Gazdaság

Németországból küldtek új ügyvezetőt a debreceni akkumulátorgyárhoz

MTI / Czeglédi Zsolt
MTI / Czeglédi Zsolt

Németországból érkezett új ügyvezető a kínai Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) akkumulátor gyártó magyarországi leányvállalatához, a Contemporary Amperex Technology Hungary Kft.-hez március végén. Che Guo Cheng a cégbírósághoz benyújtott iratok szerint németországi, erfurti lakcímmel rendelkezik, egy településsel odébb Arnstadtól, ahol a CATL első európai, thüringiai gyáregysége már megkezdte a működését. Érdekesség, hogy a frissen kinevezett ügyvezető kanadai állampolgársággal rendelkezik.

Ennél többet nem árulnak el a cégpapírok. Che Guo Cheng szakmai előéletéről szerettük volna megkérdezni a cég hazai képviseletét, de nem kívántak nyilatkozni, későbbre ígértek tájékoztatást. A világhálón sem találni sok információt az új ügyvezetőről, annyi mindenesetre kiderül, hogy Che Guo Cheng mérnök végzettséggel rendelkezik, és régóta a CATL szolgálatában áll.

Az új ügyvezető kinevezése azt jelzi, hogy a kínai tulajdonos immár a műszaki megvalósítás szakaszába lépteti a beruházást. A munkálatok felpörgetését mutatja továbbá, hogy a társaság nemrég Debrecenbe tette át székhelyét Budapestről.

A CATL a közelmúltban tájékoztatási kampányba kezdett, miután a hazai nyilvánosságban erős ellenállás kezdett kialakulni a beruházással kapcsolatban. Győrffy Dóra közgazdász elemzése szerint Magyarország nem rendelkezik azokkal a komparatív előnyökkel, amelyekkel az akkumulátorgyártás hasznából a fogadó ország is tudna részesedni:

  • nincsenek nyersanyagai,
  • sem energetikai kapacitásai hozzá,
  • ráadásul a várható nyereség sem marad az országban, azt – a korábbi iparági tapasztalatok szerint – kiviszi az országból a tulajdonos.

Ezt követően egy szűk körű háttérbeszélgetésen igyekeztek árnyaltabb képet adni a sajtó számára a beruházásról, részleteket elárulva az ütemezésről és a technológiáról. Majd az egyik portálnak a CATL nemzetközi kommunikációért felelős illetékese adott interjút, ami felháborodást váltott ki a debreceni civilek körében, mert a nyilatkozó kész tényként állította, hogy idén nyáron elindul az építkezés a munkaterületen. A debreceni civilek szerint azonban a beruházó még nem rendelkezik az ehhez szükséges minden engedéllyel – köztük a környezetvédelmivel –, ezért nem lehet véglegesnek tekinteni a gyár építését.

A vihar tehát nem ült el, sőt, ezért a kínai tulajdonos úgy látta bölcsnek, ha egy kicsit megint háttérbe vonul, és nem folytat aktív kommunikációt az ügyben.

Kiemelt kép: Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik