Gazdaság

Elkelt az ápisz – Veszteségledolgozás vár az új tulajdonosra

Gazdát cserélt a hányattatott sorsú Ápisz Kereskedelmi Rt. Új az elnök-vezérigazgató is: Szabó Pál, aki helyre kívánja állítani az irodaszer-forgalmazó cég közületi kapcsolatait.

Nem lesz könnyű dolga Szabó Pálnak, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. egykori első emberének, aki értesülésünk szerint elnök-vezérigazgatói tisztséget vállalt az Ápisz Rt. élén. A nagy múltú kereskedelmi cég ma már legfeljebb 5 százalékot hasít ki a szakértők szerint 30-50 milliárd forintnyira tehető irodaszer-piaci forgalomból. Lapzártánk után, kedden került sor a cég rendkívüli közgyűlésére, ahol az Ápisz új vezetőit nevezték ki.

Elkelt az ápisz – Veszteségledolgozás vár az új tulajdonosra 1VÁLTÁS.Nemrég ugyanis tulajdonosváltás történt: az Ápiszt megvásárolták a régi postabankos kinnlevőségek, befektetések kezelésére létrehozott, állami tulajdonú Reorg-Apport Rt.-től, pontosabban ennek két – szintén egykori postabankos – cégétől, a Kereskedelem 2000. Kft.-től és a Port-Com Rt.-től. “A vételár meghaladta a 610 millió forintot, vagyis a legutolsó tenderen megszabott limitárat” – tudtuk meg Sági Gyulától, a Reorg-Apport elnök-vezérigazgatójától.

Az Ápiszt két nyílt pályázaton, majd február végén meghívásos tenderen próbálták meg eladni, azonban egyszer sem jártak sikerrel. A meghívásos aukcióra három jelentkezőt fogadtak el, ám nem érkezett megfelelő ajánlat, illetve az a cég, amely végül megvette az Ápiszt, nem ment el a licitre, ahol például megfelelő bankgaranciát is fel kellett (volna) mutatni. Néhány nap múlva azonban mégis előkerült a “szerencsés” vevő, így végül nyélbe ütötték az üzletet. “A jelentkező valamennyi eredetileg megszabott feltételt teljesített, sőt a vételár nagyon nagy részét azonnal kifizette” – szögezte le a Reorg-Apport első embere.

Az új tulajdonos a 100 millió forint alaptőkéjű Pacific East Ingatlanhasznosító és Befektető (PE) Rt. – értesült lapunk. Szabó Pált ennek háromtagú igazgatóságába is beválasztották az utóbbi hetekben. A PE Rt.-t öt éve jegyezték be, működtet (90 százalékos részesedéssel) egy kereskedő társaságot is. Ez a 250 milliós tőkéjű Trendex Holding Rt., amely többnyire fax- és telefonkészülékeket forgalmaz, a Fehérvári úton egy Panasonic bolttal, más városokban öt további üzlettel büszkélkedik. A PE Rt. egyszemélyes részvénytársaság, a Cardiffban bejegyzett Pacific Corporation UK Limited tulajdona, mely utóbbit a budapesti illetőségű Szabó József szokta képviselni, ám részvényese egy további brit cég, a Pacific West Group Inc. – derül ki a cégiratokból. A walesi cég 1999 novemberével bezárólag vette meg a PE Rt. 100 millió forintos pakettjét az amerikai Delaware államban bejegyzett – és az ukrán Koroljev Gennadij Alexandrovitch által képviselt – Royal International Group Inc.-től, a papírok szerint 100 ezer angol fontért.

Az Ápisz 610 millió forintot meghaladó vételára látszólag alacsony az 1,25 milliárdos jegyzett tőkéjéhez képest. “Csakhogy a lejárt szállítói tartozás meghaladja a 400 millió forintot” – közölte Sági Gyula. A kereskedőcégnek két saját és 28 bérelt ingatlanú üzlete van, a bérleti jogok csaknem 400 millió forinttal szerepelnek a könyvekben, holott az értékesebb szerződések 2003-ban lejárnak – tudtuk meg a Reorg-Apportnál.

Szabó Pál, az új elnök-vezérigazgató a megbízható volumenű, legalább évi 2 milliárd forint forgalom elérését tűzi ki célul. “Helyre kell állítani a közületekkel fennálló kapcsolatokat, ezeket ugyanis az utóbbi években kivitték a cégből” – vázolja a legfontosabb tennivalót az új első ember. A közületi eladásokat az idén legalább 200, jövőre 500 millió forinttal növelné, e forgalmat végül 1,4 milliárdra tornászná föl.

RÁFIZETÉSSEL.A legfrissebb számítások szerint tavaly az Ápisz 1,6 milliárdos forgalom mellett 165 millió forintos veszteséget produkált, holott a Reorg-Apport “csak” 97 milliós mínuszt tervezett. Szabó Pál ennek okát abban is látja, hogy 9-10 kis bolt tartósan veszteséges. Ezek bezárása 15 állás megszüntetésével járhat, a központból és az üzlethálózatból elbocsátott 19 dolgozón felül. Szerinte az előző tulajdonos hibát követett el, amikor a hálózat összeszűkítése helyett értékes ingatlanok (például 1999-ben a törökbálinti Depo) eladásából finanszírozták a veszteségeket. Immár csak a Wesselényi utcai központ és két, ugyancsak fővárosi raktáráruház van az Ápisz saját tulajdonában.

Elkelt az ápisz – Veszteségledolgozás vár az új tulajdonosra 2“Jelenleg a szállítói tartozások finanszírozzák az Ápiszt, januárban ugyanis a Raiffeisen Bank felmondta a céggel fennálló hitelszerződést” – tudtuk meg az elnök-vezérigazgatótól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a cég tőkeinjekció nélkül a csőd szélére kerül. A Reorg-Apport vezetője szerint legalább 250 millió forintra lenne szükség a kereskedelmi cégnél.

ÁTHIDALT RÉSEK.Az Ápisz eladása kis lépést jelent az egykori Postabank-birodalom fölszámolásában. A bank 1998. végi konszolidációja idején a Reorg-Apporthoz 120 milliárd forintot meghaladó névértékű hitel és befektetés került át 41,5 milliárdos vételáron, hogy ezek értékesítése után, két év múlva, kötvény-visszafizetés formájában visszatérítsék azt a Postabanknak. Ám ez év január végéig 18-19 milliárd forintnyi vagyont még mindig nem adtak el, miközben a Reorg-Apportnak két év alatt kamatként mintegy 10 milliárd forintot kellett fizetnie a Postabank részére. E rést hidalta át az ÁPV Rt. többszöri – legutóbb az idén januárban adott 25 milliárdos – juttatása, amit persze a költségvetés térített meg az állami vagyonkezelőnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik