Gazdaság

Durva gázszámlákat nyújtanak be nekünk az oroszok

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Áprilisban közel négyszer annyiért vette meg a gázt az oroszoktól a magyar állami cég, mint amennyit itthon beszedett a lakosságtól a rezsicsökkentés keretében, így amikor majd május végén ki kell fizetni az oroszoknak a gázszámlát, azon vaskos, akár 70 milliárd forint feletti összeg is szerepelhet – derül ki a Portfolio kalkulációiból.

A gazdasági portál számításai szerint áprilisban mintegy 317 forintot fizethetett köbméterenként a magyar állami gázkereskedő az orosz gázért a tőzsdén (információik szerint tisztán a holland TTF gáztőzsde árához igazodik az orosz gázszerződésünk, amiből ellátja az MVM CEEnergy Zrt. a lakosságot). Az így beszerzett gázt aztán mintegy 82 forintért értékesíthette a magyar szolgáltató a lakosságnak a rezsicsökkentés keretében. Ezek miatt – ha más tételeket figyelmen kívül hagyunk – köbméterenként 234 forintos vesztesége keletkezhetett a cégnek.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor kormányfő is úgy fogalmazott egy pénteki rádióinterjúban, hogy „a rezsicsökkentés egy nagyon nehéz pénzügyi konstrukció, az patikamérlegen lett kialakítva”, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pedig pár hete 1300 milliárd forintos éves teherről beszélt.

A gázárak elszállása a háború miatt nagyon költségessé teszi tehát a rezsicsökkentés fenntartását. Az igazsághoz tartozik, hogy éveken keresztül jól járt az állam a 2014-ben megállapított rezsicsökkentett gázárakkal, mivel a tőzsdei gázárak, pár hónap kivételével jóval alacsonyabbak voltak 2014 közepétől 2021-ig, vagyis jelentős nyeresége keletkezett az állami cégnek, amelynek egy részét elméletileg a magasabb energiaárak esetére kellett tartalékolnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik