Gazdaság

Gyors, kényelmes, megbízható – felesleges tartani a bankkártyás netes fizetéstől!

Ha birtokában vagyunk egészséges mértékű gyanakvásnak, pár jel alapján kiszúrhatjuk a csalóáruházakat és átveréseket, de ezen felü az is elmondható, hogy a biztonsági mai szintjén már egyáltalán nem olyan kockázatos dolog a netes fizetés.

A koronavírus-járvány alatt is megmutatkozott, hogy az online vásárlásnak rengeteg előnye van, és talán azok is elgondolkodnak az internet adta lehetőségeken, akik valamiért eddig tartottak tőle. Ugyan a bankkártyás online fizetés napjaink egyik legkényelmesebb módja annak, hogy gyorsan kifizessünk egy adott terméket, szolgáltatást, egyesek még ódzkodnak tőle – holott egyáltalán nem kéne. A különféle kedvezményeket és széles termékválasztákokat kínáló, akár országok határait átívelő  webshopokat kár lenne kihagyni az életünkből csupán azért, mert rettegünk a hackerektől. Ha birtokában vagyunk egészséges mértékű gyanakvásnak, pár jel alapján kiszúrhatjuk a csalóáruházakat és átveréseket, de ezen felü az is elmondható, hogy a biztonsági mai szintjén már egyáltalán nem olyan kockázatos dolog a netes fizetés.

A lustaság is megkerülhető

Egyesek számára inkább az jelentheti a kényelmetlenséget, hogy fizetéskor elő kell kotorni a plasztikkártyát a bankkártyaszám, lejárati dátum, CCV kód beírása miatt. Pedig ma már erre sincs szükség a kártyamentés funkciónak köszönhetően, ami főleg azokon az oldalakon jöhet jól, ahol visszatérő vásárlók vagyunk, mondjuk egy online szupermarketnél.

Az úgynevezett egygombos, másnéven mentett kártyás fizetésnek köszönhetően biztonságosan elmenthetjük úgy a bankkártya adatait, hogy nem kell azon aggódnunk, rossz kezekbe kerülnek az információk. Ezer és egy kényelmi szempontot lehetne említeni mellette: például több olyan szolgáltató is van, ahol az előfizetésünket kezelhetjük ilyen módon, elég csak a népszerű Netflixet, a Spotify-t, vagy az HBO Gót említeni. ezeknél a szolgáltató indítja el a fizetési folyamatot, az előfizetőnek nincs teendője, amennyiben már egyszer jóváhagyta azt. Sokkal egyszerűbbé válik a jegyvásárlás a weben, mondjuk ha vonatjegyet vásárolnánk, és olyan esetekben is használhatjuk, amikor például nem vennénk elő szívesen a kártyánkat mások előtt.

Januártól új szintre lép a biztonság

Jövőre itthon is életbe lép az úgynevezett erős-ügyfélhitelesítés, amely még biztonságosabbá teszi az online vásárlást. Ez lényegében azt jelenti, hogy a bankunk a fizetés során azonosítást kérhet tőlünk, ami történhet:

  • SMS-ben kapott kóddal, amit a kereskedő fizetési oldalán kell megadnunk
  • biometrikus azonosítással, amihez okoeseszközeinket használhatjuk.

Érdemes már most letölteni bankunk mobilalkalmazását és egyeztetni elérhetőségeinket, mert így a jövőben is zökkenőmentesen vásárolhatunk majd.

A mentett kártyás fizetés sem jelenti azt, hogy akkor azonosítás és minden további nélkül vásárolni lehet a neten, hiszen a tranzakciók előtt egy jelszót, vagy biztonsági kódot azért még be kell írni.

A biztonsági aggodalmak is feleslegesek, hiszen az adatokat a kereskedő bankja, a kellően szigorú tanúsítványi előírásokat teljesítő kereskedők esetében pedig maga a kereskedő is tárolhatja azokat. A bankkártyás fizetési folyamatában számos olyan dolog van, ami a segítségünkre válik a megelőzésben, vagy éppen a védekezésben: egyrészt ott vannak az SMS-es értesítők, amiket akkor kapunk, ha összeget emeltek le a kártyáról,  de beállítható a napi limit is, amivel egy nagyobb terhelés is megakadályozható. Érdemes tudni azt is, hogy ha netán netes csalás áldozataivá válnánk, a bankuktól kérhetjük a visszatérítést.

Szponzorált tartalom

A cikk a Mastercard támogatásával készült.

Kiemelt kép: Mastercard

Ajánlott videó

Olvasói sztorik