Nagyvilág europoli

Lefújta a rendőrség Orbánék brüsszeli konferenciáját

Sameer Al-Doumy / AFP
Sameer Al-Doumy / AFP

Kedden a brüsszeli rendőrség leállíttatta az európai jobboldali elit gyűlését, tudta meg a Politico. Az eredetileg kétnaposra tervezett Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON), amelyen Orbán Viktor és több szélsőjobboldali politikus is felszólalt volna, több helyszínmódosítás után kedden vette kezdetét, és eredetileg szerdán ért volna véget. Ám két órával a rendezvény kezdete után a rendőrök kivonultak az európai negyed közelében található, Claridge nevű rendezvényhelyszínhez, és közölték a szervezőkkel, hogy a konferenciát meg kell szakítani.

A brüsszeli hatóságok később arról tájékoztatták a Politicót, hogy „a közrend megzavarásának veszélye miatt döntöttek a rendezvény beszüntetése mellett”.

A soron következő beszédet a brexit szellemi atyja, Nigel Farage volt EP-képviselő már nem tarthatta meg.

Simon Wohlfahrt / AFP Nigel Farage a rendezvény helyszínén.

Frank Füredi, a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli igazgatója a Politicónak azt mondta, olyan az egész, mintha egy totális diktatúrában lennének.

Technikai okokra hivatkoznak, de valójában politikai szempontokat érvényesítenek. Azt mondták a helyszín tulajdonosának, hogy ha nem fújja le a rendezvényt, akkor kikapcsolják az áramot

– mondta Füredi.

A rendezvénynek már több napja próbáltak helyszínt találni a szervezők. Eredetileg úgy volt, hogy az MCC brüsszeli irodája által szervezett Nemzeti Konzervatív Konferencia és adománygyűjtés helyszíne a Concert Noble lesz. A szervezők viszont visszaléptek, a hírek szerint azért, mert komoly nyomás nehezedett rájuk amiatt, hogy szélsőséges szervezeteknek és politikusoknak biztosítanak helyet. Ezek után került képbe a Sofitel, de hétfő este a szálloda is visszamondta a megállapodást.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója bejegyzéséből derült ki, hogy végül a Claridge rendezvényhelyszínen kezdődhetett el a konferencia, ám a rendőrség ott is lehúzta a rolót a polgármester döntésére hivatkozva.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik