Élet-Stílus

FN-szavazás: az év magyar sportolója

Az év zárásaként az FN olvasói megszavazhatják, hogy a hazai sportolók közül ki nyújtotta a legemlékezetesebb teljesítményt 2007-ben. Az általunk ajánlott öt név mellett az Önök javaslatait is várjuk.

Talmácsi Gábor állta a szavát. Amikor a szezon elején honlapunk tippelésre kérte a Bancaja Aspar magyar motorosát, határozottan úgy felelt: ő lesz a 125-ös géposztály világbajnoka. És tessék: a Talma becenévre hallgató motoros – a sportág történetében első magyarként! – valóban aranyérmes lett a nyolcadliteres kategóriában.


Szavazzon az év magyar sportolójára! Kattintson ide vagy a jobb hasábban lévő szavazásra! >>

Talmácsi az évad során tízszer állhatott fel a dobogóra, háromszor (a Spanyol, a Német és Malajziai Nagydíjon) a legfelső fokára, továbbá hatszor volt második, egyszer pedig harmadik, ráadásul öt GP-n indulhatott az első rajtkockából. Az utolsó, valenciai futam előtt tíz ponttal előzte meg csapattársát, egyetlen versenyben maradt riválisát, a vele ellentétben nem a tavalyi, hanem az idei fejlesztésű Apriliával száguldó Hector Faubelt. A spanyol mindent elkövetett, hogy megszerezze az aranyérmet, meg is nyerte a versenyt, ám Talma remekül motorozva bejött a második helyre, és ez az összetett első helyet jelentette a számára. Talma idei teljesítményével (amelyet a vb-cím koronázott meg) kiérdemelte az olasz szakírók által odaítélt Arany Sisakot (Casci D’Oro), Magyarországon pedig az év legjobb férfi sportolójának választották meg a sportújságírók, ráadásul Sólyom László államfő a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje Kitüntetést adományozta neki, a motorsportban szerzett érdemei elismeréseként.


FN-szavazás: az év magyar sportolója 1

Talmácsi Gábor és Szávay Ágnes (MTI)



Szávay Ágnes 2007-ben robbant be a női teniszezők élvonalába: tavaly még csak a 207. pozícióban zárt a világranglistán, most pedig már a huszadik helyen virít a neve – nem csoda, hogy a Sports Illustrated című amerikai lap az idei év legtöbbet fejlődött női játékosának nevezte. A 19. születésnapját december 29-én ünneplő tehetség egyéniben két WTA-tornán diadalmaskodott, Palermóban és Pekingben ért fel a csúcsra, New Havenben pedig döntős volt (sérülése miatt azonban kénytelen volt fejet hajtani ellenfele előtt), míg az esztendő utolsó Grand Slam-versenyén, a US Openen egészen a negyeddöntőig menetelt. Párosban egy WTA-siker szerepel a neve mellett: Vladimira Uhlirovával Budapesten oktatta a mezőnyt. Az idei statisztikáját egyéniben és párosban egy-egy ITF-tornagyőzelem egészíti ki. Sérülése miatt ideje korán ért véget számára a szezon, amely persze ezzel együtt a pályafutása eddigi legjobbja volt. Teljesítménye okán különböző díjakkal is elhalmozták: ő lett az év női sportolója Magyarországon, emellett Junior Prima és Junior Prima közönségdíjas.


Szavazzon az év magyar sportolójára itt! Kattintson! >>


FN-szavazás: az év magyar sportolója 2

Idén háromszor védte meg az övét (MTI)


A Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú bajnoka, Erdei Zsolt idén háromszor védte meg címét, ráadásul kétszer úgy, hogy idő előtt intézte el az aktuális kihívóját. Január 27-én, Düsseldorfban az amerikai Danny Santiago próbálkozott meg a trónfosztással, de nem járt sikerrel, Madár a 8. menetben technikai KO-val győzött. Június 16-án hazai közönség előtt, Budapesten lépett fel a magyar klasszis, és a 11. menetben TKO-val intézte el az amerikai George Blades-et. November 24-én, Drezdában a panamai Tito Mendoza követekezett, aki alaposan megnehezítette Madár dolgát, a negyedik menetben egy balossal meg is „szédítette”, ám ő – nagy bajnokhoz méltóan – összeszedte magát és megosztott pontozással megnyerte a találkozót, egyúttal kilencedik alkalommal is megvédte világbajnoki övét. Érdemei elismeréseként Erdeit júniusban és novemberben is a hónap bokszolójának választotta meg a WBO.


FN-szavazás: az év magyar sportolója 3

Az év vége remekül sikerült (Fotó: Gáti András)


A tavalyi FN-szavazáson is bérelt helye volt a legjobb magyar sportolók között Cseh Lászlónak, és idén sincsen az másképpen. Még akkor is, ha a melbourne-i vébé nem a magyar klasszis tervei szerint alakult. Az úszóválogatott egyetlen érmét – bronz 200 vegyesen – Cseh László szerezte, de ennél ő is, és edzője is jobb eredményt várt. „Remélem, fel tud állni ebből a helyzetből, igazából most mutathatja meg, hogy milyen versenyző, milyen sportember…” – nyilatkozta a klasszis trénere. Nos sikerült a Kőbánya SC kiválóságának. A magyar bajnokságon leiskolázta a teljes hazai mezőnyt, majd a debreceni rövidpályás Eb-n három aranyérméből kettőt világcsúccsal ért el.


FN-szavazás: az év magyar sportolója 4

Kovács egyesben két vébéaranyat nyert (MTI)


A 2006-os szavazást a Kovács Katalin-Janics Natasa párosa nyerte meg, idén már külön kell versenyeztek az ismert események miatt. A világ talán két legjobb kajakosa közül mi Kovácsot tettük fel a listára, mivel közel négy év szünet után indult ismét egyesben a vébén, ahol megszerezte 22. majd 23. aranyérmét. 500 és 1000 méteren is sokáig a mezőnnyel haladt együtt, de a hajrában mind a két távon – kívülről úgy tűnt – játszi könnyedséggel hagyta faképnél a riválisokat.

Természetesen az általunk javasolt öt versenyző mellett számos magyar versenyző nyújtott kiemelkedő teljesítményt. A vébéezüstérmes Bodrogi László, Janics Natasa, a súlycsoportjának élvonalába feltörő Balzsay Károly, vagy éppen Hajnal Tamás, aki a Bundesliga őszi szezonjának egyik legjobbja volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik