Üzleti tippek

10 tipp: biztonság az online térben

Az interneten ön kilép a világba, s a világ is behatol az ön szobájába. Gondolja meg, milyen személyes adatait teszi bárki számára hozzáférhetővé! Az Üzlet és Siker cikkében sorra veheti, mire érdemes figyelnie.

A személyes adatokat kezelő online webes szolgáltatások népszerűsége rohamosan növekszik. Az ilyen oldalak használata azonban veszélyeket is rejthet.

Személyes adatok

Ha egy szociális közösségi hálózatra csatlakozunk, mindig érdemes meggondolni, milyen adatokat vagyunk hajlandóak pontosan megadni a regisztráció során. Fényképek feltöltése esetén érdemes végiggondolni például, hogy az ilyen típusú oldalakat nemcsak a barátaink, de személyzeti tanácsadó cégek munkatársai, üzleti partnereink is megnézhetik. Személyes elérhetőségek megadása (telefonszám, e-mail, pontos lakcím) után tömegesen érkezhetnek kéretlen reklámlevelek, éjszakai telefonos zaklatások. Súlyosabb esetben személyazonosságunk ellopásával (identity theft) követnek el a nevünkben valamit.

Lánclevelek

Webajánló


Lánclevelek küldőinek vicces tanfolyama:
http://yikes.tolna.net/hoax/


A lánclevelek kiváló lehetőséget jelentenek, hogy a továbbküldés során számos részinformációt közöljünk az elektronikus üzenet technikai részében a vállalati elektronikus levelezőrendszerről és a kialakított technikai védelmi megoldásokról. Egy körbeküldözgetett levél, ezen kívül ideális levelezőcím-gyűjtési lehetőség a kéretlen reklámleveleket küldő spammerek számára. Ha azonosítható a lánclevél küldője, a legokosabb, ha megkérjük arra, hogy ne küldjön több hasonló levelet. Ha nem azonosítható, akkor blokkoljuk az elektronikus címről érkező összes további üzenetet!

Kéretlen reklámlevelek

A kéretlen reklámlevelek többnyire HTML fájlban érkeznek. Megnyitáskor többnyire behívnak egy a levélbe beágyazott képet egy távoli webes kiszolgálóról. A spammerek ennek révén rögzítik gépünk IP-címét, és értesülnek arról, hogy elküldött levelük célba ért, így más alkalommal is érdemes erre a címre levelet küldeni. Állítsa levelezőrendszereit szöveges alapú elektronikusüzenet-fogadásra, illetve a levelezőprogramot állítsa úgy be, hogy a hagyományos csatlakozáson kívül ne használhasson kimenő webes csatlakozást (80-as port tiltása)! Ha mégis megnyit egy reklámlevelet, semmiképp ne válaszoljon rá!

Pénzügyi információk

Hivatalosnak látszó honlapokon se adjon ki bizalmas pénzügyi adatokat anélkül, hogy meggyőződött volna a webes szolgáltatás üzemeltetőjének kilétéről! Lehet, hogy a remekül felépített honlap hamisítvány, és ön egy adathalász akció célpontja. Különösen oka lehet a gyanakvásának olyan honlapokon, ahol az üzemeltető személyes elérhetősége, címe, telefonszáma nem elérhető, vagy a megadott számon más jelentkezik.

Online fórumok

Az online hírfórumok nagy népszerűségnek örvendenek sok felhasználó körében. Kevesen tudják, a spammerek által írt, kártékony programok egy része kifejezetten online szociális hálózatokat, fórumokat, blogkommentárokat pásztáz – elektromos levelezőcímek után kutatva. A kellemetlen végeredményt a tömegesen érkező kéretlen reklámlevelek formájában bárki megtapasztalhatja.

Titkosítási lehetőségek

A webes szolgáltatók mind több hányada ismeri el a felhasználók biztonság igényét. Használja a rendelkezésre álló titkosítási lehetőségeket! A freemail.hu rendszernél például a biztonságos belépés négyzet bekattintása Önnek csak egy mozdulatába kerül, az adatforgalom lehallgathatósága pedig nagymértékben megnehezül. Sok esetben az elektronikus levelezőcímek illetéktelen elsajátításával kezdődik a személyazonosság ellopása.

Office-fájlcsatolás

Az elektronikus levélben érkező fájlcsatolások komoly veszélyforrást jelenthetnek. Az ismeretlen helyről érkező, számtalan vicces vagy komoly tartalmú prezentáció, dokumentum, táblázat megnyitása egyben lehetőség arra, hogy kívülről megfertőzzék munkaállomásunkat. Miközben mi a színes prezentációt nézegetjük, a háttérben számtalan vírus települhet gépünkre. Hiábavaló lehet bármilyen biztonsági megoldás ott, ahol célzottan hajtanak végre támadást egyedileg megírt szoftver segítségével a munkaállomásunk ellen.

Külön felhasználónév

Ha munkaállomását egyedül használja, érdemes a rendszergazdai jogosultságokat és a hagyományos felhasználói aktivitást szétválasztania. Ezzel az apró trükkel elérheti, hogy az okozott károk mértéke alacsony szinten maradjon, ha egy kémprogram vagy vírus bejut a rendszerbe. A rendszergazdai jogosultságokkal járó szolgáltatások nélkül a vírusok többsége nem tud korlátlanul elszaporodni.

Megbízható források

Ha online pénzügyi tranzakciót készül indítani, a banki webhelyet ne elektronikus üzenetből indítsa el, hanem üres böngészőablakba begépelve! Az oldal letöltése után ellenőrizze, hogy megjelenik-e a böngésző lakat ikonja a képernyő szokott helyén. Fontos megjegyezni, hogy ez csak a titkosított adatkapcsolat meglétét mutatja, azt már nem, hogy hiteles webhelyen jár! Ha valami furcsa a honlapon (például: tört magyarságú szöveg), soha ne adja meg adatait, hanem értesítse a bankot!

Frissítse szoftvereit!

Meglévő tartalmait a leginkább úgy védheti, ha szakszerűen konfigurált és karbantartott, frissített szoftvereket használ. Operációs rendszerének, víruskereső szoftverének, tűzfalrendszerének és egyéb, gyakran használt alkalmazásainak biztonsági frissítéseit időben töltse le és használja!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.