Élet-Stílus

Fújni, szívni, vagy piszkálni – melyik a legjobb módszer, ha eldugult az orr?

A modern ember már kisgyermekkorában megtanulja, hogy szipogni, vagy orrot piszkálni nem illik. Az eldugult orr tisztításának egyetlen elfogadható módja a zsebkendőbe trombitálás. A kulturálisan elfogadott módszer azonban nem a leghatékonyabb, és bizonyosan nem a legegészségesebb.

Az orr eldugulásának három fő oka lehet

A szimpla megfázás, az orrmelléküreg-gyulladás, illetve az allergia egyaránt okozhat orrdugulást. Mindhárom eset az orrnyálkahártya gyulladásával és a szokásosnál bővebb váladék termelésével jár együtt. Fontos, hogy a gyulladást kiváltó kórokozók, vagy allergének mielőbb kiürüljenek az orrjáratokból. Akár betegség, akár allergia okozza az orrfolyást, a váladék először folyékony, szinte vízszerű, később pedig sűrűvé, ragacsossá válik, és ilyenkor már nehezebb tőle megszabadulni.

Bármilyen is legyen az orrváladék, nem szeretjük, ha tele vannak az orrjárataink, szinte bármit megtennénk, hogy azokat kitisztítsuk. De hogyan? Hála egy 2018-as brit kutatásnak, immár ismerjük a legjobb módszert.

A Liverpooli Trópusi Betegségek Intézete (Liverpool School of Tropical Medicine) és a Liverpooli Királyi Kórház (Royal Liverpool Hospital) közös vizsgálata arra jutott, hogy az orrpiszkálás valóban nem túl üdvös, ugyanis így terjednek legkönnyebben a tüdőgyulladást okozó baktériumok. Az orrfújás, bár jóval civilizáltabb módszer, sokkal jobbnak ez sem mondható.

„Megfázás vagy allergia esetén az orr eldugulását legfőképpen nem a túl sok orrváladék, hanem a megduzzadt orrnyálkahártya okozza, szóval az állandó fújkálás nem sokat segít” – mondta el Simon Gane, a brit Királyi Fül-orr-gégészeti intézet orvosa a Guardian című lapnak.

Az orvos szerint a legjobb, ha az orrváladékot egyszerűen lenyeljük.

Egy egészséges ember egyébként is két liter nyálat és orr-, illetve orrmelléküreg-váladékot nyel le naponta, szinte anélkül, hogy észrevenné.

Gane azt mondja, a különböző orrsprayk használata jó ötlet lehet, de alkalmanként legfeljebb néhány napon át. Hosszabb idő alatt az orrspray károsíthatja az orr nyálkahártyáját.

A testnek évmilliói voltak arra az evolúció során, hogy rájöjjön, mit kell tennie eldugult orr esetén. A legjobb, ha ráhagyjuk a munkát. Simon Gane azt mondja, csak akkor fújjuk ki az orrunkat, ha feltétlenül muszáj. Egyszerre csak egy orrlyukat, és csak óvatosan, mert az orr nyálkahártyája nagyon vékony és sérülékeny. Az orr belsejében ráadásul rengeteg hajszálér fut, a túl erős beavatkozással orrvérzést kockáztatunk. Orrfújáshoz a legjobb, ha papír zsebkendőt használunk, amit aztán azonnal a szemétbe dobunk, így vehetjük leginkább elejét a fertőzés elterjedésének – tette hozzá az orvos.

Szponzorált tartalom

Megfázás? Nátha? Reventil orrspray az orrmelléküreg-gyulladás és az orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek kezelésére és megelőzésére! Egyedülálló, természetes eredetű összetevője, az Ectoin enyhíti a gyulladást és védi az orrnyálkahártyát. Allergiás panaszok esetére is! Tartósítószer-mentes. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik