Tudomány

Tehenek fertőzhettek embereket madárinfluenzával

Catherine Falls Commercial / Getty Images
Catherine Falls Commercial / Getty Images

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) friss jelentésében olyan potenciális esetet ír le, amelyben a H5N1 madárinfluenza tejelő tehénről terjedhetett át emberre – írja a Live Science. Ez a második olyan megbetegedés az Egyesült Államokban, amely tejgazdasághoz köthető.

A kórokozót idén márciusban detektálták először szarvasmarhákban, azóta tejben is kimutatták, igaz, a szakértők szerint a pasztőrözött tej nem jelent veszélyt. A két, tehenészeteknél regisztrál fertőzés dolgozókhoz köthető. Az első lehetséges eset Texasban történt áprilisban, a második pedig a közelmúltban, Michiganben. Mindkét beteg szemében jelentkeztek tünetek.

A CDC szerint nem tudni, hogy a madárinfluenza miként okoz szemfertőzést, de elképzelhető, hogy a vírust tartalmazó folyadéknak, például tejnek való kitettség áll a háttérben. A hivatal jelenleg is elemzi a michigani betegtől származó vírus genetikai összetételét.

A CDC továbbra is alacsony tartja a madárinfluenza lakosságra való átterjedésének kockázatát.

A szakértők úgy vélik, a továbbiakban is szórványos esetekre lehet számítani. A CDC mindenesetre ajánlást adott ki a fertőzött állatokkal dolgozó, illetve a vírusnak potenciálisan kitett személyek számára.

A H5N1 felfoghatatlan károkat okoz a madárvilágban, de emlősökben is jelen van, sőt bizonyos fajaikat el is pusztíthatja. A vírus embert is megbetegíthet, ám a fertőzés ritkán halálos kimenetelű.

Kapcsolódó
Egyre erősebben kóstolgatja az embereket a H5N1
Világszerte több mint 200 emlősfajt fertőzött már meg a madárinfluenza, ami így egyre közelebb kerülhet az emberhez. Az eddig ismert emberi megbetegedések 52 százaléka végződött halállal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik