Gazdaság

Miért érdemes lekötni a megtakarításainkat?

A lekötött és a folyószámlán lévő pénz közötti alapvető különbség, hogy lekötött pénzünk után jóval nagyobb kamatot fizet a bank. A bankbetét tehát a legegyszerűbb rövidtávú befektetési forma, egyúttal biztonságos megtakarítási formának számít.

Általában minden pénzintézet magasabb kamatot fizet, ha ha bankszámlánkon lévő pénzünk bizonyos hányadát hosszabb–rövidebb ideig lekötjük, vagy megtakarítási számlára vezettetjük át. A bankbetét egyik legfőbb előnye a biztonsága, amit – a szigorú állami szabályozások mellett – az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) is garantál.
A bankbetéthez ugyan bármikor hozzáférhetünk, de ha a lekötés lejárata előtt szeretnénk felvenni a pénzünket, a legjobb esetben is csak csekély kamattal számolhatunk.

A bankbetéteknek két fő fajtája van. A látra szóló betét lényege, hogy minden kötöttség nélkül bármikor betehető és felvehető a pénzünk, ebben az esetben azonban csak csekélyebb kamattal számolhatunk, hiszen a bank csak korlátozottan tudja az így elhelyezett pénzt forgatni. A nagyobb kamatok elérése érdekében célszerű határidős, vagyis lekötött betétet választani.  A határidős betétekre ígért kamat magasabb a látra szóló betétekénél, mivel a banknak azt ígérjük, hogy nem vesszük fel a pénzt, tehát azt be tudja fektetni vagy hitelként kihelyezni. Ezért ha mégis a lejárat előtt vesszük ki a pénzt, jellemzően kamatveszteséggel kell számolnunk.

A betét a kamatok elszámolásának módja szerint lehet egyszerű kamatozású és kamatos kamatozású (a kamatot tőkésítik, így a továbbiakban a kamattal növelt összeg kamatozik tovább), és ezen belül is lehet fix, változó, sávos és lépcsős kamatozású. A fix kamatozású betét kamata a lekötés időtartama alatt nem változik, azaz a kamat a lekötött összeg egy előre meghatározott százaléka lesz.

A változó kamatozású betétnél a kamat mértéke a lekötés időtartama alatt változhat, míg a sávos kamatozású betéteknél előre meghatározott összegre, előre meghatározott kamattal számolhatunk. Például 5 millió forint lekötésekor 3 millió forintig 4%-ot, az e feletti két millió forintra 5%-ot fizet a bank. A lépcsős kamatozású betét lényege, hogy egy adott összeghatár felett a lekötött teljes összeg a magasabb összegre meghatározott feltételek szerint kamatozik, a fenti példánál maradva, ebben az esetben a teljes 5 millió forintra 5%-ot fizet a bank.

A Külföldi pénznemben keletkezett megtakarításokat devizabetétben is elhelyezhetjük. A devizabetétek esetében az adott devizanem forinthoz viszonyított árfolyamváltozásával is számolni kell, így a  forint árfolyamának változása a kamattól függetlenül, önmagában is okozhat veszteséget vagy nyereséget. Ha például euró betétünk van, és az euró a forinttal szemben 10 %-ot erősödik, ez azt jelenti, hogy a betét forintban felvehető összege is 10%-kal több lesz. A forint erősödése ugyanakkor éppen fordítva, csökkenti nyereséget vagy akár veszteséget is okozhat.

A különböző időtartamra szóló és különböző kamatozású betéttípusok kamatlábának összehasonlítása nem könnyű feladat. Ezt segíti az egységesített betéti kamatlábmutató, az EBKM. Ez egy olyan mérőszám, amely éves szinten százalékban határozza meg a betétek tényleges hozamát, lehetővé téve azok összehasonlítását, és megkönnyítve a döntéshozatalt.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik