Gazdaság

EMI-WARNER – Fúzió jegelve

Az Európai Bizottság várható ellenállása miatt a brit EMI és az amerikai Time Warnerhez tartozó Warner Music Group elálltak eredeti fúziós tervüktől, visszavonva az EU versenyhatóságához benyújtott jóváhagyási kérelmüket. A mintegy 20 milliárd dollár értékű ügyletet – amelyben a Warner 100 százalékban fölvásárolta volna az EMI-t, a világ legnagyobb lemeztársaságát hozva létre a Universal Music, a Bertelsmann-féle BMG és a Sony Music előtt – januárban jelentették be, a felek kisvártatva engedélyezésért folyamodtak a brüsszeli bizottsághoz, amely azonban augusztus vége felé többrendbeli ellenvetést tett, kifogásolva az egyesült vállalat súlyát a lemezek és a zenei kiadványok piacán.

Az EMI és a Warner erre engedményeket javasolt – bizonyos lemezmárkák eladását és a katalóguskiadás megszüntetését -, de Brüsszelben ezeket elégtelennek ítélték. A hírek szerint Mario Monti, a bizottság versenyügyekért felelős tagja azt követelte, hogy az EMI váljon meg egyik legnagyobb márkájától, a Virgin Recordstól, a Warner pedig adja el a zenei kiadványokat készítő Chappell Music Publishing leányvállalatát. Ellentmondásos információk láttak napvilágot arról, hogy a két társaság hogyan reagált ezekre a követelésekre: egyes források szerint túl nagy árnak tartották a divesztíciókat, mások úgy tudják, hogy készek lettek volna eleget tenni Monti igényeinek.

Abban viszont egyetértés van az elemzők között, hogy a jóváhagyási kérelmet valójában nem e problémák vonták vissza, hanem az történt, hogy a Time Warner – legalábbis átmenetileg – gyakorlatilag feláldozta az EMI-ügyletet az America Online internetszolgáltatóval (AOL) tervezett sokkal nagyobb, a világ eddigi legnagyobb értékű, közel 140 milliárd dolláros egyesülése érdekében. Ez a fúzió szintén amerikai és uniós versenyhatósági jóváhagyásra vár. Brüsszeli hírek szerint Mario Monti nem várva ki az október 24-i határidőt, már e hét közepén bejelenti az igenlő döntést.

A Warner és az EMI közölték, hogy nem adták föl végérvényesen az egyesülési tervet, s még az év vége előtt új verziót dolgoznak ki. Sokaknak azonban kételyeik vannak a tekintetben, hogy ez az elkötelezettség mennyire erős. Jelenleg mindenesetre az EMI facéran maradt, és az először a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent értesülés szerint a Bertelsmann máris arra készül, hogy felvásárlási ajánlatot tegyen rá.

A német médiacsoportnál nem kommentálták a hírt, tény azonban, hogy Thomas Middlehof vezérigazgató a közelmúltban kijelentette: a 30 milliárd márkás készpénztartalék birtokában expanzió útján elsővé akarnak válni a világ zeneiparában. A BMG és az EMI együttesen a globális lemezpiac 25 százalékát uralná, 2 százalékkal kevesebbet, mint a Warner-EMI, viszont tisztán európai volta miatt a páros talán kedvezőbb megítélésre számíthatna Brüsszel részéről. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik