Pénzügy

Újra itt az olcsó lakáshitelek kora

Ki gondolta volna, hogy mindössze pár év telik el, és a legendás, de mára elátkozottá vált svájci frank alapú hiteleknél is olcsóbban juthatunk majd hitelhez? Jobb feltételekkel, mint valamikor a hitelezés aranykorában, 2006 környékén, amikor boldog-boldogtalan devizahitelből vásárolt autót, ingatlant, tévét.

A nagy lendület még nem tért vissza – feltehetően nem is fog – de aki lakást akar venni, annak most megéri kölcsönt felvennie – derül ki a Balla Ingatlanirodák elemzéséből.

Még az aranykornál is kedvezőbb hitelek

Már az elmúlt hónapokban is érezhető volt az élénkülés az ingatlanpiacon annak hatására, hogy olyannyira kedvezővé váltak a forint alapú lakáshitelek, mint valamikor a svájci frank alapú hitelek korában – mondja a cég ügyvezetője, Balla Ákos.

Ebben egyrészt az alapkamat csökkenése játszott közre, hiszen 2011 novemberében még 6,5 százalék volt az alapkamat, idén novemberben pedig már csak 3,2 százalék. Ezzel párhuzamosan csökkent a forinthiteleknél meghatározó Bubor mértéke is, a két évvel ezelőtti 7 százalék feletti mértékűről 3,57 százalékra.

Másrészt pedig az, hogy a bankok most kedvezőbb, a korábbinál ügyfélbarátabb konstrukciókat kínálnak. Balla azt mondja, a hitelek kiszámíthatóbbak, tervezhetőbbek lettek, mint valaha.

De mennyire olcsó most a forinthitel?

Sokan talán nem hiszik a korábbi, állandóan drága forinthitelek miatt, hogy egy forintalapú konstrukció is lehet alacsony kamatozású. Pedig Balla szerint az, amit számokkal is bizonyít. 2006-ban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tájékoztatója szerint egy átlagos, 5 millió forintos svájci frank alapú hitel havi törlesztő részlete 60 885 forint volt 165 forintos frankárfolyam mellett. Ha pedig forintban vettünk fel ugyanennyi hitelt, 77 625 forintot kellett volna fizetnünk havonta.

Lakás-hitelezési várakozások

Ezzel szemben ma forint alapon is megkaphatjuk az 5 milliós kölcsönt 53-56 ezer forintos havi törlesztő részlet mellett. A pontos összeg persze attól is függ, hogy milyen kamatperiódust választunk, s hogy milyen minősítést kapunk a hitelbírálatnál. Ha például prémium ügyfélkategóriába sorol a bank, akkor akár 1,2 százalékpontos előnyt is kaphatunk a kamatnál a legrosszabb minősítéshez képest – állítja a cég hitelközvetítő üzletágának vezetője, Drabos Tünde. S ha az eddigi ereszkedő trendet követik a kamatszintek, akkor további mérséklődésre is számíthatunk.

A kamattámogatás is segítség

Emellett jól jön az is, hogy már néhány éve már elérhető a kamattámogatás is. A feltételek nem szigorúak, mert a támogatás nem függ a gyermekek számától vagy attól, hogy a hitelfelvevők házasok-e – emeli ki Drabos Tünde.

A kamattámogatás feltételei röviden:

– Az ingatlan vételára nem több mint 20 millió forint,

– A hitel összege maximum 10 millió forint,

– Minimum komfortos az ingatlan,

– Az ügyfél az utolsó 6 hónapban OEP-biztosított volt,

– Nincs köztartozása,

– Nincs másik kamattámogatott hitele.

Akik ezeknek a paramétereknek megfelelnek, azoknak érdemes kamattámogatást kérniük, ugyanis már egy 5 millió forintos hitelnél havi 6-8 ezer forinttal olcsóbban vehetik fel a kölcsönt. Igaz, a támogatás csak öt évig kapható, utána piaci kamatozásúvá válik a hitel.

Az ingatlaniroda gyűjtése szerint a nagyobb bankok az alábbi kamatokat és törlesztőrészleteket kínálják 150-200 ezer forintos jövedelemmel rendelkező ügyfeleknek, amennyiben 5 millió forintot vennének fel 20 éves futamidő mellett:

A táblázatból látszik, hogy nagyjából milyen törlesztőrészlettel számolhat a hitelfelvevő kamattámogatott hiteleknél. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. A legtöbb banknál ugyanis hat-nyolcféle hiteltermék is elérhető, többféle kamatperiódus közül lehet választani, eltérő kezdeti költségű konstrukciók léteznek, de akár kombinálható lakástakarékkal is a hitelt. Emellett az is befolyásolhatja a választást, hogy hol leszünk nagyobb eséllyel hitelképesek, és az ingatlan értékéhez képest mekkora hitelösszegre lenne szükségünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik