Élet-Stílus

Diszkófények őrzik az elefántok és az afrikai gazdák közötti békét

Az egyre jobban terjeszkedő ember és az egyre inkább sarokba szoruló vadvilág között gyakoriak a konfliktusok. Az afrikai Botswanában egy nemzeti park elefántjai gyakran törtek be a szomszédos települések földjeire, hogy lelegeljék a vetést. Az ilyen esetek száma azonban drasztikusan csökkent, mióta színesen villódzó lámpákat szereltek fel a földek határain.

Napelemmel működő diszkólámpákkal tartják távol a botswanai Chobe nemzeti park elefántjait a földjeiktől a környékbeli gazdák. Egy kutatócsoport, 2016-ban az ausztrál Tempe Adams vezetésével választott ki 18 gazdaságot a nemzeti park közelében. Felükben kihelyezték színes, villódzó fényeket, felükben nem, majd két éven át gyűjtötték az adatokat az elefántok betöréseiről.

Összesen 104 incidenst jegyeztek fel, melyek 75 százaléka az érintetlen területeken történt, vagyis a diszkófények hatékony védelmet jelentenek – írja weblapján az RFI francia közszolgálati rádió.

Az elefántriasztó fények olcsók, napelemmel működnek, és nem igényelnek különösebb figyelmet. Maguktól kapcsolnak ki és be, illetve hetente automatikusan állítják át a villódzás mintázatát, hogy az elefántok ne szokjanak hozzá.

Botswanában jelenleg, nagyjából 125 ezer elefánt él, a szomszédos Zimbabwében 80 ezer, de az élőhelyük az emberek terjeszkedése miatt rohamosan zsugorodik. A farmbetöréseket az emberek gyakran használják ürügyként arra, hogy ritkíthassák a csordákat.

A botswanai elefántok május óta tömegesen pusztulnak el, a kutatók szerint egy ismeretlen kórokozó miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik