Élet-Stílus

Szávay is kapott Junior Prima Díjat

Első alkalommal ítélték oda a fiatal tehetségeket elismerő Junior Prima Díjakat, amelyhez hétezer euró is jár. A három kategóriában kiosztott elismeréseket összesen harmincan vehették át pénteken Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban tartott gálaesten.

A kategóriánként tíz-tíz fiatalnak adományozott díjról Dávid Ferenc, a 2003-ban létrehozott Prima Primissima Alapítvány alelnöke elmondta: a Prima Primissima Díj mellett először ítélték oda a pénzdíjas kitüntetést a kiírás szerint legfeljebb 30 éves tehetségeknek. Dávid Ferenc kiemelte, a Kincsem nevű világhírű versenylovat ábrázoló díjat azoknak a kiváló fiataloknak ítélték oda, akik koruk ellenére már maradandót alkottak az oktatás, a tudomány vagy a sport területén.

Tudományos kutatásaiért Benczes István (közgazdaságtan), Farkas Illés (fizika), Mátrai Tamás (matematika), Nagy Levente Péter (irodalom és nyelvtudomány), Papp Balázs (biológia), Rózsa Balázs (orvostudományok), Ságvári Bence (szociológia), Soós Tibor (kémia), Szépszó Gabriella (klímakutatás) és Vásárhelyi Gábor (informatika) kapott díjat.

A magyar sportban elért eredményeiért Benedek Dalma (kajak), Berki Krisztián (szertorna), Cseh László (úszás), Hadfi Dániel (cselgáncs), Kucsera Gábor (kajak), Lőrincz Tamás (birkózás), Paksy Tímea (kajak), Póta Georgina (asztalitenisz), Szávay Ágnes (tenisz) és Vajda Attila (kenus) részesült elismerésben.

A magyar oktatás és köznevelés kategóriában Balogh Rodrigó gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó önkéntes; Banda Ádám, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója; Bárány Tamás mérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának egyetemi adjunktusa; Bóna Judit, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fonetika tanszékének tanársegédje; Sulyok Katalin, az ELTE jogász és biológia szakos hallgatója; Pasqualini Éva, a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola tanítója; Szabó Kinga, a Semmelweis Egyetem testnevelő tanára, dzsúdóedző; Kovács Sztríkó Sarolta, a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon tanítója, néptáncoktató; Török Krisztina, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium magyar nyelv és irodalom szakos tanára; Ugrai István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium mozgókép- és médiapedagódusa vehette át a díjat.

A hétezer euróval járó Junior Prima Díjat a Prima Primissima Alapítvány és 3 társalapító (MKB Bank, MFB Rt., Vodafone Magyarország) hozta létre. Az alapítók célja a fiatal tehetségek felfedezése és a munkájukhoz szükséges feltételek megteremtése.

Vámos Miklós író, az alapítvány kuratóriumának tagja az MTI-nek elmondta: szeretné, ha jövőre az irodalom és a művészetek kategóriájában is díjaznák az ifjú tehetségeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik