Élet-Stílus

Előfordulhat, hogy nem is a megfázás okozza az orrdugulást

Az orrspray rövid távon a legjobb barátunk, az orrsövényferdülés viszont mindent tönkretehet

Ha nem vigyázunk, a téli hidegben a sok szép és jó mellett egy kiadós megfázással is gazdagodhatunk. Ez legtöbbször amilyen hirtelen jön, úgy megy is, az érintett személy mégis rendesen megszenvedheti ezt a rövid időszakot is, gondoljunk csak a folyamatosan bedugult orrunkra, és az ebből fakadó levegőhiányra.

Szinte mindannyian tapasztalhattuk már, hogy a különböző orrcseppek, illetve orrspray-k viszonylag gyors, és hatásos segítséget jelenthetnek ilyenkor. Az orrdugulást a begyulladt, ezáltal megduzzadt orrnyálkahártya okozza, ami ebben az állapotában elzárja a légutakat. A cseppek és sprayk használatával olyan hatóanyagot juttatunk az orrunkba, amely lelohasztja a duzzanatot, ezáltal újra szabadon lélegezhetünk. Kevés jobb dolog létezik annál, mint amikor a dugulás megszűnte után végre rendesen kap levegőt az ember, de nem árt, ha ismerjük az orrspray-k használatával járó veszélyeket is. Ezek a szerek – sok máshoz hasonlóan – könnyen okozhatnak függőséget abban az esetben, ha a javasoltnál gyakrabban, vagy hosszabb ideig alkalmazzuk azokat. Az orrcsepp- vagy orrspray-függők akkor is szenvedni fogunk az orrdugulástól, ha a megfázásból már régen kigyógyultak, és a tüneteiket továbbra is csak orrspray-vel akarják orvosolni.

Mindeközben az is előfordulhat, hogy nem is a megfázás okozta az orrdugulást.

Megeshet, hogy az orrdugulás hátterében valójában orrsövényferdülés áll. Az orrsövény az orrüreg középvonalában húzódik, elválasztva egymástól a jobb és bal oldali orrüreget. Egyeseknél azonban az orrban található porcok és csontok eltérően fejlődnek, így az orrsövény deformálódik, és az egyik orrjáratot beszűkíti.

A kismértékű ferdülés nem okoz olyan mértékű panaszokat, amelyek megnehezítenék a mindennapokat, ám komolyabb esetekben a jelenség akadályozza a légzést, ami egyrészt rettentő kellemetlen, másrészt különböző betegségek előidézője is lehet, mint például az arcüreggyulladás, a középfülgyulladás, vagy a már korábban is említett orrspray-függőség.

Ha valaki orrsövényferdülésben szenved, attól még nem feltétlenül kell ferde orrsövénnyel leélnie az egész életét. Többféle orvosi technika adott már ahhoz, hogy az elváltozást helyreállítsák. Ezek azonban mindig műtéti beavatkozással járnak, amit sajnos semmilyen gyógyszeres kezeléssel nem lehet kiváltani. Az utókezelésről fül-orr-gégészeti kivizsgálás alkalmával dönt a szakorvos.

Összegezve tehát: megfázás esetén könnyen lehet, hogy az orrspray lesz a legjobb barátunk, de a használatát nem szabad túlzásba vinni, mert hosszú távon csak ártunk vele magunknak. Ha pedig a légúti betegség gyógyulása után még hetekkel később is szenvedünk az orrdugulástól, érdemes elgondolkodni egyéb kiváltó okokon is, mert lehet, hogy történetesen orrsövényferdülésünk van.

Szponzorált tartalom

Megfázás? Nátha? Reventil orrspray az orrmelléküreg-gyulladás és az orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek kezelésére és megelőzésére! Egyedülálló, természetes eredetű összetevője, az Ectoin enyhíti a gyulladást és védi az orrnyálkahártyát. Allergiás panaszok esetére is! Tartósítószer-mentes. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik