Élet-Stílus

Madár nem szárnyalt, de nyert

Erdei Zsolt, azaz Madár megvédte a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoki övét, miután megosztott pontozással legyőzte a panamai Tito Mendozát a drezdai gálán. Balzsay Károly is nyert, és ezzel megszerezte a WBO nagyközépsúlyú interkontinentális bajnoki címét.

Kapcsolódó linkek


profiboksz.lap.hu
sport.lap.hu

Tito Mendoza a vártnál lényegesen jobban megnehezítette a WBO magyar bajnokának dolgát a szombat éjszakai címmérkőzésen.

Az Erdeinél fél fejjel magasabb panamai ökölvívó kihasználta a méreteiből adódó előnyeit, emellett megfelelő technikával, és keménységgel is bokszolt. Erdei óvatosan kezdett, majd balegyenesei többször célba értek, de Mendoza is villant néhányszor. A panamai is többnyire a balját használta.


Madár nem szárnyalt, de nyert 1

Erdei Zsolt maradt a világbajnok (Galéria)


A negyedik menetben aztán Mendoza egyik irgalmatlanul kemény balosa eltalálta Erdeit, aki egy pillanatra megrogyott, a kihívó rá is rontott, megpróbálta kiütni, ám a magyar bunyós már a menet végére összeszedte magát. Az érte szorítok is megnyugodhattak…

A folytatásban ugyanis Erdei talált többször tisztán, emellett több látványos ütést is elhelyezett ellenfele fején, és a menetek végét is rendre igyekezett megnyomni. Ezzel együtt Erdei nem bokszolt jól – legalábbis tud ő ennél sokkal jobban is -, olykor küszködött, s túl sokat foglalkozott ellenfele szabálytalanságaival, reklamált a bírónál.

A tizenkét menetes küzdelem után – bár Mendoza győztesként ünnepeltette magát a ringben – Erdei optimistán várhatta az eredményhirdetést, hiszen egyértelműen ő nyert több menetet.

Kisebb felhördülést váltott ki a drezdai arénában, amikor bejelentették, hogy megosztott a pontozás. Az egyik ítész ráadásul 111-117-re Mendozának adta a meccset, amely finoman szólva nevetséges, ám a másik két pontozó 117-111, 116-112 arányban már Erdei javára döntött – utóbbi, azaz a 116-112 tűnik reálisnak.


Madár nem szárnyalt, de nyert 2

Kemény csatát vívott a két öklözõ (Galéria)


„Mendoza az egyik, ha nem a legkeményebb ellenfél, akivel valaha bokszoltam. Hosszú kezeivel nagyon keményeket ütött. A negyedik menetben valóban gondban voltam, de összeszedtem magam, s tovább küzdöttem. Éreztem, hogy jobban állok a pontozóknál, ezért nem akartam kockáztatni. Ugyan mentem előre, de nem igazán találtam a ritmust, nem bokszoltam jól, de nyertem. Az, hogy így is sikerült győznöm, erőt ad a folytatáshoz. A következő meccsemen már biztosan jobb leszek” – mondta a meccset közvetítő RTL Klubnak Erdei, aki szombaton kilencedik alkalommal védte meg világbajnoki címét, s egyben profi pályafutása 28. győzelmét aratta.

A drezdai gálán az argentin Ruben Eduardo Acosta pontozásos legyőzésével Balzsay Károly megszerezte a Boksz Világszervezet (WBO) betöltetlen nagyközépsúlyú interkontinentális bajnoki címét. Balzsay 17. profi mérkőzésén a 17. győzelmét aratta. Hozzá hasonlóan szintén egyhangú pontozással diadalmaskodott – nyolc menetben – Bedák Zsolt a francia Nordine Barmout-t ellen.

—-Erdei Zsolt korábbi címvédései—-

2004. május 8., Dortmund:
Erdei Zsolt-Hugo Hernan Garay (argentin) pontozással

2004. szeptember 11., Budapest:
Erdei Zsolt-Alejandro Lakatus (spanyol)

2005. február 26., Hamburg:
Erdei Zsolt-Hugo Hernan Garay pontozással

2005. október 23., Halle:
Erdei Zsolt-Mehdi Sahnoune (francia) TKO a 12. menetben

2006. május 6., Düsseldorf:
Erdei Zsolt-Paul Murdoch (ausztrál) TKO a 10. menetben

2006. július 30., Oberhausen:
Erdei Zsolt-Thomas Ulrich (német) pontozásos győzelem

2007. január 27., Düsseldorf:
Erdei Zsolt-Danny Santiago (amerikai) TKO a 8. menetben

2007. június 16., Budapest:
Erdei Zsolt-George Blades (amerikai) TKO a 11. menetben

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik