Gazdaság

Újabb lépések jönnek a százból

Újabb lépések jönnek a kormány 100 lépés programja keretében, most a külgazdaság átalakítása van soron – értesült a Világgazdaság. A lépések két fő területen – a befektetésösztönzésben és a bürokrácia leépítésében – irányoztak elő teendőket.

Ezért tizenegy teendőt határoztak meg a gazdasági tárca munkatársai, amelyek beleilleszthetők a kormány által meghirdetett száz lépés programba – tudta meg a Világgazdaság. A felvetések között több olyan is van, amely megvalósítása már sínen van vagy éppen befejeződött, de számos olyan is található, amely még várat magára.


Elsődleges cél a bürokrácia mérséklése. Egyrészt a minisztérium pályázati közreműködői szervezeti hátterét világítják át. Ez többek közt az MFB, a Regionális Támogatásközvetítő Kht. és a Promei szerepének pontosítását és átgondolását jelenti. Ugyancsak az állami hatékonyság növelése a célja a decentralizációnak, nevezetesen: hogy delegálják a döntéshozatali mechanizmusokat. E terülten hosszabb távon akár a tevékenység kiszervezése is szóba kerülhet.


Ezerötszáz milliárd fejlesztésre


Több lépés várható a befektetésösztönzés terén is. Az egyik csoport az ipari parki hálózatot érinti, melynek beruházásösztönző szerepet szánnak. Felmérik az ipari parkokat, a kincstári tulajdonban lévő ingatlanokat, a térségi és önkormányzati lehetőségeket, s erre alapozva dolgoznának ki regionálisan versenyképes támogatási eszközöket. Ezen belül megvizsgálják a lehetőséget, hogy 6-8 komolyabb potenciállal bíró ipari parkot vagy területet központi kezdeményezéssel felfejlesszenek-e. Az MFB – esetleg az EIB – járulhatna hozzá a becslések szerint 500–1500 milliárd forintos beruházás finanszírozásához.


Adózás


A konkrét beruházási támogatások sorában egyrészt az adó- és járulékrendszeren keresztül kellene érvényesíteni a magasabb hozzáadott értéket termelő tevékenységek becsábítását – állítja a gazdasági tárcára hivatkozva a gazdasági napilap. Emellett szóba került egy olyan önálló költségvetési előirányzat létrehozása a jövő évi büdzsében, amely a 10–50 millió eurós beruházásokat támogatná egyablakos módszerrel.


Egy újabb lépésként, proaktív megközelítéssel szeretnék elérni a gazdaság és az oktatás felső szegmensének tudatosabb összekapcsolását.


Az ITDH


A további lépések a külpiaci szervezetet, az ITDH-t érinti. Ennek alapja – az év első felére ígért, ám még nem véglegesített – új külgazdasági stratégia. Már korábban megkezdődött a külpiaci hálózat szervezeti és tartalmi egyesítése, de az ITDH működésének átalakítása is folyik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik