Pénzügy

Milliókat nyerhet, ha most cseréli le a hitelét

Különösen azok figyeljenek, akik 2011-12-ben vettek fel lakáshitelt. A törlesztőrészletük 25-30 százalékát is megtakaríthatják, ha most váltanak.

Sokan és sokszor várunk a csodára akkor is, ha egyértelműen cselekvési helyzet van – kezdi elemzését a Bankmonitor.hu. Márpedig szerintük most cselekedni kell!

A jegybanki kamatcsökkentések olyan helyzetet teremtettek, hogy a 2011-ben és 2012-ben felvett hitelek kiváltása szinte kötelező.

Milliókat takaríthat meg!

Egy átlagos 7 millió forintos hitelösszegnél ugyanis a portál számításai szerint 3,5-6 millió forint közötti összeget takaríthat meg, aki okosan vált. Elkerülhetetlen pozitív mellékhatásként pedig a hitele törlesztőrészlete is azonnal kevesebb lesz, mintegy 25-30 százalékkal.

Mintegy 45 ezer érdekelt lehet

A tét nem kicsi: összesen 45 ezerre tehető a 2011 eleje és 2013 tavasza között kötött olyan hitelszerződések száma, amelyeket 10 százalék feletti THM-mel kötött a magyar lakosság. Összértékben pedig ez mintegy 310 milliárd forintnyi hitelt jelent.

A teljes megtakarítási potenciál ezen a hitelállományon a havi törlesztésben 1 milliárd forint körül mozog, a teljes hátralévő visszafizetésnél pedig 180 milliárd forinttal járhatnak jobban az adósok – becsli a portál.

Devizahitelre nem érvényes

Azzal számoltak, hogy valaki 2011-ben vagy 2012-ben vett fel forint alapú lakáshitelt. Miért? Mert korábban alig volt a piacon forinthitel, hiszen 95 százalékban devizában adtak kölcsönt a bankok.

Persze felmerülhet, hogy a devizahiteleket érdemes lehet-e forintalapúra cserélni, de erre a válasz egyértelmű nem. A jelenlegi 260 forint környéki svájci frank árfolyam mellett ugyanis a 160-170 forintos frankon számolt kölcsönök átváltásánál akkora lenne az árfolyamveszteség, hogy azt semmiféle kedvező kamatozású forinthitel nem ellensúlyozhatja!

Más viszont a helyzet akkor, ha forinthitelből végtörlesztette valaki devizahitelét. Neki már megéri átnézni a hitelkiváltási lehetőségeket.

Ezért volt magasabb a kamat

Marad tehát a forinthitel, ami már jócskán a válság kitörése után, 2011-2012-ben kezdett elterjedni. Fontos tudni, hogy akkor még nem volt kötelező a referenciakamathoz (BUBOR) kötni a hitelek kamatát, és a jegybank sem látott még neki a kamatcsökkentésnek.

Mindezek miatt akkoriban magasabb volt a kamat és a THM is. 2011-ben és 2012-ben így 10-12 százalékos kamatért lehetett hitelt kapni. A legjobb négy piaci – hitelkiváltásra is felhasználható – lakáshitel kamata most átlagosan 5 százalék körül van. A kamatkülönbözet így elég nagy, ezért érdemes elgondolkozni a hitelkiváltáson.

Lássuk, mit mutatnak a számok!

A 2011-ben felvett 7 millió Ft-os forinthitel (ez kb. az átlagos hitelméret) havi törlesztőrészlete ma átlagosan 67 ezer forint havonta, a 2012-ben felvetté pedig 77 ezer forint. A mostani lakáshitelekért pedig átlag havonta 50 ezer forintot kell fizetni. Így hitelkiváltással 25-35 százalékkal csökkenthető a törlesztőrészlet.

Ha a teljes visszafizetendő összeget nézzük, akkor azt láthatjuk, hogyha lecseréljük régi hitelünket, akkor a teljes futamidő alatt szép összeget, 3,5-6 millió forintot takaríthatunk meg!

Bankja válogatja

Jó kérdés, vajon bármelyik bank hitelével jól járunk hitelkiváltásnál? E kérdés megválaszolására a piacon most elérhető három legjobb és három legrosszabb hitelkiváltásra is felhasználható lakáshitel konstrukciót vették górcső alá. 
A három legjobb bank átlagos kamatszintje 5,5 százalék, a három legrosszabbé pedig 9 százalék feletti. Mindez a kiváltott hitel havi törlesztőjében 15 ezer forintos különbséget is jelenthet, az összesített hitel visszafizetésben pedig 3,1 millió forintot – figyelmeztettek.

Azok számára, akiknek megmozgatta a fantáziáját a lehetőség, kalkulátort is készítettek, illetve lépésről-lépésre leírták, hogyan foghat neki a hitelkiváltásnak az adós, és mennyibe kerülhet neki a tranzakció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik