Tech

Fontos kérdést tesz fel a Facebook a magyaroknak

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Az elmúlt napokban egyre több embernél tűnhetett fel egy üzenet, amelyet a Facebook üzemeltetői küldenek ki a felhasználóknak. A Meta ebben arról tájékoztatja az olvasókat, hogy rövidesen a magyarországi régióra is kiterjeszti a platform azon funkcióit, amelyek a mesterséges intelligenciára épülnek, írja a hvg.

Bár az üzenetről eddig nem igazán lehetett olvasni külföldi médiumokban, a tájékoztatás szerint a Meta több MI-funkciót is elérhetővé tesz majd itthon is. Az értesítés valójában több egyszerű tájékoztatásnál, ugyanis ehhez előbb a felhasználók beleegyezését kérik. Az új funkciók fejlesztése, ha azt az ember elfogadja, az ő adatait is átnézheti, az ő tevékenységét is monitorozhatja, így javítva a szolgáltatás minőségét.

A jó hír, hogy lehet ez ellen tiltakozni, ez azonban sajnos nem olyan egyszerű.

Az értesítésben ezután ez szerepel: a „right to object az adataid e célokra történő felhasználása ellen”. Ez a félig angol, félig magyar szövegrész azt akarja jelezni, hogy joga van tiltakozni, és ezt a right to objecten lévő linken, vagy ezen az oldalon teheti meg.

hvg

Ez valójában egy űrlap, melyet kitöltve arra kérheti a Metát, hogy ne használja fel az adatait. Ezek közé tartoznak a bejegyzések, képek és a hozzájuk tartozó képaláírások, és az MI-nek küldött üzenetek. A cég hangsúlyozza: az ismerősökkel, családtagokkal folytatott privát beszélgetéseket nem használják fel a képzéshez.

A tiltakozáshoz meg kell adni, az országunkat, a facebookos e-mail-címünket, egy rövid szöveget arról, miért nem szeretnénk, hogy felhasználják az adatainkat, végül pedig kiegészítő információkat is megadhatunk. A kérelmet a Meta elbírálja, de az sajnos nem magától értetődő, hogy el is fogadják azt.

Kapcsolódó
Eljárást indít a Facebook és az Instagram ellen az Európai Bizottság
Meggyűlik a baja az új törvénnyel a technológiai óriáscégeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik