Belföld

Felháborodást szült, hogy a debreceni akkumulátorgyár képviselője már az építkezés kezdetéről beszélt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Mi is beszámoltunk róla, hogy interjút adott a novekedes.hu-nak Fred Zhang, a CATL nemzetközi kommunikációjáért felelős menedzsere, aki konkrétumokról is nyilatkozott.

Nevezetesen arról, hogy a debreceni akkumulátorgyár építését most nyáron már el is kezdik, a próbaüzem 2024-ben, a teljes gyártás 2025-ben veszi kezdetét. Az első időkben kínaiak is érkeznek, de egy idő után itteniekkel szeretnék feltölteni a 9000 fős dolgozói létszámot.

Felháborodva olvastuk, a kínai gyár tényként közöl olyan dolgokat, amik még nem lehetnek tények, hiszen a nyári építés kezdése lehetetlen környezetvédelmi engedély nélkül. Ennek az engedélynek a megadása pedig nem lehet a nélkül, hogy a mi perünk még el se indult ez ügyben

– mondta az ATV Híradójának Fónainé Pásztor Enikő, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület elnöke.

A Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke szerint a gyárral kapcsolatos nyilatkozatok csak a beruházás pozitív oldalát mutatják be, és figyelmen kívül hagyják a lakossági ellenállást.”Abból az anyagból, amit leírtak, és amit nyilatkoznak, több eltérés is van, ezért igazán validnak nem lehet ezeket a nyilatkozatokat tekinteni, ezek inkább ilyen reklám moduloknak nézhetőek” – mondta Gondola Zsolt Zoárd. 

Zhang elmondása szerint egyébként Debrecenben lítium-ionos akkumulátorokat gyártanak majd, konkrétan a cella és modulgyártás történik majd kelet-magyarországi üzemben, a legkisebb legyártott egység a cella, amelyeket modulokba rendeznek. Ezekből a modulokból szerelik össze az akkumulátorokat, azonban a munkafázisnak ezen részét már nem a CATL üzemében, hanem az autógyár saját összeszerelőüzemében végzik. A gyár tervezése még jelenleg is zajlik, csak a véglegesítés után nyújtják majd be az építkezési engedély megszerzéséhez szükséges iratokat. A cég közlése szerint azonban a nyár elején várhatóan megindulhatnak az építkezések, 2024-ben a próbaüzemre, 2025-re pedig a teljes kapacitáson történő termelésre állnak át.

Amennyiben minden a tervek szerint halad, úgy három fázisban épül meg a gyár, amely teljes üzemméretében évente 100 GWh teljesítményt produkál majd. Ez azt jelenti, hogy egy évnyi legyártott akkumulátormennyiség 100 GWh áramot tárolására lesz képes.

Kapcsolódó
Az utcán sírnak az anyukák az akkumulátorgyár miatt
A Debrecenhez közeli Mikepércsen hatalmas vegyipari beruházás zajlik, a helyiek tehetetlennek érzik magukat, a hatóságokban megrendült a bizalmuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik