Élet-Stílus

Talma és Szávay a legjobb

Talmácsi Gábor motorversenyzőt, Szávay Ágnes teniszezőt, a férfi kardcsapatot, Angyal Zoltánt, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányát, illetve Kuhárszky Zoltánt, Szávay edzőjét választották az év legjobbjainak a sportújságírók.

A dobogósokat a Sportcsillagok Gálaestjén köszöntötték szerdán este a Budapest Congress and World Trade Centerben.

Papírforma eredmények

A férfiaknál Talmácsi Gábor lett a győztes. A nyolcadliteres géposztályban világbajnok motoros nagy fölénnyel végzett az élen, csaknem háromszor annyi pontot gyűjtött, mint a második, idén az Eb-n és vb-n is aranyérmes öttusázó, Horváth Viktor.

A nőknél a világranglistán a 185. helyről a 20-ra előrelépő, két WTA-tornát nyert Szávay első alkalommal győzött. A második helyre a kajakos Kovács Katalin, a harmadikra pedig a triatlonban jeleskedő Csomor Erika „futott be”.


Talma és Szávay a legjobb 1

A két egyéni gyõztes: Talmácsi és Szávay (MTI)


A csapatok között a kardválogatott kapta meg az elismerést, köszönhetően annak, hogy a Nemcsik Zsolt, Szilágyi Áron, Lontay Balázs, Decsi Tamás összeállítású együttes nagy meglepetésre aranyérmet nyert a szentpétervári vb-n. A második helyen az Európa-bajnok női asztalitenisz-válogatott (Tóth Krisztina, Lovas Petra, Póta Georgina, Li Bin) végzett, a harmadikon pedig a vb-aranyérmes Kozmann György, Kolonics György kenus páros. A csapatok eddigi vetélkedésében másodszor nyert a kardcsapat – csúcstartó egyébként a férfi vízilabda-válogatott 13 elsőséggel.

Az edzők között Kuhárszky Zoltán az ezúttal második Fábiánné Rozsnyói Katalin sikersorozatát szakította meg. Szávay trénere végzett a női kajakedző előtt korábban sorozatban hatszor végzett az élen. A harmadik helyre Kulcsár Győző vívóedző került.

Akárcsak tavaly, idén is Angyal Zoltán lett az év szövetségi kapitánya. Irányításával a kajakosok és kenusok összesen 38 érmet nyertek idén az Európa- és a világbajnokságon. A második helyet Kemény Dénes, a férfi vízilabdázók kapitánya szerezte meg, három ponttal Nébald György, a kardozók szakvezetője előtt.

A Sportcsillagok Gálaestéjén – melyen a kategóriák dobogósait köszöntötték – megjelent Elbert Gábor sportszakállamtitkár és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is. S ott volt az ünnepségen Liu Ven Csing, Kína budapesti nagykövetségének kulturális tanácsosa is, aki a jövő évi pekingi olimpia hivatalos, sorszámozott jelvényét nyújtotta át – elsőként – Schmitt Pálnak. Hasonló jelvényt kap majd valamennyi Pekingre készülő sportoló.

Az 50. Év sportolója szavazás dobogósai
Férfiak:
1. Talmácsi Gábor (motorsport) 1446 pont
2. Horváth Viktor (öttusa) 564
3. Kulcsár Krisztián (vívás) 506

Nők:
1. Szávay Ágnes (tenisz) 1462
2. Kovács Katalin (kajak) 1251
3. Csomor Erika (triatlon, duatlon) 266

Csapat:
1. férfi kardválogatott 1211
2. női asztalitenisz-válogatott 639
3. Kozman György, Kolonics György kenu kettes 584

Edzők:
1. Kuhárszky Zoltán (tenisz) 794
2. Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu) 573
3. Kulcsár Győző (vívás) 525

Szövetségi kapitányok:
1. Angyal Zoltán (kajak-kenu) 1132
2. Kemény Dénes (férfi vízilabda) 394
3. Nébald György (vívás, kard) 391

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik