Élet-Stílus

Szávay megnyerte a pekingi tornát

Háromórás csatában, szetthátrányból és meccslabdát hárítva győzte le a magyar játékos a pekingi torna fináléjában a világranglista harmadik helyén álló szerb Jelena Jankovicot. Szávay Palermo után pályafutása második WTA-tornáján diadalmaskodott.

A fantasztikus US Open menetelés után egy hetet a többi nagy játékoshoz hasonlóan kihagyott a magyar teniszező, majd háromhetes távol-keleti túrára indult. Az első állomás a pekingi verseny volt, ahol Szávayt nem az esélyesek között emlegették annak ellenére, hogy Henin és Kuznyecova is lemondta a szereplését.

A 18 éves tehetség azonban megállíthatatlanul, szettveszteség nélkül menetelt a döntő felé, ahol az idei év egyik meglepetésembere, a világranglista harmadik helyén álló szerb Jelena Jankovic várta.

Az első szettben, ahogy végig az egész meccsen folyamatosan brékelte egymást a két fiatal. Ennek ellenére az első felvonás rövidítésben dőlt el, az ekkor még jobban koncentráló Jankovic javára. A második játszmában sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz képes a bravúrra Szávay, ellenfele ugyanis 5:1-re meglépett, és meccslabdája is volt. A magyar játékos azonban egy foghatatlan adogatással hárította azt, majd megkezdte a felzárkózást.


Szávay megnyerte a pekingi tornát 1

Szávay Ágnes hatalmasat küzdött a döntõben (AFP)


A következő gémben a szerb játékos már a mérkőzésért adogathatott, ám a magyar óriási lelkierővel – és kiváló játékkal – brékelte ellenfelét (5:3), majd óriási küzdelemben nyerte a saját szerváját és már csak egy gém választotta el az egyenlítéstől. Jankovic ekkor orvost kért: fejét és a nyakát masszírozták, nyilvánvaló volt, hogy taktikai okokból kellett a segítség. A rövid pihenő után Szávay kiegyenlített, sőt sorozatban öt gémet nyerve, a vezetést is megszerezte (6:5). A következő játékban Szávay három szettlabdához jutott: az elsőt még elrontotta, de a másodikat érvényesítetté és ezzel kiegyenlített.

A harmadik, egyben utolsó felvonásban Szávay villámgyorsan 3:0-ás vezetéshez jutott. Jankovic szépített, a magyar azonban tovább növelte előnyét és már csak két játék választotta el pályafutása legnagyobb sikerétől. Bámulatos tenisszel ismét brékelte riválisát (5:1) és ezúttal már ő adogathatott a győzelemért. Az izgalmak azonban tovább folytatódtak: Szávay két meccslabdához jutott, de egyiket sem tudta értékesíteni, így riválisa szépített (5:2). A következő gémben már nem volt kegyelem: két újabb meccslabda és szerb gratulálhatott a boldog magyarnak.

Szávaynak ez pályafutása eddigi legnagyobb sikere, hiszen korábban még soha sem nyert ilyen előkelő helyen jegyzett rivális ellen.

Peking, női torna, döntő:
Szávay (6.)-Jankovic (szerb, 2.) 6:7, 7:5, 6:2

—-Szávay: annyira boldog vagyok!—-

Szávay Ágnes rendkívül boldogan nyilatkozott azután, hogy egy ritkán látható feltámadást bemutatva 6:7 (7-9), 7:5, 6:2-re legyőzte a második helyen rangsorolt szerb Jelena Jankovicot a 600 ezer dollár összdíjazású pekingi keménypályás női tenisztorna döntőjében.

“Annyira boldog vagyok” – mondta a 18 éves magyar játékos, aki a közel három órás csatát követően térdre borult örömében, az arcát pedig a kezeibe temette. “Ez pályafutásom eddigi legnagyobb sikere és ettől remekül érzem magam. Mindig jó tornát nyerni, különösen úgy, hogy ellenfelemnek már meccslabdája is volt.”


Szávay megnyerte a pekingi tornát 2

A gyõzelem pillanata (MTI/EPA)


“Olyan sok lehetőségem volt, de sajnos kapkodtam és nem koncentráltam eléggé” – mondta Jankovic. “Az ellenfelem nem hibázott és én egyszerűen kiengedtem a kezemből a mérkőzést. A harmadik játszmában már fogytán volt az energiám és az egész jobb felemet merevnek éreztem, teljesen összeomlottam és egyszerűen katasztrófa volt a játékom.”

A szerb klasszis – aki a magyarról annyit mondott, hogy óriási tehetség és a tenisz szerelmesei sokat fognak még hallani róla – a második szettben ápolást kért, a nyakát fájlalta, de Szávay a folytatásban nem ismert kegyelmet, kíméletlenül begyűjtötte a tornagyőzelmet és az azzal járó 88265 dollárt (16,2 millió forint), valamint 275 világranglista-pontot.

A két játékos először találkozott egymással WTA-viadalon, de megjósolható, hogy nem utoljára…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik