Üzleti tippek

Vészesen romlik a cégek fizetőképessége

admin
admin

2007. 04. 10. 10:44

Az idei év első negyedében 2006 hasonló időszakához képest csaknem 24 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója. A leginkább kockázatos iparágaknak továbbra is az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem minősülnek – derül ki a Coface közleményéből.

A cég előrejelzése szerint igen nehéz két-három esztendő következik, s az egész gazdaságon átívelő kockázatnövekedésre kell felkészülni. Csődszempontból továbbra is a kényszervállalkozások, valamint a kinnlevőségeiket nem kezelő cégek vannak a legnagyobb veszélyben.

Vagyonmentés

A legfrissebb elemzés szerint 2007 első negyedévében 24 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma. A cégek száma annak ellenére is növekedett, hogy eddig nem látott módon szűntek meg a cégek Magyarországon. Ennek az oka sajnos nem a gazdaság élénkülése, hanem főleg a bajba került cégek „trükkös” átalakulása annak érdekében, hogy hitelezői elől megmentsék a cég vagyonát vagy üzleti tevékenységét.

Nem szégyen a nemfizetés

A nemfizetés morális vetülete a körbetartozási vita miatt semlegessé vált, ma már nem szégyen a nemfizetés, csak a körbetartozásra kell hivatkozni. Ezt az érvet mindenki elfogadja. Miközben évek óta ezzel küszködik a magyar gazdaság, kevés életképes javaslat születik a gondok gyökerét képező körbetartozások enyhítésére. További gond a cégvezetők hiányos információszintje is. Hiszen míg sok társaság nemfizetéssel küzd, továbbra sem használják a pont e problémára kialakult, nemzetközileg bevált stratégiákat. Magyarországon a társaságok legtöbbjének nincs átgondolt kockázatkezelési stratégiája.

A hitelező is felelős

Gyakran maguk a hitelezők is felelősek a késedelmesen fizető ügyfelek rossz adóssá válásért. Sok cég azért nem lép fel időben partnerével szemben, mert fél attól, hogy ha ezt megteszi, nem kap a jövőben megrendelést, ami esetlegesen egzisztenciális gondokat okozhat nála. Idehaza a kisebb, tőkehiányos cégek képtelenek az elővigyázatosságra.

Magyarországon csupán 500 cég használ hitelbiztosítást, és csak 900 vásárol rendszeresen hitelminősítést, a kinnlevőségek kevesebb mint 2 százaléka kerül csak behajtó céghez. Létfontosságú lenne, hogy a vállalatok ezeken a beidegzett szokásokon változtassanak, mert a gazdaság fizetőképessége rohamosan romlik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.