Élet-Stílus koronavírus

Hogyan segítenek a kutyák a járvány miatti szorongás és bezártság oldásában?

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Már a koronavírus-pandémia előtt bebizonyították, hogy a háziállatok nemcsak a stresszt csökkentik az emberekben, hanem a depressziót is enyhíthetik. De hogyan képes minderre egy kutya, és hogyan tudja mérsékelni gazdájában a bezártság miatti szorongást, rossz kedvet?

Kétségtelen, hogy rendkívül nehéz időszakot élünk: az egy éve húzódó koronavírus-járvány legdurvább szakaszát éljük, és ennyi idő elteltével sem mondható meg biztosan, mikor térhetünk vissza normális életünkhöz – vagy legalább annak közelébe. Amellett, hogy zárva vannak a szórakozóhelyek és a közösségi terek, este nyolc után nem mehetünk utcára, és a legtöbb munkavállaló home office-ban, otthonába zárva dolgozik. A bizonytalanság, a bezártság és az emberi kapcsolatok minimalizálása sokaknál szorongásban tör felszínre, ami több módszerrel enyhíthető: például ha magunkhoz veszünk egy kutyát. Az eb szorongáscsökkentő hatásáról tavaly ősszel közölt tanulmányt a Science Daily, amely azt írja: háziállatok jelenléte tompíthatja a lezárás okozta pszichés stresszt. A Yorki és a Lincolni Egyetem közös kutatásában 6 ezer brit háziállat-tulajdonos vett részt, 90 százalékuk arról számolt be, hogy állatuk érzelmileg segítette enyhíteni a lezárárás miatti bezártság érzését, 96 százalékuk pedig hozzátette, a háziállat segített fitten és aktívan tartani őket.

KutyaJó

Minden kutyákkal kapcsolatos dolog és kérdés egy helyen, hogy KutyaJó legyen mindenkinek.

Állandóság a bizonytalanságban

A járvány miatti kiszámíthatatlan és beláthatatlan helyzetben nehéz megtalálni az állandóságot, ami valamelyest nyugalmat adhat. Márpedig egy kutya éppen a stabilitást jelenti: mindig ott van, és mindig számíthatunk arra, hogy kapunk tőle egy bújást, egy kéznyalintást, vagy egy olyan pillantást, amitől elolvadunk. Talán ezeknél is fontosabb, hogy a kutya rendszert visz az életünkbe: legalább reggel és este el kell őt vinni sétálni, ami jó alkalom arra is, hogy mi is kimozduljunk. És van még egy állandó dolog: a kutyáról gondoskodni kell, és itt nemcsak az etetést-itatást értjük, hanem azt is, hogy játszani és a fejleszteni is kell. Ezek a tevékenységek ugyan idő- és energiaigényesek, de kutyánk meghálálja a rá fordított időt és figyelmet, ráadásul amíg a négylábú társunkkal foglalkozunk, kevésbé figyelünk azokra a tényezőkre, amik miatt stresszelünk és szorongunk.

Testmozgás a kutyának és a gazdinak is

A bezártság egyik legnagyobb hátulütője, hogy jelentősen csökken az aktivitásunk, és hajlamosak vagyunk túlzottan is elkényelmesedni, belesüppedni a szorongásba és a lemondásba. A kiégés és a beletörődés természetes folyamatok ilyen helyzetben, de ha nem törjük meg őket, akkor súlyosabb állapothoz vezethetnek. Egy kutya tökéletesen alkalmas a megtöréshez: bár nem mindig fogunk lelkesen felöltözni és nekiindulni a sétának (főleg, ha az időjárás nem túl kedvező), de ha csak húsz percre levisszük a négylábút, akkor már nyertünk húsz olyan percet, amit nem a négy fal között töltöttünk. Ha a sétába játékot is csempészünk, akkor nemcsak a kutya, hanem mi is mozgunk, a testmozgás pedig szintén bizonyítottan oldja a stresszt és a szorongást.

Találkozások

És ha már kimozdultunk a kutya miatt (vagy pontosabban neki köszönhetően), akkor nagy eséllyel futunk össze más kutyással is, akikkel cseveghetünk. A találkozások és kapcsolódások aranyat érnek a járvány idején. Beszélgethetünk, cseveghetünk más kutyatulajdonosokkal, akár ismeretlenül is, és a beszélgetések alkalmával ráeszmélhetünk arra, hogy a járvány miatt kialakult helyzet nem csak minket frusztrál.

Szeretet = kevesebb szorongás

A kutya és ember között kialakuló szoros kapocs segíti a jó érzést okozó kémiai anyagok termelését a testünkben, így boldogság- és szeretethormon szabadul fel, ami pedig segít alacsonyan tartani a vérnyomást, és egyensúlyban tartani minket.

Kutyával jobban reagálunk stresszhelyzetben

Nem véletlenül alkalmaznak sok helyen – persze erre a feladatra kiképzett – terápiás kutyákat. Számos kutatás bizonyítja, hogy ha kutya van a környezetünkben, jobban reagálunk olyan helyzetekre, amikre kutya nélkül sokkal stresszesebben tennénk. Nem szükséges képzett terápiás kutya ahhoz, hogy az eb jelenlétében csökkenjen a stresszhormon-szintünk, és sokkal nyugodtabban reagáljunk stresszes helyzetekre.

Magabiztosságot és önbizalmat adhat

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint ahhoz, hogy jó partner legyen egy kutya, meg kell vele értetni, hogy mi vagyunk a főnök, a falkavezér. Lehet, hogy sok gazdinak ez magától megy, sokaknak viszont tanulni kell ezt a domináns szerepet. Mindenesetre ha ráérzünk a falkavezérség ízére, és megtapasztaljuk, hogy hallgat ránk a kutya és azt csinálja, amit szeretnénk, akkor az meglepően nagy magabiztosságot és önbizalmat adhat nekünk. Vagy csak egyszerűen jó érzést, hogy van egy társunk, aki figyel és hallgat ránk.

Legyél felelős gazdi!

Csak egy csípés? Lyme-kór, babéziózis, leishmania, szív- és bőrférgesség. Néhány példa a betegségekből és élősködőkből, amik a csípésekkel kedvencünkbe juthatnak. Ezért fontos, hogy egész évben gondoskodjunk a csípések nélküli, megelőző védelmükről!

A megjelenést támogatta az Elanco Hungary Kft.

EM-HU-21-0031

Ajánlott videó

Olvasói sztorik