Élő Belföld

Gulyás Gergely: Dobrev Klára tegnapi sajtótájékoztatója gusztustalan volt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztattak a szerdai kormányülésen hozott döntésekről, majd válaszoltak az újságírói kérdésekre is.

A sajtótájékoztató legfontosabb pillanatai:

  • Gulyás szerint a kárpátaljai magyarokat is fenyegeti a kényszersorozás veszélye.
  • Orosz hekkertámadás: Gulyás szerint bizalmas adatok nem szivárogtak ki.
  • Szerinte „a baloldal erkölcsi züllésének következő lépése”, hogy a kutyapártos Kovács Gergő indul a választásokon.
  • Uniós bővítés: Ukrajnával tárgyalások zajlanak, a magyar kormány elmondta minimális elvárásait ahhoz, hogy a csatlakozást támogassák.
  • Gulyás szerint nincs bizonyíték arra, hogy Sulyoknak köze lett volna a zsebszerződéshez, továbbá „fel sem merül annak a lehetősége, hogy Sulyok Tamásnak a DK vádjai miatt erkölcsi felelőssége lenne”.
  • Gulyás szerint Fico merénylője bolond.
  • 8-10 százalékos reálbérnövekedéssel számol a kormány.
  • 2025. február végéig kiderül, kit jelöl Orbán Viktor a jegybank élére.

Orbán Európa élén?

Az Európai Bizottság jelöltjei között aligha lenne jó esélye Orbán Viktornak, de elismerés Gulyás szerint, hogy Európában sokan ezt a lehetőséget pedzegetik.

Az orosz kémbankról

Az orosz kémbank néven ismert Nemzetközi Beruházási Bank petíciót írt a napokban, hogy lekerüljenek az amerikai és európai szankciós listákról, és számítanak arra, hogy a partnerországok támogatni fogják őket a vagyonelszámolás érdekében.

Ennek a banknak a kormány részvényese volt, és az az érdekük, hogy a pénzük megtérüljön, ami 23-24 milliárd forint.

Jó esély van erre, mert ennek a kétharmadát éri az ingatlan, ami a bank tulajdonában van, erről szólnak majd a tárgyalások.

Nem védett információkat megszerezhettek az oroszok

A Della podcast kérdésére Gulyás megint elismételte, hogy a hekkertámadás sikertelen volt, bizalmas információkat nem szereztek meg.

Azt nem lehet biztosan állítani, hogy az oroszok nem védett információkat nem szereztek meg, de ezek olyanok, amiket máshonnan is megszerezhettek volna

– mondta.

Nem ez volt az egyetlen alkalom és módszer a támadásokra. A politikai értelmezése a dolognak az, hogy valami rendkívüli történt, de ez nem igaz, jelezte.

Fel sem merül annak a lehetősége, hogy Sulyok Tamásnak a DK vádjai miatt erkölcsi felelőssége lenne

A Sulyok Tamást ért vádakra visszatérve Gulyás azt mondta, a zsebszerződést más nyelven és más országban írták, ami az egyébként is gyenge gyanút tovább gyengíti.

Attól, mert a két legális szerződés létezett, abból még nem következett a miniszter szerint, hogy a földeket külföldi kézre akarják játszani.

Miután Dobrev Klára szavaira vagyunk kénytelenek hivatkozni, amit ő elmondott, abból az se feltétlen következik, hogy ami Németországban köttetett, az annál többet tartalmaz, minthogy a tulajdonjogot, amikor a magyar jogszabályok majd lehetővé teszik, megszerzi az egyik fél

– magyarázta Gulyás.

Fel sem merül annak a lehetősége szerinte, hogy Sulyok Tamásnak ezáltal erkölcsi felelőssége lenne.

8-10 százalékos reálbér emelkedéssel számol a kormány

A nemzetgazdasági beruházások 9 százalékos csökkenését mutatta be a KSH csütörtökön, Gulyás szerint a háború következtében a beruházások mindenhol visszaesnek, de a gazdasági növekedési adatok ennek ellenére is kifejezetten jók, a reálbérek növekedése pedig sokéves rekord.

A feldolgozó iparban 200 milliárd forint értékű beruházás lesz átadva, ennek az eredménye év végére látható lesz.

A kormány éves szinten 8-10 százalékos reálbér emelkedéssel számol, ami példátlan Gulyás szerint, az infláció pedig 4-5 százalék között lehet.

Nem szoktak beszámolni a hekkertámadásokról, és ez így is marad

Az illetékes miniszter a hekkertámadásokkal kapcsolatos minden lényegi információt átadott Gulyás Gergelynek, de elismételte, hogy azok rendszeresek a világ minden országában.

A konkrét esetben nagyobb figyelemmel kellett volna kísérni, hogy mit lehetett volna ezzel kapcsolatba nyilvánosságra hozni, de bizalmas adat nem került külföldre.

Eddig sem, és ezután sem szeretnének beszámolni a hekkertámadásokról.

Lehet-e európai értékközösségről beszélni?

Néhány területen nem szabad feladni a reményt, hogy ilyen még van, legalábbis szavakban. Ilyen a demokrácia, a demokratikus választás és a szabadság. Hogy ez miként valósul meg Nyugaton, azzal kapcsolatban vannak fenntartásai Gulyásnak.

Az óvadékért szabadon engedhető, Magyarországon fogvatartott és az EP-választáson induló Ilaria Salisról azt mondta, aki vascsövekkel támad békés járókelőkre, annak börtönben a helye, nem az Európai Parlamentben.

Természetesek a véleménykülönbségek a jegybankkal

Matolcsy György jelezte, hogy problémái vannak a kormány versenyképességi politikájával, Gulyás szerint természetesek a véleménykülönbségek, érdemes ilyenkor megnézni, hogy ki és mivel támasztja alá az érvelését.

Azt tartja szerencsésnek Gulyás, ha összhangban van a kormány és az jegybank politikája.

Bolondnak nevezte Fico merénylőjét Gulyás

Gulyás óvakodna attól, hogy Európa egészére vonatkozó következtetést vonjon le a Fico elleni merényletből, már csak azért sem, mert nem tud olyan földrészt mondani, ahol ne lett volna már merénylet.

Egy bolond elkövető, aki a jelenlegi információk szerint egyedüli elkövető, az a legbékésebb idilli demokráciában is ragadtathatja magát őrült cselekedetekre

– mondta.

Gulyás a verőcei hajótragédiáról

A verőcei hajótragédiával kapcsolatban büntetőeljárás zajlik, ha bármilyen közlekedési szabály módosításával el lehetne kerülni a hasonló baleseteket, de Gulyás attól fél a jelenlegi rendelkezésre álló információk alapján nem jelenthető ki, hogy a szabályok járultak hozzá a balesethez.

Zökkenőmentes lesz a napelemes pénzek kifizetése

A Napenergia Plusz programban 50 milliárd forint megítélt támogatásnál járunk már, de mi a garancia arra, hogy nem lesznek olyan késedelmes kifizetések, mint a korábbi projektben? Gulyás szerint folyamatosan fizetik ki a pénzeket, eddig semmilyen elmarasztalásról nem kapott információt. Vitályos Eszter megjegyezte, hogy a korábbi program az uniós volt, ahol sok esetben hiánypótlást kellett bekérni a szigorú feltételrendszer miatt, a mostani viszont hazai forrásból valósul meg.

Gulyás: Nincs rá bizonyíték, hogy Sulyok Tamásnak köze lett volna a zsebszerződéshez

Nem igaz, hogy Sulyok Tamás segített megkerülni a törvényt, ahogy azt Dobrev Klára állítja, mondja Gulyás.

A papírok egy adás-vételi szerződést tartalmaznak, és hogy a tulajdonossá vált személy jelzálogjogot és használati jogot biztosít a cégnek, ami teljesen jogszerű, ezt a magyar jog megengedte, és van egy német nyelvű zsebszerződés, de nincs rá bizonyíték, hogy Sulyok Tamásnak köze lett volna hozzá.

A törvény 1994-ben egy MDF-es államtitkár ámokfutásának köszönhetően megengedte, hogy cégek tulajdont szerezzenek, de a magyar jog azon az alapon állt, hogy ne szerezhessenek. 1997-ben népszavazás lett volna róla, de a Horn kormány visszalépett ettől a módosításról

– tekintett vissza az időben Gulyás.

Jogilag szerinte az sem egyértelmű a Dobrev Klára által felolvasott iratból, hogy az a zsebszerződés jogellenes, de ehhez Sulyok Tamásnak nincsen köze se így, se úgy. Arról is beszélt, Dobrev Klára egy színvonaltalan, koncepciós hazugságot adott elő, ami a családjában megszokott volt.

Veszélyes, de lehet háborúpárti álláspontot képviselni

Az ország szempontjából veszélyes háborúpárti álláspontot képviselni, de azt demokratikus keretek között lehet, ez egy vita, aminek óriási a tétje.

Külön kell választani ettől Gulyás szerint a nyílt gyűlöletkeltést, ezzel szemben pedig közös fellépés szükséges.

Háborúpárti-e az ellenzék?

Magyar Péter korábban azt állította, hogy az ellenzéki oldalon senki sem háborúpárti, de ez Gulyás szerint nem igaz.

Saját magának az ez irányú véleményéről akarja elterelni a figyelmet, aki ilyet mond

– közölte.

Tárgyal a kormány Ukrajnával az uniós csatlakozásról

A magyar EU-s elnökségnek és az ukrán csatlakozási folyamatnak nincs köze egymáshoz, hiszen ha valamiről egyhangúlag kell döntetni, akkor mindegy, hogy ki az unió soros elnöke, minden tagállam támogatása szükséges-e.

Ukrajnával tárgyalások zajlanak, a magyar kormány elmondta minimális elvárásait ahhoz, hogy a csatlakozást támogassák.

Gulyás gusztustalannak nevezte Dobrev sajtótájékoztatóját

A magyar közéletet a Dobrev-féle sajtótájékoztatókkal olyan szintre sikerült süllyeszteni, hogy többször meggondolja a vidéki nagyvárosokban az orvos, az ügyvéd, hogy van-e értelme szolgálni a köz ügyét, reagálva arra, hogy Kövér László szerint alig találni jó önkormányzati képviselő jelölteket.

Ha valaki látni akarja, mi az ami a politikában visszataszító és gusztustalan, akkor elég megnéznie azt a sajtótájékoztatót, amit Dobrev Klára tartott tegnap

– mondta.

Olvasói sztorik