Élet-Stílus

A kis orr könnyebben bedugul?

Mi az orrdugulás oka, és befolyásolja-e az orr mérete?

Mitől dugulhat el az orr? Alapvetően attól, hogy az orr nyálkahártyája megduzzad, és beszűkíti az orrjáratot. Sokszor azt gondolnánk, hogy a taknyos orrtól dugul az orrunk és emiatt nem kapunk levegőt. Gyakran tapasztaljuk azonban, hogy mindhiába fújjuk az orrunkat, mégsem indul meg a levegő áramlása.

Valójában tehát a nagy mennyiségű váladék csupán az egyik oka annak, hogy nem kapunk levegőt. Az orrdugulás jelentős hányadáért az orrnyálkahártya fentebb említett  duzzanata a felelős. A nyálkahártya feladata, hogy kiszűrje a szennyeződéseket és a kórokozókat.

A nyálkahártya folyamatosan nedves hengerhámján megtapadnak a száraz részecskék, amelyeket az orrüreg többi része lök ki a szervezetünkből. Ezért köhögünk, krákogunk és tüsszentünk. Az orrunkba jutott kórokozók által kiváltott nyálkahártya-gyulladás következménye a fokozott váladékképződés, mely vírusos eredet esetén vízszerű, bakteriális fertőzésnél pedig sűrű, zöldessárgás váladék formájában jelentkezik.

Polip

Az orrpolip a gyulladt nyálkahártyánál is komolyabb, tartósabb kellemetlenséget okozhat, ez ugyanis az orr és a melléküregek nyálkahártyájának tartós duzzanata. A polipszerű kitüremkedések ilyenkor hosszú ideig elzárják az orrjáratot, ami miatt sokkal nehezebben vesszük a levegőt.

Orrsövényferdülés

Végül, de nem utolsósorban szóljunk az orrsövényferdülésről is, amely az orrjáratok külső nyílásának méretbeli eltérése alapján már ránézésre is nyilvánvaló, de az orrhangú beszéd, vagy a tartós váladékozás ugyancsak felhívhatja rá a figyelmet. Ez sajnos csak műtéttel kezelhető.

A méret nem számít!

Az, hogy az orr mennyire könnyen dugul el, nem a méretétől függ, hiszen nem az orrunk nagysága határozza meg az orrüregünk nagyságát. A nyálkahártya duzzanata egy nagyobb orrban ugyanakkora akadályt jelent, mint egy kicsiben. Ráadásul még egy látványosabb méretű orrlyuk sem biztosíték a szabad légzésre, mivel nem befolyásolja az orrjárat elzártságát.

Szponzorált tartalom

Megfázás? Nátha? Reventil orrspray az orrmelléküreg-gyulladás és az orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek kezelésére és megelőzésére! Egyedülálló, természetes eredetű összetevője, az Ectoin enyhíti a gyulladást és védi az orrnyálkahártyát. Allergiás panaszok esetére is! Tartósítószer-mentes. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik