Közélet

11-szer újraélesztett focista: vissza kellett hozni a halálból bármi áron

Jól van az a 16 éves focista, akit szívleállás után 11 alkalommal kellett újraéleszteni. Ilyen esetben nincs lehetőség mérlegelésre, a beteget minden eszközzel vissza kell hozni: ötször, hatszor, tízszer is. Amíg lehet.

A Dabas 16 éves labdarúgója, Duhaj Ádám egy bombagól után lett rosszul a pályán. Életét egy szabadnapos mentősnek köszönheti, aki hét alkalommal élesztette újra a helyszínen, majd a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájára került, ahol a felkészült, jól felszerelt orvosi csapat még négyszer hozta vissza a halálból, majd egy ideig műszívre kötve tartották életben.

Alapvizsgálaton nem derül ki

Az ok egy veleszületett koszorúér-rendellenesség volt, de a lényeg hogy a fiú 10 nap után immár jobban van. Levették a lélegeztető gépről és családjával is kommunikál.

Anélkül, hogy belemennénk a különböző fokozatú kórképekbe:

A koszorúér fejlődési rendellenességei abban mutatkoznak meg, hogy az alulfejlett ér komoly megterhelés hatására már nem tud elég vért juttatni a szívbe. A szívizom működése zavart szenved, életveszélyes ritmuszavar, úgynevezett kamrafibrilláció léphet fel, mely halált okoz

– mondja a 24.hu-nak Dr. Szauder Ipoly Ph.D., a Kardiológiai Diagnosztikai Központ igazgató főorvosa, szív- és vérnyomás-specialistája.

Újraélesztés minden eszközzel

Sok veleszületett rendellenesség nem derül ki egy alapvizsgálaton nyugalmi EKG-val még a sportorvosnál sem, ezért Szauder doktor más, fejlettebb kardiológiai módszereket – elsősorban a szív-ultrahangot és a terheléses szív-vizsgálatokat – javasol ebben a cikkében például.

Itt viszont, ahol a baj már megtörtént az első és legfontosabb az újraélesztés. Ha van a helyszínen defibrillátor, az megszüntetheti a kamraremegést: azt leállítva képes beindítani a szív saját ritmusát. Minden hirtelen halál esetében – ha ilyen készülék van is – szükséges a „hagyományos” módszer: szívmasszázs és szájból szájba történő levegőbefúvás.

Szívhalál esetén nincs vesztegetni való idő, bárkinek, akárkinek el kell kezdenie az újraélesztést.

Nem mérlegel, életet ment

Ilyenkor az orvos sem mérlegel, nem számolgatja az esélyeket, beindul benne egy automatizmus: minden eszközzel visszahozni a beteget az életbe. Annyiszor, amennyiszer lehet

– fogalmaz a kardiológus, akinek a praxisában nem volt ritka az 5-6 újraélesztés sem egyetlen személynél.

Az ifjú focistát viszont 11 alkalommal hozták vissza a halálból, ami ugyan nem párját ritkító, de mindenképpen nagyon ritka és elismerésre méltó teljesítmény.

Kórházban természetesen komplexebb megoldások állnak rendelkezésre az eszközök révén, de az első akkor is a szívműködés biztosítása. Utána jöhet az okok keresése és megszüntetése, azaz a gyógyítás.

Hirtelen, de vannak jelek

A hasonló, tragédiával végződő eseteket a köznyelv hirtelen halálnak nevezi, de annak ellenére, hogy váratlan eseményről van szó, többnyire nem előzmények nélküli.

A halál mindig váratlan, de az általános értelemben vett “hirtelen” halált megelőzően a legtöbb esetben már vannak olyan jelek, tünetek, melyek megfelelő szemlélettel, valamint a korszerű kardiológiai vizsgálómódszerek alkalmazásában gyakorlott szakorvosok segítségével felismerhetőek, s így a váratlanul jelentkező hirtelen halálesetek többsége megelőzhető és/vagy kivédhető

– írja fent idézett cikkében Dr. Szauder Ipoly Ph.D.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MATEUSZ WLODARCZYK / NURPHOTO)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik