Nagyvilág

Rohamredőrökkel oszlatták fel Georgiában az orosz mintára készült civiltörvény ellen tiltakozó tömegeket

Vano SHLAMOV / AFP
Vano SHLAMOV / AFP

Rohamrendőrök oszlatták fel a  tömeget kedden eset a parlament épületénél, miután több mint ötezer tiltakozó tüntet második napja Tbiliszi utcáin a külföldi ügynökökről szóló, orosz mintára fabrikált törvényjavaslat miatt. A georgiai tömegek azért vonultak az utcára, mert a szovjet utódállam parlamentje a vitatott törvényjavaslatot tárgyalja.

A Magyarországon is ismerősen csengő javaslat törvényben rögíztené, hogy a finanszírozásuk több mint 20 százalékát külföldről kapó szervezeteknek külföldi ügynökökként kellene regisztrálniuk önmagukat. A törvényt jó eséllyel elfogadja a kormányzó Grúz Álom elnevezésű párt és szövetségesei által ellenőrzött parlament. A tüntetők ugyanakkor úgy vélik, hogy a jogszabály árt Grúzia európai uniós csatlakozási törekvéseinek.

A több mint ötezer grúz tüntető már második napja tiltakozik a parlament előtt, miután a törvényjavaslatot hétfőn jóváhagyta egy parlamenti bizottság.

A tüntetőket oszlató rendőrök közül a Reuters szerint többen lőfegyvert viseltek, és felszólították a tüntetőket a tér elhagyására. A tudósítás megjegyezte azt is, paprikasprayhez hasonló tömegoszlató szereket is bevetettek ellenük.

A tüntetők ennek hatására elmenekültek a területről, majd az épület hátsó részét is megtisztították a tüntetőktől, bár sokan maradtak a parlament más megközelítési pontjain. Szemtanúk szerint a grúz rendőrség több embert őrizetbe vett. A távozók ezután csatlakoztak a többi tüntetőhöz, akik egész nap a Rustaveli sugárúton, a város egyik fő közlekedési főútvonalán gyülekeztek.

Georgia belügyminisztériuma szerint egy rendőr megsérült az összetűzésben.

A Grúz Álom áprilisban váratlanul nyújtotta be újra a törvényjavaslatot, több mint egy évvel azután, hasonló tüntetések miatt elálltak a törvény elfogadásától. A törvényjavaslatnak három olvasaton kell átmennie a parlamentben, és ezután valószínűleg egy negyedik szavazás következik, hogy felülbírálják Salome Zourabichvili elnök vétóját, aki a Grúz Álom kritikusa, és ellenzi a törvényjavaslatot.

Nyugati országok, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország szorgalmazták, hogy Georgia ne fogadja el a törvényjavaslatot. Az oroszpárti kormány azonban azt állítja, hogy a törvényre az átláthatóság és a külföld által rájuk erőltetett „álliberális értékekkel” szembeni fellépés érdekében van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik