a csecsemőt. Az elsőrendű vádlott szerint nem volt olyan rossz állapotban a gyerek, hogy orvosra legyen szükség, azt pedig végképp nem gondolták, hogy ekkora a baj.

Az első mentőautó után esetkocsi is érkezett a helyszínre. Az ügyész szerint mindkét vádlott akadályozta a gyermek helyszíni ellátását, a mentő személyzetével kiabáltak, vádaskodtak, csak többszöri felszólításra tett le arról a másodrendű vádlott, hogy beszálljon a mentőautóba, ahol a gyereket vizsgálták, és folyamatosan tiltakoztak a gyermek orvosi ellátása, illetve a kórházba szállítása ellen.

Végül a SOTE I. sz. gyermekgyógyászati klinikáján látták el a csecsemőt, aki a kórházi kezelés ellenére 2013. január 8.-án elhunyt.

Az eddigi tárgyalásokon az elsőrendű vádlott azt vallotta, hogy ő és gyermeke valami megmagyarázhatatlan összeesküvés áldozata lett. Korábban egyértelműen állította, hogy az orvosok ölték meg a gyermeket, hogy megszerezhessék a szerveit. A bíróságon ezt annyiban enyhítette, hogy történtek furcsaságok, nem érti, miért halt meg a baba. A mai tárgyaláson a megidézett tanú, Cs. Zoltán először nem jelent meg, így korábbi vallomását olvasták fel, ahogy a feleségéét is. Az utóbbiban hangzott el, L. Csaba

megfenyegette, hogy megölik őket, ha nem azt vallják, amit  akarnak.

A képek egy korábbi tárgyaláson készültek
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Erre a vádlott úgy reagált: csak „közös lelki feldolgozást” akart, nem befolyásolni őket.

Cs. Zoltán korábbi elmondása szerint hat óra körül látták, hogy baj van a gyerekkel, többször sugárban hányt. Cs. felesége odament a babához, fölé hajolt és ebben a pillanatban őt is lehányta. A hányadék véres volt. Mondták, hogy orvost kell hívni, de Ada nem engedte kihívni az orvosokat, mert erről csak a férje dönthet. A többszöri hányás után Ada újra felhívta a férjét és követelte, hogy jöjjön, mert baj van.

Az apa egy óra múlva ért oda. Mielőtt megnézte a babát, még evett egy tányér lencsefőzeléket, mert éhes volt. Még órákig nem engedte, hogy hívják az ügyeletet. Csak akkor volt hajlandó engedni, amikor a picinek fennakadt, kifordult, és megdagadt a szeme, lefittyedt az ajka.

Az  ügyeletes doktornő első kérdése az volt a vizsgálat után, hogy a gyerek kapott-e K-vitamint. Csaba válasza nem volt, ezért a doktornő úgy döntött, hogy a gyereknek infúziót ad. Meg akarta melegíttetni a mikróban, de ezt Csaba megtiltotta, mert szerinte árt a gyereknek. Ezután a doktornő be akarta kötni az infúziót a gyerek fejbőre alá egy érbe. Amint az apuka meglátta a szándékot, újra üvöltve tiltotta meg. Ezek után mondta az ügyeletes, hogyha nem hagyja ellátni a gyereket írja alá a nyilatkozatot. Miközben a nyilatkozattal foglalkoztak, a gyerek rosszabbul lett.

Ezután az ügyeletes kihívta a gyermekmentőt. A kiérkező orvos azonnal hívta a rohamkocsit. Fél óra múlva ott voltak.

Egy idősebb doktornő megnézte a gyereket, nem kérdezett semmit, bebugyolálta a plédbe és kivitte a rohamkocsiba. Csaba be akart menni a mentőbe, de tudtára adták, hogy amíg a gyereket nem stabilizálják,  nem mehet. Csaba az intenzív osztályon is folytatta az üvöltözést a korábbi vádjait hangoztatva.

A viselkedése miatt oda kellet hívni a biztonsági őrt. „L. Csaba arra próbálta rávenni a feleségemet – mondja azt a tanúvallomásában – hogy amikor a gyereket elvitte a mentő, semmi baja nem volt.” Amikor ezt visszautasította, nyilvánosság előtt üvöltözött vele.

„Amikor látta, hogy nincs BCG-oltás a gyermek vállán, akkor elkezdett felelőtlen szülőknek nevezni bennünket.

A BCG-oltásról 1979 óta hivatalosan, tudományosan bebizonyosodott, hogy nem véd, és rengeteg olyan káros mellékhatása van, ami az egész életén keresztül elkíséri az oltottakat. Tudomásom volt arról, hogy 2012 júliusától a magyar állam egy magyarországi forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező, bolgár vakcinával oltja az újszülötteket.

Ennek a vakcinának a mai napig nincs magyarországi forgalomba hozatali engedélye, nemrég cserélték le egy lengyel vakcinára, államtitkár úrral beszéltem és említettem neki ezt a problémát, és ez után gyorsan váltottak” – mondta a tárgyaláson L. Csaba.

„Szétdurrantotta a doktornő a két fejvénáját Endre babának, és azután közölte, hogy túl kicsi a vénája. Nem ám a tű túl nagy, hanem a vénája túl kicsi. Azt hiszem, kimondható: nem volt megfelelő felszerelése a kiszálló gyermekorvosi ügyeletnek. Ennek ellenére egy nagyobb méretű tűvel megpróbálta bekötni a fejvénába az infúziót, nem is egyszer, hanem kétszer is. Tehát nem okult abból, hogy az első vénát szétdurrantotta. A második fejvéna szétdurrantását követően derült ki számunkra az, hogy nincs megfelelő felszerelése.

Természetes, hogy egy szülő egy ilyen helyzetben feszült, ingerült és én nagyon szégyellem magam, hogy ingerült voltam, de ez nem emberölés, ez nem akadályozás.

A mai tárgyaláson jelen levő forrásunk szerint az elsőrendű vádlott rendívül ingerült, többször dühösen kiabált.

Cs. Zoltán végül, néhány óra késéssel megjelent a tárgyaláson és szóban is megerősítette korábbi vallomását.

Az ügy további részleteivel még jelentkezünk.

Kiemelt képünk egy korábbi tárgyaláson készült. Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.