Közélet
Budapest, 2017. május 1.
Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom alenöke beszédet mond a párt Európához tartozunk! jelmondattal meghirdetett demonstrációján a fővárosi Hősök terén 2017. május 1-jén, Magyarország uniós csatlakozásának tizenharmadik évfordulóján.
MTI Fotó: Marjai János

Momentum: „Ez nem olyan, mintha Kubatov két kopasszal bemenne az Indexhez”

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 05. 19. 20:25

Furcsa látogatásra szánta el magát a Momentum Mozgalom, amikor csütörtökön Fekete-Győr András elnök két társával elment az Origo szerkesztőségébe. A kormánypárti portálon finoman szólva vitatott igazságtartalmú cikkek jelentek meg a pártról, ezt szegezte Fekete-Győr egy fölöttébb kellemetlen beszélgetésben az Origo munkatársának, Kovács Andrásnak, aki az egyik ilyen cikket – a portál új szokásától merőben eltérően – a saját nevén közölte. A megosztó akciót a Momentum azzal igyekszik igazolni, hogy az Origót nem tekinti sajtónak, mert propagandafeladatot lát el. Az Origo szerint viszont a momentumosok egyszerűen betörtek hozzájuk, Kovács András feljelentést is tesz, amiért felvételt készítettek róla az engedélye nélkül. Soproni Tamást, a párt alelnökét kérdeztük a történtekről.
Korábban a témában:

Mi volt a szerdai akció célja? Meg akarták leckéztetni az Origót?

Nem. Azt szerettük volna, hogy a szemünkbe nézzenek, tudják azt, hogy valódi, hús-vér emberekről írnak, és az ő családjukról. A másik cél az volt, hogy rámutassunk, hogyan működik a propagandamédia. Akkor semmit nem szólnak, ha megjelenik Magomed, a csecsen, vagy kopaszok állják el a Nemzeti Választási Iroda bejáratát. Ha viszont három, egyáltalán nem félelemkeltő fiatal bemegy az irodájukba, terrort kiáltanak. Az akciónkat sikeresnek ítéltük meg erkölcsi szempontból: kiderült, hogy félnek a kormány propagandistái, és talán látszott valamiféle lelkiismeretfurdalás Kovács András szemében.

A leckéztetés alatt főleg a stílusra gondoltam. Nem lett volna szerencsésebb legalább úgy odamennie Fekete-Győr Andrásnak, hogy bemutatkozik, és azt mondja, „olvastam a cikkeket, amiket rólunk írtál, szeretnék beszélni veled?”

A stílusról lehet vitatkozni. Beszélhetünk a mi stílusunkról is, de annál sokkal ijesztőbb és veszélyesebb az ő stílusuk. Amíg stílusról beszélgetünk, nem beszélünk a tényekről.

Nem az a baj, ha rólam csúnyát mond bármelyik médium, Bayer Zsolt is írhat rólam rosszakat, amíg nem hazudik.

Az Origóval kapcsolatban sem a kritikával van baj, még csak nem is a megalapozatlan kritikával, hanem a hazugságokkal, a megalapozatlan tényállításokkal.

Biztosan egy emberen kell elverni a port, ahogy tették Kovács Andrással? Neki is vannak főnökei, akiknek még több felelősségük van abban, hogy mi jelenik meg, másrészt, ha nem ő ír a Momentumról lejárató cikket, akkor megteszi más.

Mi bízunk abban azért, hogy az ő munkatársai is rájönnek, hogy valahogyan tükörbe kell nézniük később. Amikor hazamennek a családjukhoz, mit mesélnek? Azt, hogy ők újságírók? Azt mesélik, hogy ők a hatalmat ellenőrzik? Vagy azt, hogy lejárató cikkeket írnak egy fiatal pártról, ami azért is jött létre, hogy a politikát és a közéletet megtisztítsa attól a mocsoktól, ami az elmúlt években rárakódott? Nem Kovács András a probléma, ő a probléma része. Fel kell fognia minden propagandamunkatársnak, hogy igenis ők tehetnek a helyzetről.

Szerintem pontosan tudják, mit miért tesznek.

Én nem szeretném elhinni, hogy Kovács András pontosan tudja, hogy lejárat minket. Szeretném azt gondolni, hogy fel tud ébredni a lelkiismerete, és rájön arra, hogy meg lehet tisztességesen is élni, meg kell próbálni legalábbis. Kormányváltás után ezeknek az embereknek meg kell bocsátani, ha bocsánatot kérnek.

Budapest, 2017. május 1.
Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom alenöke beszédet mond a párt Európához tartozunk! jelmondattal meghirdetett demonstrációján a fővárosi Hősök terén 2017. május 1-jén, Magyarország uniós csatlakozásának tizenharmadik évfordulóján.
MTI Fotó: Marjai János
Fotó: MTI/Marjai János

Tegyük fel, hogy egyszer kormányra kerül a Momentum. Akkor is elmennek majd azokba a szerkesztőségekbe, amelyekről azt gondolják, hogy tisztességtelenek önökkel?

Természetesen nem. Teljesen más az, amikor a kormány, a hatalom megy el egy újságíróhoz vagy egy szerkesztőségbe, mint amikor egy valódi fenyegetést nem jelentő szervezet teszi ezt. Tegnap felhozták, hogy a mi akciónk olyan volt, mintha Kubatov Gábor elmenne két kopasszal az Indexhez. Inkább olyan, mintha Orbán Viktor elmenne a Fidesz kommunikációs igazgatójával és egy operatőrrel a 24.hu-hoz – szerintem ennek még örülnének is, mert így önök is tehetnének fel kérdéseket.

A lényeg, hogy ne legyen fenyegető egy ilyen helyzet.

Kaptak kritikát többek közt a TASZ-tól és az Indextől is. Volt ezek között olyan, amit érdemesnek tartanak a megfontolásra?

A TASZ jogi kritikát fogalmazott meg, az álláspontjukat korrektnek tartjuk. A mi jogászainknak más az álláspontja. Itt van egy jogi vita, amit le kell rendezni, már csak azért is, mert Kovács András feljelentett minket. A bíróság dönteni fog majd. De azt is gondolom, hogy amíg senkit nem félemlítünk meg, amíg nem használunk olyan módszereket, amelyek bárkiben félelmet kelthetnének, addig a szabályok korlátozott mértékű túllépése nem minősül a kelleténél súlyosabb jogsértésnek. A mi jogászaink szerint egyébként egyáltalán nem történt jogsértés.

Úgy alakult az akció, ahogy elképzelték?

A cél az volt, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy Magyarországon nem egy médiapiac van. Van egy független sajtó, és emellett van az állam szócsöve. Tegnap az Echo TV-ben azt kérdezte meg tőlem a műsorvezető, a propagandaminisztérium munkatársa, hogy én a Pravda munkatársait sem tartottam volna újságírónak? A Szovjetunió pártlapjának a munkatársait? Természetesen nem. Erre akartuk felhívni a figyelmet – ez sikerült, így mindenképpen száz százalékos a siker. Azt sajnálom, hogy sokakban ez ellenérzést kelt. A feladatunk, hogy megmagyarázzuk, néha ilyen erős eszközökkel kell felhívnunk a figyelmet a társadalom problémáira, különben el fog süllyedni ez az ország.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.