Üzleti tippek

Cégjog Ausztriában

Magyarország második legnagyobb kereskedelmi partnere Ausztria, így a magyar vállalkozások terjeszkedési stratégiájában bátran helyet kaphat egy, az osztrák piacon működtetett leányvállalat.

Az osztrák piacon való tevékenységhez a külföldi kis- és közepes vállalkozások többnyire a (kft.-hez hasonló) Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH) vagy a (bt.-hez hasonló) Kommanditgesellschaft (KG) társasági formát választják.

A cégalapítás kihívásai

Egy GmbH alapításához legalább 35 000 EUR törzstőke (a hazai kft. alapításához megkövetelt összeg mintegy hússzorosa) szükséges, míg KG alapítása és bejegyzése esetén nincs előírt minimális törzstőke. Egy GmbH alapítása osztrák közjegyző előtti közjegyzői okiratba foglalás útján történik, ezzel szemben a KG alapításához nem szükséges a társasági szerződés közjegyzői okiratba foglalása. A GmbH az illetékes regionális bíróság cégjegyzékébe való bejegyzéssel jön létre. A minden ügyvezető által aláírt kérelemnek tartalmaznia kell – többek között – a társasági szerződést, a társaság tagjainak az ügyvezető(k) kinevezéséről szóló, közjegyző által hitelesített határozatát és az ügyvezető(k) közjegyző által hitelesített aláírási címpéldányát. A KG szintén a cégjegyzékbe való bejegyzéssel jön létre, és az összes tag közjegyző által hitelesített aláírásával ellátott bejegyzési kérelmet a cégjegyzékhez kell benyújtani. Egy cég alapításával és bejegyzésével kapcsolatban – cégformától függően – mintegy 500–700 EUR eljárási és közzétételi költség, valamint 1300 EUR (KG esetén csupán 200 EUR)+áfa összegű közjegyzői költség merül fel.
A cégbírósági bejegyzés az összes szükséges irat benyújtásától számítva mintegy 5–10 napot vesz igénybe. Ezenfelül minden esetben 2000 EUR (KG) és 2500–3000 EUR (GmbH) közötti ügyvédi költséggel kell számolni.

Munkajog és adózás

Az osztrák munkajog szerint a munkáltatók helyzete többek között azért előnyösebb, mint a magyar munkáltatóké, mert a rendes felmondást nem kell megindokolniuk. Munkaszerződés szóban is köthető.

A GmbH-k esetében a cégek kötelesek társasági adót fizetni, melynek mértéke a nyereség 25 százaléka. A nyereségességre való tekintet nélkül meg kell fizetni a minimális társasági adót, mely a minimális törzstőke 5 százaléka. Ezenfelül az alkalmazottakat foglalkoztató társaságnak a bérek 3 százalékának megfelelő összegű önkormányzati adót kell fizetnie.

A KG – a magyarországi bt. jogi helyzetével ellentétben – nem önálló adóalany, így nem tartozik a társasági adó hatálya alá. Azonban a tagok személyijövedelemadó-kötelesek.

Csoportos adózás

A nyereségek és veszteségek vállalatcsoporton belüli elszámolása nagy jelentőséggel bír a határokon átnyúló tevékenységet folytató vállalkozások számára. Az osztrák csoportos adózási rendszer lehetővé teszi a kapcsolt vállalkozások adózási eredményeinek együttes elszámolását – a határon átnyúlóan is.

A csoportos adózás alkalmazásának feltétele az 50 százaléknál magasabb tőkerészesedés és a szavazatok többsége, csoportkérelem benyújtása, valamint az, hogy az adott vállalkozás legalább 3 évig a csoporton belül maradjon.

Dr. Szabó Dénes, az e | n | w | c Regionális Jogi Tanácsadó Iroda budapesti partnere

Ajánlott videó

Olvasói sztorik