Élet-Stílus

Álmainkon keresztül üzen az agyunk

Gondolta volna, hogy nemcsak alvás közben, hanem ébren is álmodhat? És azt, hogy még a legbizarrabb képeknek is van jelentésük?

Keveset tudunk az álmainkról, arról hogy keletkeznek, mi a céljuk és hogy tudjuk őket irányítani, még akkor is, ha egyébként szinte mindenki, minden éjszaka álmodik. Pedig az álmok az esetek egy részében nagyon fontosak, bizonyos folyamatokra nem is kerülne sor nélkülük.

Mint például a tanulásra. A Harvard Egyetem kutatói szerint az, amit a legtöbb érettségiző és egyetemista tapasztal például a vizsgaidőszak alatt – miszerint egy kis alvás után több dologra emlékeznek – egyáltalán nem véletlen. Az agy ugyanis egy-egy álom ideje alatt dolgozza fel és tárolja el az újonnan megtanult ismereteket.

Ellentétben a közvélekedéssel, álmaink száma nem korlátozott, van, akinek több tucat álma is lehet egy-egy éjszaka alatt, legfeljebb nem emlékszik rá. A kutatók egy 5000 résztvevős vizsgálat végén kimutatták azt is, hogy a leggyakoribb álom, ami az embereknél – függetlenül attól, hogy hány évesek és milyen országban élnek – legtöbbször előkerül, a megcsalás. Ez persze nem véletlen: a többség tart attól, hogy egyedül marad és rosszul dönt, főleg a magánéletben.

A szakemberek szerint az álmokra már csak azért is érdemes odafigyelni, mert tudatalattink itt üzen. Mivel ez a helyszíne a legbelső félelmeinknek, aggodalmainknak és megérzéseinknek, ezért azt javasolják, hogy figyeljünk oda rájuk, különösen az olyan álmainkra, amik rendszeres időközönként, újra és újra visszatérnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik